ZELENKO I POKOS U BRAZILU

ZELENKO I POKOS U BRAZILU

Rotax Max Grand Finale 2018.

Na Rotax MAX Challenge Grand Finals u Brazilu, među 360 vozača iz 60 zemalja svijeta, nastupaju i dva mlada Hrvata – Leon Zelenko i Jan Pokos

ZAGREB – U Južnoj Americi, ovih se dana među brojnim turistima, nalazi i mala skupina hrvatskih sportaša i njihove pratnje. Naime, pokazali su dosadašnji uspjesi – dvojica nisu puki turisti već, iako izuzetno mladi, potvrđeni sportaši koji su se rezultatom dokazali i stekli pravo da drugu godinu za redom sudjeluju na neformalnom svjetskom prvenstvu u kartingu.

Hrvatski prvaci u kartingu, Leon Zelenko, član KK Koprivnica u klasi „Rotax 125 Micro MAX“ i Jan Pokos, član zagrebačkog AKK Zanatlija u klasi „Rotax 125 Junior MAX“, ove su godine uz naslov najboljeg u svojoj domovini osvojili još dva prestižna naslova – pobjednici su u svojim klasama slovenskog međunarodnog „SportStil cupa“, ali i FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone. Krajem prošlog tjedna, sa svojim su timovima, otputovali u Brazil na Rotax MAX Challenge Grand Finals, prestižno natjecanje što se od 26. studenog do 2.prosinca održava na „International karting circuit Paladino of Conde“ u sjeveroistočnom dijelu Brazila, turističkom centru Conde-Paraiba. U konkurenciji 360 vozača iz 60 zemalja svijeta, razvrstanih prema uzrasnoj kategoriji u šest Rotax klasa, sada već treniraju na stazi dugoj 1.280 metara, pripremajući se za završne kvalifikacijske, polufinalne i finalne vožnje.

Leon Zelenko, mladi 10-godišnji Koprivničanin, prije godinu dana ponosno je u Portugalu stajao na pobjedničkom postolju osvojivši naslov viceprvaka svijeta, dok je uz poneki tehnički problem i „gužvu u prometu“ odlučujućeg nastupa bez boljeg rezultata ostao nešto stariji i iskusniji Zagrepčanin Jan Pokos. Obojica ove godine žele više i bolje. Zelenko „puca“ na naslov prvaka, dok Pokos želi završnicu za pamćenje, pa makar bilo i pored postolja, obzirom na brojniju i nešto iskusniju konkurenciju. No, iznenađenja nisu nemoguća.

Rotax grupacija, zasigurno najjača u svijetu kartinga prvi je put na ovaj način okupila brojne vozače svijeta prije 18 godina. Tada, 2000.godine, bilo ih je tek 66 iz 19 zemalja. Ove ih je šest puta više iz tri puta više zemalja. Vrijedi podsjetiti da su i najveća svjetska automobilistička imena svoje značajne mladalačke pobjede ostvarili u Rotax karting kupovima, pa tako i svjetski F1 asovi Jeson Button, Kimi Räikkonen i Max Verstappen.

Vikend što je pred nama vjerujmo donosi lijepe vijesti iz dalekog nam Brazila. A kako je hrvatskim sportašima diljem svijeta krenulo, početak prosinca mogli bi obilježiti upravo – kartingaši.

Miroslav KRPAN