WRC STIGAO U HRVATSKU

WRC STIGAO U HRVATSKU

OGIER-INGRASSIA pobjednici 89.Rallya Monte Carlo 2021

Od 22. do 25. travnja Hrvatska domaćin prestižnog svjetskog natjecanja

OKTANCI U RANGU OLIMPIJADE

Upornost i mukotrpan rad dovodi do konačnog rezultata, čak i do ostvarenja snova. Do prije koju godinu, štoviše do prije koji mjesec, izgledalo je nemoguće, gotovo neostvarivo. No, kad se sve posloži, pa bilo to i u ovim teškim vremenima, koje, posljednjih godinu i koji dan, proživljavamo svi na planetu, kroz nepunih sedam dana moći ćemo kazati – uspjelo je! Ipak, prvo skoči, pa reci – hop.

Odbrojavanje je u završnici, ne u mjesecima, tjednima ili danima, sitno se broji u – satima. U četvrtak 22.travnja 2021.godine u Zagrebu će, pored Nacionalne sveučilišne knjižnice startati jedna od najvećih svjetskih sportskih manifestacija, u nas, u Hrvatskoj do sada zasigurno najveća. Bit će to treće natjecanje ovogodišnjeg FIA Prvenstva svijeta u rallyu – World rally Championship – „Croatia rally“.

SIMBIOZA TEHNOLOGIJE I VJEŠTINE VOZAČA

Automobilizam je u pitanju. Rallyu tepaju, a istinski to i jest, kraljicom oktanskog sporta na četiri kotača. Doživljavali smo na ovim našim prostorima do sada brojne priredbe te prestižne discipline, ali san svakog pregaoca auto sporta, svakog ljubitelja brzina i ovisnika o oktanima je pratiti, doživjeti, saživjeti se sa WRC-om. Vrhunski je to sportski događaj što donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. O konačnom rezultatu odlučuje svaka desetinka utrošena na posebnim brzinskim ispitima, dramatična utrka sa strojem i „štopericom“ koja od vozača i njegova suvozača zahtjeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. I kad se pod jedno stavi brzina, tehnologija, pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila i povjerenje i umješnost najboljih svjetskih vozača i suvozača stiže se do konačnog uspjeha. Po pobjedničkog postolja. Do pobjede.

Ideju su, s odmakom vremena imali mnogi. Željeli ostvariti jednog dana. Sadašnji ostvarivi koncept dovođenja WRC-a u Hrvatsku začet je idejom porečkog automobiliste Daniela Šaškina, sad već davne 2013.godine, prigodom realizacije tadašnjeg Croatia rallya u Istri bodovanog za Europsko prvenstvo.

-I kada smo došli do europskog, zasigurno, stepenica više bila je samo – svjetsko. Počeli smo razrađivati tu ideju, bilo je nepremostivih problema, a posebno značajno bilo je dokazati se čelnim ljudima FIA, WRC-a i promotorima.Iako su neke nade tinjale već prije tri godine, kada se nazirala mogućnost, prvotno organizacije kandidacijskog natjecanja za upis u prestižni WRC kalendar, a sredinom prošle godine čak i realizacija natjecanja u jesenjem terminu, odskočna je daska bila višegodišnje lobiranje i dokazivanje da mi, hrvatski klubovi to možemo, ali i uspješna realizacija 2020.godine tracionalnog INA Delta rallya, kojeg je skenirao posebni tim promatrača FIA i WRC Promotora, kao i povjerenje koje nam je početkom listopada ukazao sam predsjednik Svjetske automobilističke federacije Jean Todt obavljujući poruku kojom se Hrvatska upisuje u Kalendar WRC u travnju 2021.godine kao redovni domaćin prestižne manifestacije – kazuje u najkraćem Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia rallya.

