Uoči 27. Rallya Opatija prijavljeno stotinjak posada

Uoči 27. Rallya Opatija prijavljeno stotinjak posada

Uoči 27. Rallya Opatija
PRIJAVLJENO STOTINJAK POSADA

Uobičajeno, početkom svibnja, 27.Rallyjem Opatija nastavlja se ovogodišnja domaća rally sezona. Vrijedni sportski radnici Autokluba Opatija očekuju da će se uoči prvog svibanjskog vikenda, 4. i 5., naći najmanje stotinu posada iz desetak europskih zemalja. Iako je teško dostići rekordan broj sudionika (109) od prije dvije godine, ipak je proteklih dana organizator naprosto zatrpan prijavama iz Njemačke, Slovenije, Mađarske, Austrije, srbije, Italije, Slovačke, Češke i naravno Hrvatske, tim više jer se uz Prvenstvo Republike Hrvatske nastup boduje za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, prestižni Mitropa rally Cup, te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.
Vozni će park biti vrhunski, predvođen s desetak automobila specifikacije R5, skupocijenim i trenutačno najjačim bolidima s kojima je dopušteno natjecanje u nacionalnim prvenstvima.

Koncept i odabir brzinskih ispita nalik je prošlogodišnjem kada su vraćeni nekadašnji, gotovo zaboravljeni, ali uvijek atraktivni i publici privlačni brzinci zaleđa Učke na istarskoj strani. Prvog dana brzinski ispit Breza koji su na rasporedu u petak, 4. svibnja, prvo dnevni, a potom i noćni prolazak uobičajeno privuče veliki broj ljubitelja „kraljice“ auto sporta. Tijekom subotnjeg programa vozit će se tri kruga dionicama Šušnjevica, Boljun i Učka. Posade će prije povratka u Opatiju na ciljnu rampu prijeći ukupno 392 kilometra, od čega više od stotinu otpada na 11 brzinskih ispita. Staze su brze, asfalt sklizak, cesta na mnogim dijelovima izuzetno uska, a jaka koncentracija bit će potrebna za uspješno svladavanje brojnih prijevoja, skokova i zavoja pod šljunkom. Pažnju posebno plijeni jedan od najljepših hrvatskih brzinaca – Šušnjevica, ali i prijelaz preko Učke u duljini gotovo 12 km.

Od zvučnih imena stižu prošlogodišnji pobjednički tandem Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (Škoda Fabia R5), dvostruki pobjednik, aktualni hrvatski prvak, pobjednik CEZ-a i Mitropa Cupa mađarski tandem Krisztian Hideg-Istvan Kerek (Škoda Fabia R5), svojevremeno pobjednik Opatije slovenski prvak Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin, pobjednicima Rallya Vipavska dolina prije deset dana, kao i najtrofejniji hrvatski rally vozač Juraj Šebalj u prestižnom Hyundai R5. Višestruki slovenski prvak Darko Peljhan stiže na promociju novog „bolida“ VW Polo RN4, a svima njima velika će konkurencija biti mađarski, austrijski, njemački asovi.
Uz Autoklub Opatija u organizaciji sudjeluju i zagrebački AK Delta Sport, te riječki AK Ina Millennium i AK Rijeka. Domaćin i generalni pokrovitelj je Grad Opatija, a središnje događanje, start i cilj bit će u glavnoj gradskoj prometnici nadomak Tržnice. Servisno parkiralište svih sudionika je u sjevernom dijelu nekadašnjeg Autokampa Preluk koji će zaživjeti već od četvrtka 3.svibnja u poslijepodnevnim satima.

Miroslav KRPAN