Zelenko i Pokos bez postolja u Brazilu

Zelenko i Pokos bez postolja u Brazilu

Zelenko (18) uoči starta u Brazilu (foto fb)

Među 360 vozača iz 60 zemalja, na Rotax MAX Challenge Grand Finals u Brazilu – Leon Zelenko odustao krug prije kraja, a Jan Pokos u finalu do 31.mjesta

ZAGREB – Hrvatski prvaci u kartingu, Leon Zelenko, član KK Koprivnica u klasi „Rotax 125 Micro MAX“ i Jan Pokos, član zagrebačkog AKK Zanatlija u klasi „Rotax 125 Junior MAX“, ove su godine uz naslov najboljeg u svojoj domovini osvojili još dva prestižna naslova – pobjednici su u svojim klasama slovenskog međunarodnog „SportStil cupa“, ali i FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone. I po okončanju izuzetno uspješne sezone stekli su status sudionika na neformalnom svjetskom prvenstvu u kartingu, u Brazilu na Rotax MAX Challenge Grand Finals.

Očekivanja su bila velika, Zelenko nakon prošlogodišnjeg osvajanja drugog mjesta u Portugalu, u dalekom Brazilu bio je jedan od favorita. Nakon kvalifikacijskih vožnji šestim vremenom stigao je na tu izuzetno dobru startnu poziciju koja mu je davala izgleda i za pobjedničko postolje. U finalnoj vožnji posljednji krug bio je koban. U trenucima kada se nalazio na petom mjestu motor njegova kartinga jednostavno se ugasio, pa se s krugom zaostatka plasirao na 36.poziciju. Sreća mu ove godine nije bila naklonjena, no, pred ovim mladim, tek 10-godišnjim talentiranim kartingašom sjajna je karijera, a vremena za ostvarenje želja – biti najbolji na svijetu – ima.

Drugi hrvatski predstavnik u timu slovenske „SportStil Group“, osnovom čije su licence i stekli pravo nastupa na finalnim vožnjama bio je Jan Pokos. I njemu je ovo bio drugi nastup u svjetskoj eliti. U prošlogodišnjem nije okusio slast finala, dok je ove, startajući iz posljednjeg reda, među 36 finalista, od 72 sudionika kvalifikacija njegove klase, stigao do cilja prošavši ga kao 31. uz zaostatak za pobjednikom od 23,505 sekundi.

Hrvatska zastava vijorila se u okruženju „International karting circuit Paladino of Conde“ u sjeveroistočnom dijelu Brazila, turističkom centru Conde-Paraiba na čijoj je stazi dugoj 1.280 metara, razvrstano prema uzrasnoj kategoriji u šest Rotax klasa nastupilo čak 360 vozača iz 60 zemalja. Pobjednici po klasama za 2018.godinu bili su: Rotax Mini Farrin Megger (Njemačka), Rotax Micro Brent Crews (SAD), Rotax Junior Robert De Haan (Nizozemska), Rotax Senior Senna Van Walstijin (Nizozemska), Rotax DD2 Paolo Besancenez (Francuska) i Rotax DD2 Master Christiano Morgado (JAR). Slovenski „Sport Stil“ team uz dva hrvatska vozača činili su u finalnim vožnjama i dva slovenska vozača – Anže Dovjak u klasi Senior stigao je do 34.pozicije, a Xen De Ruwe u DD2 do 33.mjesta.

Snimci: Facebook
Miroslav KRPAN