Uspješan nastup Muhvića i Jurišića u Sloveniji

Uspješan nastup Muhvića i Jurišića u Sloveniji

0 579

Češki automobililist Milan Svoboda ukupni je pobjednik slovenske međunarodne brdske auto utrke „Lučine 2011.“ što je uz nastup 80 vozača i vozačica iz deset europskih zemalja vožena na stazi Gorenja Vas – Lučine u Poljanskoj dolini nadomak Škofje Loke.

Vozeći formulu 3000 „Lola T96/50“ Svoboda je u tri bodovne vožnje na stazi dugoj 3.950 metara imao tri najbrža vremena, a u prvoj ostvario i novi rekord staze vozeći 2:05,34 minuta uz prosjek 114,89 km/sat što je četiri sekunde brže od dosadašnjeg rekorda Slovaka Krajčia. Superiornost pobjednika Svoboda je dokazao ukupnom prednošću od 13,03 sekunde ispred drugoplasiranog Talijana Marietta Nalona koji je nastupio u formuli „Lola F3000“, dok je treće mjesto ukupnog poretka zauzeo Austrijanac Waldy Harmann senior u formuli „Lola B06/51“ uz zaostatak od 16,85 sekundi.

Najuspješniji domaći natjecatelj bio je Marijan Smrdelj u formuli „Lola F3000“ na četvrtoj poziciji, dok je Austrijanac Marko Andreas vozeći „Audi A4 STW Quattro“ šestim mjestom bio najuspješniji u kategoriji I turističkih automobila.

Na slovenskoj stazi u natjecanju višestrukog bodovanja i to FIA IHCC, FIA Pokal, Prvenstvo CEZ-a (Srednjeeuropska zona) za sportska i povijesna vozila, Prvenstvo Austrije i Otvoreno državno prvenstvo Slovenije nastupila su samo dva hrvatska automobilista, članovi riječkih klubova.

Tomislav Muhvić iz AK „M.R.C. Sport“ u „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ 27. mjestom generalke ostvario je zapažene rezultate grupe N i klase N+2000 osvojivši druga mjesta u konkurenciji FIA IHCC – International Hill Climb Challenge i Prvenstva CEZ-a. Ujedno je u brojnoj Kategoriji 1 osvojio ukupno 15. mjesto.

S nešto manje uspjeha nastupio je član AK „RI autosport“ Mario Jurišić vozeći prvi puta novo pripremljen „Citroen AX“. Bio je deseti klase E1-2000 i 20. grupe E1, najbrojnije na natjecanju, a u kategoriji 1 turističkih automobila osvojio je 34. mjesto Prvenstva CEZ-a. No, upravo je nastup u Sloveniji iskoristio za test novog automobila kojeg priprema za završnicu ovogodišnjeg domaćeg prvenstva.

Natjecanje je uspješno okončalo 68 vozača, a među osam odustalih uglavnom zbog kvara bilo je i nekoliko favorita, među kojima Mađar Laszlo Szasz koji je ove sezone stalni sudionik hrvatskih brdskih utrka sa već dvije „generalke“ ostvarene u Dalmaciji i Slovenac Vladimir Stankovič kojem je ovo trebao biti prvi ovogodišnji nastup na domaćim stazama. Druga i treća vožnja često su prekidane zbog tehničkih kvarova i lakših izlijetanja, srećom bez posljedica.

Kroz desetak dana u Sloveniji, u Ilirskoj Bistrici od 26. do 28. kolovoza vozi se najznačajnija slovenska brdska auto utrka „17. GHD Petrol Ilirska Bistrica 2011.“ – pretposljednja u bodovanju za Prvenstvo Europe, samo tri vikenda prije hrvatske perjanice „30. Buzetskih dana 2011.“