Ususret 40 godišnjici Automotodroma

Ususret 40 godišnjici Automotodroma

0 482

BOGAT PROGRAM GROBNIČKE LJEPOTICE

U godini jubileja ostvaren je značajan iskorak rekonstrukcijom staze čime su stečeni preduvjeti daljnjeg razvoja

RIJEKA – Mjesec rujan ove godine bit će u znaku obilježavanja značajnog jubileja – 40 godina od održavanja prve utrke na Automotodromu Grobnik, čime je začeo njegov višedesetljetni uspješni rad. Čelni ljudi Moto kluba Kvarner i tvrtke koja rukovodi objektima Automotodrom Grobnik d.o.o. na prigodnoj su konferenciji za novinare u riječkom Grand hotelu Bonavia naznačili najvažnije aspekte rada, rezultata i planova budućeg djelovanja ovog jedinstvenog objekta u Hrvatskoj, a ujedno najavili i bogat i sadržajan program obilježavanja 40.godišnjice, kao i dvije najznačajnije sportske motociklističke manifestacije.

ISPUNJENO OBEĆANJE

– Prije nekoliko godina zacrtali smo obvezu da do godine ovog značajnog jubileja Automotodroma Grobnik provedemo u djelo jedan od najvažnijih zadataka rekonstrukcije staze koja je uspješno provedena u zimskim mjesecima, od prosinca prošle do travnja ove godine. Uz polaganje novog asfalta radovi su podrazumijevali i niz dodatnih poslova u sigurnosnom aspektu, kao i funkcionalnosti određenih sadržaja cjelokupnog prostora. Iako začet isključivo kao sportski objekt, namijenjen prvenstveno motociklističkim i automobilističkim utrkama, naš Automotodrom s vremenom je prerastao u znakovit gospodarski subjekt upravo zato jer se samofinancira, kako u održavanju tako i provođenju bogatog programa – istakao je uvodno prof.dr.sc. Mladen Črnjar, predsjednik Moto kluba Kvarner, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Automotodrom Grobnik d.o.o.

Prije nekoliko dana Skupština MK Kvarner odlučila je da se centralna proslava 40.godišnjice održi na Automotodromu Grobnik 27.rujna, a što je u međuvremenu prihvatila, kao počasna pokroviteljica jubileja, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Svečanoj sjednici u večernjim satima, na kojoj će biti prikazan film o izgradnji i razvoju, promovirana monografija autora Ivana Frančiškovića i Vladimira Vujnovića, dodijelit će se niz priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za višedesetljetni doprinos razvoju i održanju Automotodroma, a prethodit će joj svojevrsni Dan otvorenih vrata tijekom kojeg će na samoj stazi startno-ciljnog prostora od 16 do 19,30 sati biti priređena izložba povijesnih i sportskih automobila i motocikala jedinstvena imena „40 – Grobnik – retro & future“. Istog dana provest će se među članovima kluba i suradnicima humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Na dan 40.godišnjice prve utrke Prvenstva svijeta 17.rujna na riječkom će se Korzu otvoriti foto izložba retrospektive od izgradnje objekata do brojnih održanih značajnih sportskih manifestacija, dok se tijekom rujna u suradnji Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu priprema okrugli stol na temu „Turizam i auto moto sport“.

MEĐU TRI NAJBOLJE STAZE

-Obećanje smo dali prvenstveno sebi i ispunili smo ga. Sada možemo konstatirati da „grobnička ljepotica“ ima novo ruho i da smo spremni za nove i zahtjevne izazove. Ponosni smo na učinjeno, tim više što smo uz pomoć kredita PBZ-a i HBOR-a, u deset miliona kuna vrijednim radovima, sudjelovali i vlastitim sredstvima u iznosu tri miliona. Prve ocjene obavljenog kazuju da je asfaltna podloga sasvim nešto drugo od one stare, pokazuju to i nova rekordna vremena što ih polučuju motociklisti i automobilisti na svakodnevnim treninzima što ih upriličujemo na našoj stazi. Orijentirani smo na brojne korisnike iz inozemstva, slovimo sada kao jedna od najbolje tri europske staze. Obavljeni su potrebni pregledi za stjecanje novih višegodišnjih licenci FIM-e za motociklistička i FIA za automobilistička natjecanja visokog ranga – s razlogom ističe oduševljenje obavljenih radova Zdenko Šantić, direktor Automotodrom Grobnik d.o.o.

Vrijedi istaknuti da su višemjesečni radovi na rekonstrukciji staze provedeni u sedam zacrtanih faza po projektu i nadzorom riječkog Rijekaprojekta, da je obnovljena površina 52.250 četvornih metara novog asfalta, položeno 5,6 tisuća tona posebnog mix asfalta pripremljenog po posebnoj proceduri u bazi GP Krk, postavljeno novih 2.300 metara pasica, na više mjesta proširene i rekonstruirane sigurnosne zone izlijetanja, podignut most nad startom. U realizaciji projeka sudjelovale su istaknute talijanske tvrtke Grupa Dromo i Adige Bitumi s vrhunskim stručnjacima iza kojih je niz sličnih poslova na najpoznatijim stazama svijeta.

SLIJEDI ALPE ADRIA I SVJETSKI PRIKOLIČARI

Sastavni dio programa ovogodišnjeg jubileja su i dvije značajne motociklističke priredbe.
-S ponosom istčemo da od 27. do 29.srpnja uz novog promotora, riječki „Lutec“, provodimo 73.utrku u nizu najstarijeg i najcjenjenijeg svjetskog regijskog prvenstva – Alpe Adria, začetog prije 26 godina upravo na našem Grobniku. Istovremeno će se voziti i Prvenstvo Hrvatske. Od od 7. do 9. rujna, uoči same godišnjice, po 14. put u nizu, a 18. ukupno, domaćini smo prestižne utrke Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom. Bit će to pretposljednje natjecanje sezone s dvije bodovne utrke, a jedna smo od šest staza u svijetu na kojoj startaju moto „formule 1“. Dio prihoda ostvaren na toj manifestaciji bit će namjenski usmjeren potrebama riječke Dječije bolnice Kantrida, čime potvrđujemo svoju višegodišnju humanitarnu orijentaciju – kazivao je Igor Eškinja, vodeći hrvatski motociklistički stručnjak, gotovo tri desetljeća u rukovodnim forumima FIM-e – Svjetske motociklističke federacije.

Grobnička ljepotica, kako su je već prve 1978.godine prozvali mnogi širom svijeta, doživljava svoju drugu mladost. Svemu ostvarenom u godini jubileja prethodili su višegodišnji poslovi, prvo na urbanističkim i provedbenim planovima Grobničkog polja i sadržaja na istom, a potom na legalizaciji objekata, što su uglavnom vlastitim naporima provela rukovodstva i zaposlenici Motokluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. Bogat program obilježavanja 40.godišnjice garantira pozornost ne samo ljubitelja oktana i brzina, već i širokog spektra žitelja, kako domaćih tako i onih brojnih iz inozemstva.

Igor Eškinja, Mladen Črnjar, Zdenko Šantić i Vladimir Vujnović (snimio M.Krpan)

Igor Eškinja, Mladen Črnjar, Zdenko Šantić i Vladimir Vujnović (snimio M.Krpan)

Miroslav KRPAN