Od ideje do realizacije proteklo je nemalih osam godina. Prvotno zamišljeno da se realizira na istarskom poluotoku, uključujući dio Kvarnera i Gorskog kotara, unatrag tri godine promijenilo je, prvenstveno zahvaljujući „putevima novca“, svoju destinaciju na hrvatsku matropolu – Zagreb i njegovo šire okruženje, uključujući Zagrebačku, Karlovačku i Krapinsko-zagorsku županiju. U međuvremenu odrađen je lavovski posao pripreme dokumentacije, rada na terenu i iznalaženja najoptimalnijih lokacija provedbe cjelokupne manifestacije, a posebno dionica kojima prolaze brzinski ispiti, zatvaranje financijske konstrukcije koja traži nemali ulog, a sve to još uvijek u ovim „olovnim“ vremenima opterećenim pandemijom virusa korona i svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi. No, nije se posustajalo. Ipak, moralo se, isključivo zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti okupljanja velikog broja gledatelja, odustati tek od dva brzinska ispita koja su se na startu, a potom i okončanju prvog natjecateljskog dana, trabala odvijati na prostoru Zagrebačkog velesajma, čak prvi put u povijesti i prolaskom trkaćih vozila kroz neke zatvorene paviljone ZV-a.

20 BRZINACA KROZ 300 KILOMETARA

Croatia rally, poslije jeseni 2019.godine, bit će prvi WRC rally što će se u cijelosti odvijati po asfatnim cestama. Ukupna dionica predviđa 1.279,87 kilometara, od kojih 300,32 km otpada na 20 brzinskih ispita raspoređenih na deset različitih lokacija tijekom tri natjecateljska dana. Servisno parkiralište smješteno je na Zagrebačkom velesajmu i velikom parkingu uz sjedište INA-Industrije nafte, u kojoj je medijski centar, dok je rukovodstvo stacionirano u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.Ceremonijalni start pored NSK-a uslijedit će u četvrtak 22.travnja u 19 sati.

Sutradan, u petak, iz servisa, put Plešivice, prvo vozilo kreće na itinerer u 7,46 sati, da bi stiglo do starta prvog, ujedno i najkraćeg brzinca Rude-Plešivica, koji je svojom duljinom nepunih sedam kilometara i ocjenom stručnjaka jednostavnošću idealan za otvaranje. Start će uslijediti u 8,39 sati. Već punu koncentraciju vozača traži drugi BI Kostanjevac-Petruš Vrh, koji na svojih 23,76 km obiluje brzim dionicama, ali i obiljem prijevoja, hupsera i skokova, dijelom na uskoj, dijelom širokoj cesti. Od 10,35 sati kreće i treći BI Jaškovo-Mali Modruš Potok koji na svojih desetak kilometara može donijeti prvu prednost u poretku. Prijepodnevni program zaključuje se nadomak Duge Rese četvrtim ispitom Pećurkovo Brdo- Mrežnički Novaki, kilometar kraći od prethodnog s dosta brzih dijelova i velikom prosječnom brzinom. Slijedi povratak u Servis, a poslijepodnevna „repriza“ brzinaca počinje od 15,01 sati, da bi se u Zagreb vratili oko 20 sati.

Subotnji program starta u isto vrijeme, devetim brzincem ukupno, zapadno od Samobora, na dionici Mali Lipovec-Grdanjci. Tijekom svojih 20 kilometara, prva dva su brza cesta, slijedi uzbrdica i prijevoj, uz otvorene, ali i izrazito zatvorene dionice s „lakat“ zavojima, da bi po spustu uslijedile ponovo velike brzine. Tek neznatno dulji je slijedeći BI-10 Stojdraga-Gornja Vas, znani „Budinjak“ s nekih izdanja „Delta rallya“. Specifičnost te dionice su različiti slojevi asfalta. Prijepodnevni dio zatvara se s dva kraća brzinca, Krašić-Vrškovac, ne previše zahtjevan i Vinski Vrh-Duga Resa, otvoren i jako brz na nepunih devet kilometara. Od 14,29 sati ponavlja se prijepodnevni program prolaska četiri brzinska ispita, s dolaskom na ZV oko 18,30 sati.

Zaključni dan, nedjelja 25.travnja, nudi tek dvije, ali duge dionice, svaku po dva puta na znanim relijaškim destinacijama Hrvatskog Zagorja i Medvednice. Kombinacija je to znanih domaćih relija Kumrovec i Delta, prvo od 7,20 sati Bliznec-Pila, najdulji od 25.20 km, koji je posebno zahtjevan u spustu na Zagorsku stranu. Gotovo upola kraći (14,09 km) je kumrovečki BI Zagorska Sela-Kumrovec, pun zamki, pravi relijaški i ako se dobro pripremi odlučan za poredak. Važnim se naznačuje stanje guma, ali i vremenski uvjeti koji će tada vladati. Posebno je važan obzirom da se u ranom poslijepodnevu, u „reprizi“, vozi kao posljednji i odlučujući 20.brzinski ispit WRC-a Croatia rallya, a koji najboljima donosi posebne bodove.

