Ususret WRC Croatia rallyu

Ususret WRC Croatia rallyu

Start prvog WRC rallya u Hrvatskoj (foto M.K.)

PRIPREME SUDACA ZA SPEKTAKL

     OPATIJA – Mjesec nas dana dijeli od drugog izdanja najvećeg automobilističkog spektakla što se i ove godine održava u Hrvatskoj, trećeg ovogodišnjeg natjecanja WRC Prvenstva svijeta u rallyu. Ovogodišnji Croatia rally odvijat će se od 21. do 24.travnja na području pet županija – Zagrebačke, Karlovačke, Varaždinske, Primorsko-goranske i Grada Zagreba, sa sjedištem svih timova u Zagrebu, na prostorima Zagrebačkog velesajma, dok će uredi organizatora AK CRO Dakar teama Zagreb i AK D.T. Motorsport Poreč, te tehničkog izvoditelja AK Delta Sport Zagreb biti u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci.

Gruba statistika kazuje podatke o čak 1.648,13 km ukupnog itinerera, tijekom kojih će se u tri natjecateljska dana, na deset različitih lokacija, odvijati 20 brzinskih ispita. Dio brzinaca preslika je prošlogodišnjih, dio je prerađen, dio novih u širem karlovačkom okruženju, ali novost predstavljaju i dionice na području Platka u Primorsko-goranskoj županiji i okruženja Trakošćana u Varaždinskoj.

Pripreme su u punom jeku, a protekli vekend iskorišten je za okupljanje većeg broja sportskih sudaca Hrvatskog auto i karting saveza iz klubova Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Voditelj sigurnosti Croatia rallya Goran Vujisić održao je u Opatiji predavanja o načinu rada i posebnostima koje zahtijeva realizacija natjecanja svjetskog rally prvenstva. Sigurnost svih subjekata – natjecateljskih posada, sudaca i tehničkog osoblja duž staza brzinskih ispita i u službama organizatora, stotina novinara, snimatelja i fotoreportera, a ponaosob gledatelja,  kojih se tijekom hrvatskog WRC tjedna očekuje gotovo 350 tisuća, prioritet je svih radnji i postupaka. Ovako zahtjevan automobilistički spektakl objedinjuje rad više od 1.500 ljudi među kojima će zapaženu ulogu činiti i stručno osposobljene interventne ekipe, ali i veliki broj volontera. Na dobrim iskustvima prošlogodišnjeg prvog izdanja WRC-a u Hrvatskoj, potkrijepljenih i pohvalama za rad iz najviših FIA tijela, te Promotora WRC-a,  temelji se priprema svih službi kako bi još jednom pokazali da zaslužujemo jedno od prestižnih svjetskih automobilističkih natjecanja i u našoj zemlji.

Miroslav KRPAN