Ususret Buzetskim danima 2020.

Ususret Buzetskim danima 2020.

Buzetski dani 1982.

NA STARTU 150 VOZAČA

BUZET – Sredinom rujna, proteklih gotovo 40 godina, svi putovi vode u Buzet, hrvatsku automobilističku meku, koja će ove godine, brojem sudionika, tek dvodnevnim programom i nekim specifičnostima, više nalikovati na neko izdanje ove kultne utrke iz kasnih 90-tih godina, a ne posljednjih godina naviklim utrkama završnice prvenstva Starog kontinenta. Za sve je kriva „teta“ korona, specifični preduvjeti organizacije i realizacije, otkazivanjem cjelokupnog ovogodišnjeg FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama, uzrokovali su da vrijedni neimari Autokluba Buzet ustraju na želji da utrku održe, usprkos činjenici da gledateljima, onima po kojima je upravo Buzet iznjedren kao prijestolnica hrvatskog automobilizma, neće biti dozvoljen pristup. Ograničen je i broj pratećih mehaničarskih ekipa uz svakog vozača, a raduje podatak da se utrka uz Prvenstvo Republike Hrvatske ove godine boduje tek za FIA CEZ Historic, odnosno povijesna vozila Srednjeeuropske zone.

Na listi prijava međunarodne utrke „39.INA Buzetski dani 2020.“su 122 vozača iz čak deset zemalja, a njima će se pridružiti 30-tak promo vozača, među kojima se očekuju i neka zanimljiva vozila.U Buzet ove godine ne stižu apsolutni rekorder Talijan Christian Merili ili pak trofejni 11-struki europski prvak, sunarodnjak mu, Simone Faggioli, niti rekorder Kategorije I Austrijanac Karl Schagerl. No, gledat ćemo duel braće Aleksandera i Patrika Zajelšnika, sinova nekadašnjeg rekordera staze, one kraće do Svi Svetih, Jože Zajelšnika. Stižu i dva hrvatska veterana, svojevremeno rekordera i višestruka pobjednika buzetskih utrka, glavom i bradom trofejnog, i jednog od najboljih vozača u Hrvatskoj, Tihomira Filipovića, te legendarnog „Šoje“ Rajka Vlaha, koji se usprkos desetak opraštanja, još uvijek nije pomirio da objesi „volan o klin“.

Sve u svemu, izgleda da će 39.izdanje tradicionalne utrke, u srcu sjeverne Istre, biti izuzetno zanimljivo. Treća je to utrka državnog prvenstva, obržane su tek Skradin i Malačka, a otkazane Gorjanci, Cazin, Ilirska Bistrica i Sljeme. Legendarna i najljepša hrvatska brdska staza Most- Peničići čeka spremna, treninzi su u subotnje popodne 19.rujna, a dvije bodovne utrke u nedjelju od 9 sati. Buzet će ostati dio oktanske tradicije i kontinuiteta, usprkos koroni, zabranama, epidemijama i „inima“. Jedna, „prijelazna“, do jubilarne i velebne 40., u rujnu 2021.godine.

Miroslav KRPAN