Prijepodnevne sate, uoči ceremonijalnog starta u četvrtak posade će provesti na Medvedgradu, gdje se od 9 sati vozi „Shakedown“, posljednji „ispit“ uoči starta za reguliranje svih postavki automobila i uključivost posade. Iz Kumrovca, sva vozila i posade koje „prežive“ trodnevno nadmetanje i tisuću dvjesto kilometara hrvatskih cesta stižu na zagrebački gornjogradski Trg Sv.Marka gdje je cilj i ceremonijalno proglašenje prvih pobjednika prvog hrvatskog WRC-a, s početkom u 15,30 sati.

SVJETSKA RALLY KREMA

Croatia rally ne samo da je izazov za hrvatske organizatore i domaće ljubitelje rallya, već je svojevrsni izazov i nepoznanica za najbolje svjetske reli vozače i timove. Već gotovo mjesec dana, u posebnim terminima, vodeći timovi svijeta i reli asovi isprobavali su i testirali asfaltnu podlogu, gume, tehničke karakteristike i sve bitno na dionicama u Gorskom kotaru i Zagorju, koje su uoči Uskrsa i tjedan-dva potom „glumili“ hrvatske brzince.

Organizatoru je pristiglo stotinjak prijava, no WRC Promotor dozvolio je nastup 68 posada čiji vozači ili suvozači stižu iz 26 zemalja svijeta.

Relijašku elitu predvodi sedmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier (suvozač Julien Ingrassia), prvo ime Toyota teama koji je u lov na svoj osmi naslov, moguće po najavama i posljednje sezone, krenuo pobjedom na siječanjskom kultnom Rallyu Monte Carlo. Bila mu je to 50. svjetska pobjeda , a tim je trijumfom ostvario još jedan svjetski rekord – na Monte Carlu pobjeđivao je s pet različitih automobila. Njegov tim testirao je „Toyota Yaris WRC“ i u Zagorju i u okolici Vrbovskog. U istom timu nastupa i trenutno vodeći ove sezone, nakon Monte Carla i Finske, mladi 20-godišnji Finac Kalle Rovanpera (suvozač Jonne Halttunen). Finsko „čudo od djeteta“ nije upisao pobjedu, ali se našao među trojicom vodećih, s najviše bodova u dva nastupa i tako zaslužio „hrvatski“ startni broj „1“. Svjetski prvak iz 2019.godine Estonac Ott Tanak ( suvozač Martin Järveoja) iza sebe ima 14 pobjeda u svjetskom prvenstvu i izvrsne vožnje na asfaltnim podlogama, poput tri uzastopna slavlja u Njemačkoj 2017.,2018. i 2019.godine, svrstavaju ga među favorite na hrvatskom tlu. Svojim Hyundai i20 Coupe WRC pobijedio je na ovogodišnjem Artic rallyu u Finskoj, ali i na posljednjem „čisto“ asfaltnom rallyu WRC-a prije gotovo dvije godine. Pobjedom u Finskoj svrstao se među tek devet svjetskih vozača s osvojenih više od tisuću bodova. Njegov timski kolega, „vječiti drugi“, taj neslavni status želi upravo u Hrvatskoj pretvoriti u put ka naslovu prvaka. Belgijanac Thiery Neuville (suvozač Martijn Wydaeghe) osmu je sezonu u istom timu, a pet je puta do sada (jednom u Fordu, četiri puta u Hyundaiu) bio viceprvakom svijeta. Uvjeren je u sebe, u svoj uspjeh, štoviše pobjedu u Hrvatskoj.

OD SEDMORICE – ŠEST NAŠIH NA STARTU

Na listi prijavljenih, u svjetskoj eliti našlo se i sedam hrvatskih posada, ali na žalost jedna će propustiti slast nastupa na domaćem prestižnom WRC-u. Najtrofejniji hrvatski automobilist Dubrovčanin Niko Pulić koji je uz Aleksandru Kovačić trebao nastupiti čak u prestižnoj WRC klasi, ovih dana vodi jednu drugu bitku, onu protiv korone. Protekle mjesece posvetio je pronalaženju automobila, zaokruženju zamašne financijske konstrukcije, testiranjima, obišavši u nepunih mjesec dana sedam europskih zemalja, a onda u Zagrebu – zaradio koronu. Nimalo lak oblik, na bolničkom je liječenju, a u nadi oporavka hrvatski WRC ostat će mu samo – želja.

