Uskoro novi projekt sigurne vožnje na Grobniku

Uskoro novi projekt sigurne vožnje na Grobniku

0 954

GROBNIK PORSCHE TRENING SIGURNE VOŽNJE

S prvim danima proljeća na prostore Automotodroma Grobnik uobičajeno se vraća oktanska živost. Zima je bila duga, čak što više – i preduga.

U velebnom i novom Auto centru „Porsche Inter Auto Rijeka“ na Škurinjama novinarima je predstavljen jedan novi projekt čiji je nositelj „Automotodrom Rijeka“ d.o.o. u suradnji sa „Porsche Inter Auto Rijeka“, a riječ je o obnovljenom ciklusu škole – treninga sigurne vožnje pod imenom „Grobnik Porsche trening sigurne vožnje“.

Prije koju godinu zakonska regulativa najavljivala je i predviđala obveznu obuku mladih vozača po zaključenju obrazovanja u redovnim auto školama, no, to se nije dogodilo. Sve je prepušteno slučajnoj želji i potencijalnim organizatorima da pripreme takav vid obuke prvenstveno za mlade, ali i sve vozače koji žele steći vještinu i sigurnost za upravljačem svog automobila u različitim i nenadanim situacijama koje ih mogu zadesiti na prometnicama i u različitim okolnostima.

„Trening sigurne vožnje prije svega spada u šire društveno koristan sadržaj, a s druge strane i u poslovni interes“ – kako je to na prezentaciji istakao jedan od gostiju, a prvenstveni cilj mu je usmjeren prije svega na smanjenje stradavanja u prometu.

-Prije šest godina na Automotodromu Grobnik pokrenut je sličan i prvi trening sigurne vožnje koji je s vremenom pao u zaborav. I tada, kao i sada u ovom projektu garancija obuke i educiranja polaznika su naši instruktori koji su licencu za rad stekli na osnovu stručnog školovanja u slovenskoj tvrtci „SM&MB“ Ljubljana. Uz to trening se održava na licenciranom poligonu po EU standardima, a provoditi će se u najnovijim vozilima marke VW što je i značaj naše suradnje sa riječkom Autokućom „P.I.A.“ – istakao je Zdenko Šantić, direktor „Automotodrom Grobnik“ d.o.o.

U cijelu se priču aktivno uključio i Savjet za sigurnost prometa Primorsko-goranske županije kao i obično u brojnim sličnim akcijama.

-U programske planove za 2012. godinu ugradili smo i ovaj trening-školu, a motivi su nam unapređivanje svih oblika i aktivnosti koje neposredno doprinose sigurnosti pješaka i vozača u prometu, a ponaosob mladih čiji je udjel značajan, a na žalost prisutan i u negativnoj bilanci. Županijski savjet jedan je od najstarijih u nas i aktivno i uspješno djeluje od 1998. godine – kazao je Zdravko Lisac, tajnik Županijskog savjeta.

U prometu hrvatskim prometnicama sudjeluje 11 posto mladih, a visoki je i postotak mladih u prometnim nesrećama – čak 20 posto.

-Zadovoljni smo što je ta brojka u padu, posebno posljednjih godina i vjerujemo da ova i niz sličnih akcija koje zdušno podržavamo ili i samostalno provodimo doprinose tome. Pješaci, mopedisti i motociklisti, mladi vozači najugroženija su skupina u prometu i na žalost najčešći sudionici u nesrećema. Obzirom da je danas u svijetu osobama u dobi 10 do 25 godina starosti prometna nesreća „ubojica broj 1“ svaki korak koji učinimo u cilju sprečavanja neželjenih nesreća veliki je doprinos – istakao je Boris Skeledžić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske.

Svoj doprinos predstavljanju Treninga sigurne vožnje dali su i Neno Daniel Kovačec, direktor Porsche Inter Auto d.o.o. Rijeka i Ivan Vanja Frančišković, direktor riječke Poslovnice „Croatia osiguranje „d.d. koja se aktivno uključila u kompletan projekt, a prisutna je u nizu preventivnih akcija vezanih uz promet. Ujedno je istakao da „očekuje doprinos kroz veću sigurnost u prometu i manjem broju šteta“.

Prvi dani škole – treninga očekuju se početkom travnja na posebnom poligonu u sklopu kompleksa Automotodroma Grobnik. Program se provodi po licenci DVR-a – Vijeća njemačkog ministarstva prometa, jedinog takvog programa priznatog u svim zemljama Europske unije. Biti će to jednodnevna obuka u koju će biti uključen teorijski i praktični dio po okončanju kojeg polaznici dobivaju posebni cetifikat o završetku Treninga sigurne vožnje. Konačna cijena kretat će se oko 1.300,00 kuna ( uključen PDV), a predviđaju se posebni popusti za mlade, ali i kupce vozila iz bogatog prodajnog programa P.I.A. centra u Rijeci. „Grobnik Porsche trening sigurne vožnje“ nije tečaj brze vožnje, nije niti klasična auto škola, već poredstavlja dopunsko obrazovanje za vozače automobila kroz proces „vozačkog sazrijevanja“.

P.I.A. centar na Škurinjama ovih je dana dostupan kupcima, ali svečano i spektakularno otvaranje direktor Neno Daniel Kovačec najavio je za 12. travnja.

Prvi riječki autosport portal www.riautosport.hr biti će stalnim medijskim pratiteljem ove hvale vrijedne akcije podržavajući tako svaku aktivnost koja ima za cilj sigurnu vožnju i sigurnog sudionika u prometu. I to je jedan mali kotačić globalne svjetske akcije FIA „Desetljeće sigurnosti u prometu 2011. – 2020.“.

O samom Treningu sve informacije dostupne su i na: www.grobnik.hr .

Miroslav Krpan