Uoči novog oktanskog spektakla na Grobniku

Uoči novog oktanskog spektakla na Grobniku

Pulić, Galpin i Tziortzis uz Ford Mustang (snimio M.Krpan)

NASCAR NA OPATIJSKOJ RIVI

OPATIJA – Na terasi ispred znanog opatijskog restauranta Molo, oblačni jesenski dan, razvedrilo je pojavljivanje pravog monstruma među automobilima. Ford Mustang iz serije Nascar, svjetski znanog i kultnog, prije svega američkog „proizvoda“ utrkivanja bio je povodom službene konferencije za novinare kojom je najavljen jedinstven oktanski spektakl što će se ovog vikenda, od petka do nedjelje, održavati na Automotodromu Grobnik.

-Zahvalan sam svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, iako u nezahvalna vremena koja traže izostanak gledatelja duž staze, predstavljat će svcojevrsni šećer na kraju automobilističke sezone koju ćemo dugo pamtiti. Čelni ljudi Automotodroma Grobnik već nekoliko godina rade na ovom projektu, koji kao europska verzija američkih Nascar utrka, stiže u Hrvatsku. Ovime se potvrđuje kako je Automotodrom Grobnik ključna institucija hrvatskog automobilističkog sporta, a za vjerovati je da će uspješna realizacija biti podstreh da od iduće godine budemo u stalnom kalendaru „Nascar Whelen Euro Serias“. Velika je stvar i nastup zasigurno najboljeg i najtrofejnijeg hrvatskog vozača Nike Pulića kojem želim puno uspjeha u prvom nascar nastupu – riječi su Davorina Štetnera, predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza kojima je ozareno i zadovoljno otvorio susret s novinarima.

Ideje o dovođenju europskog Nascara na Grobnik datiraju još u 2016.godinu. Tadašnjim posjetom belgijskom Zolderu Zdenko Šantić, predsjednik Uprave Automotodroma Grobnik d.o.o. načeo je ideju koja se sada realizira.

-Sada smo spremni dočekati jedan ovako značajan automobilistički događaj. Rekonstrukcija staze, novi asfalt, novi boxovi, sjedište rukovodstva i Race control room s brojnim kamerama duž staze,infrastrukturni su preduvjeti koje smo ostvarili i za koje nam je čelni čovjek europskog Naskara izrazio pohvale. Završne radnje u dovođenju ove utrke odradio je kolega Robert Žiković – kazao je Šantić.
-Ne možemo kriti da smo imali i malo sreće u ovoj korona nestreći. Otkazom utrke u češkom Mostu zbog epidemioloških razloga, nama se pružila šansa biti domaćinom i iskoristili smo je. U kratkom vremenu trebalo je puno toga odraditi, a sada smo zadovoljni jer su ocjene učinjenog i više nego pozitivne. Hvala gospodinu Galpinu na ukazanom povjerenju – istakao je Robert Žiković, član Uprave Automotodroma.
„Fracasso Nascar GP Croatia“ odvijat će se bez prisustva gledatelja, tijekom petka na rasporedu je sedam treninga, dok se u subotu i nedjelju, uz kvalifikacijske treninge voze po jedna bodovna utrka svake skupine Euro Nascar PRO“ (profesionalci) i „Euro Nascar 2“ (amateri). Sudjeluju 44 vozača u 22 tima, a grobnička staza bit će upisana kao deveta u Europi na kojoj se vozi Nascar.

Zadovoljstvo dolaskom na Grobnik nije krio niti Jerome Galpin, predsjednik NWES-a, europskog nositelja prava i organizacije Nascar utrka:

-Oduševila me je staza Grobnik, izazovna i brza na kojoj je potrebna velika vještina svakog vozača. Izvrsno okruženje, a uvjeren sam da smo pronašli odličan novi dom Nascara na tlu Europe – bez puno okolišanja svoje dojmove dočarao je Galpin.

Gospar Niko Pulić počašćen je pozivom da bude sudionikom ovih utrka. I za njega, koji će slijedeće godine obilježiti 40 godina uspješnog nastupanja u različitim disciplinama i na stotinama staza širom Europe, ovaj vikend predstavlja izazov.

-Kad kažem da mi je ovo novost, ništa ne krijem. Izazov kojeg vrijedi probati. Od ulaska i izlaska u vozilo, od mehanike, na koju sam i navikao iz ranih dana vozeći kamion Magirus od 4,5 tone, šaltanje, snaga i moć monstruma traži punu spremnost. Nastojat ću opravdati povjerenje, hvala svima koji su doprinijeli do ovog nastupa, a sebi i timskom kolegi mladom 23-godišnjem Cipraninu Vladimirosu Tziortzisu želim puno sreće – uz malo šale i puno zadovoljstva ističi Niko Pulić.

Mladi Cipranin naglasio je da je grobničku stazu upoznao kroz vožnju simulatorom, a smatra je izuzetno brzom i izazovnom.
Bogat i sadržajan televizijski program priprema se na Kreator TV, ali i društvenih mreža i specijaliziranih NWES kanala. Subotnji program bodovne utrke predviđa u 11,45 sati ( Euro Nascar 2) i 15,15 sati (Euro Nascar Pro).

Miroslav KRPAN