Ime od kojeg se na domaćem terenu može očekivati dobar rezultat, ako se sve kockice i malo sreće poslože, je Buzećanin Viliam Prodan uz suvozača Zagrepčanina Zorana Raštegorca. Ove su godine ostvarili san nastupa u Monte Carlu, što više i dobar plasman (da nije bilo puknuća gume bilo bi i postolja), ali sve to moraju potvrditi na domaćem terenu. Nastupaju u prestižnoj „Ford Fiesti Rally 4“, intenzivno se pripremaju već dva mjeseca i ako ne bude „reprize“ njihovih ružnih kumrovečkih odustajanja, gdje su toponimi „Prodanov skok“ i „Prodanov most“, vrijedi ih očekivati uzdignutih ruku na Markovu trgu.

Preostalih pet hrvatskih posada ostvaruje san – na listi su, startat će, ali i sanjaju – dolazak na cilj. Martin Ravenščak i Tomislav Tomačković (Ford Fiesta Rally 4), otac i kćer Krešimir Ravenščak i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally 4), Ivica Siladić i Jasna Durak (Ford Fiesta Rally 4), Mateo Butorac i Marko Stiperski (Peugeot 208 Rally 4) i Željko Magličić i Domagoj Nemak (Ford Fiesta Rally 4). Mežu 68 posada pet je i slovenskih.

DOSTUPNOST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I TV

Najveći hrvatski automobilistički spektakl pripremaju porečki AK D.T. Motorsport i zagrebački AK „CRO Dakat Team“, u sibiozi s partnerom i domaćinom, odgovornim prema FIA i Promotoru WRC-a Hrvatskim auto i karting savezom. Tehnički izvoditelj je zagrebački Autoklub „Delta Sport“, a u realizaciju višednevnog programa uključeni su suci i stručno osoblje više od 40 hrvatskih sportskih autoklubova, kao i predstavnici klubova Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Srbije i BiH. Sve će se odvijati pod strogim epidemiološkim mjerama, a u Zagrebu se očekuje blizu 1.200 sudionika, što vozača i svog pratećeg osoblja, dok će događaj pratiti, online ili uživo gotovo 1.500 novinara i članova snimateljskih ekipa. U organizaciji sudjeluje više od tisuću osoba u svim sportskim i tehničkim službama.

Prisustvo gledatelja praktički je svedeno na minimum, obzirom na pandemiju, no zahvaljujući, što direktnim TV prijenosima, što digitalnim platformama, moći će se pratiti svaki detalj rallya. HRT se direktno uključuje u prijnos starta i cilja, brzinca 12 i 16 (Vinski Vrh-Duga Resa), kao i posebnim reportažama, a svi načini praćenja objavljeni su na službenoj stranici organizatora www.rally-croatia.com. Najveći sportski događaj u nas počasnim pokroviteljstvom su podržali Predsjednik RH i Vlada RH, a sponzorski uspjehu, uz brojne gospodarske subjekte posebno doprinijeli Ministarstvo turizma i sporta RH, Grad Zagreb, Hrvatska turistička zajednica i TZ grada Zagreba. Cjelokupni program odvija se na području 30-tak jedinica lokalne uprave u tri županije i Gradu Zagrebu.

-Organizacijom ovog spektakla, u iznimno teškim uvjetima, pokazat ćemo da je Hrvatska odgovoran partner najvećim svjetskim priredbama. Prigoda je to i podsjećanja na 115 godišnjicu osnivanja Prvog hrvatskog automobilnog kluba, prethodnika Hrvatskog auto i karting saveza. Dolazak su nam najavili najvažniji ljudi svjetskog automobilističkog sporta predvođeni predsjednikom FIA Jeanom Todtom, a višednevna događanja slikom iz Hrvatske plasirat će se nevjerojatno produktivna priča o Hrvatskoj – istakao je Davorin Štetner,predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza i Upravljačkog odbora Croatia rallya.

WRC je globalni izazov koji karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.

A na ljubiteljima brzina tjedan je uživanja, na ovaj ili onaj način, uživo ili uz suvremena tehnička pomagala, pod maskom, ali sa željom povrata svjetskih asova i slijedećih godina u „starim“ normalnim uvjetima.

Miroslav KRPAN