Učka 2012.

Učka 2012.

0 412

POBJEDNIK MOŽE BITI SAMO JEDAN ……

Treća utrka sezone je pred nama. Na padinama Učke nastavlja se automobilistička tradicija začeta još s početka prošlog stoljeća, pa u ciklusima i prekidima nastavljana sve do današnjih dana kada se posljednjih godina mijenjaju organizatori, ali ostaje ono kultno ime – Učka. I posljednjih sezona ustaljena dionica sa startom u Veprincu. Ovogodišnju organizaciju zajednički potpisuju Autoklub „Rijeka“ i Autoklub „Opatija Motorsport“. Neki novi „klinci“, pomlađena ekipa organizatora uhvatila se ozbiljnog zadatka i do dan uoči završnice sve odradila skoro za pet. Nedostaju nijanse koje će se oubličiti na dan utrke. Jer tome je uvijek tako.

S druge strane u redovima vozača vlada uobičajena nervoza. Pripreme automobila privode se kraju. Sve to pomalo ometa visoka temperatura koja će pod krošnjama uz stazu dugu nepunih 3.800 metara ipak biti nešto manja. Starta se sa 513, a na cilj stiže usponom do 732 metra iznad mora. Uspon od 5,78 %. Među 75 vozača koji su na listi prijava čak je 44 onih koji pripadaju jednom od 15 klubova s područja Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Izdvaja se nekoliko imena, pa pored favorita poput Siniše Krainca ili Tomislava Muhvića, kako za generalku, tako i za poredak u grupi izdvaja se još jedno ime.

IGOR VIČEVIĆ: REZULTAT NA STAZI JEDINO MJERILO

Prošlogodišnji državni prvak grupe N i pobjednik klase N2 Igor Vičević, za prijatelje Viče. Član je jednog od organizatora, Autokluba Rijeka, što više prvo klupsko ime brdskih utrka ovih sezona. Uvijek skroman, tih i povučen kada je o uspjehu riječ. Ali na stazi žestok, brz.

-Prisjećam se prošlogodišnje utrke. Isto tako treća sezone. Pobijedio sam, bio skoro tri sekunde brži od konkurencije. Bila mi je to jedna od četiri pobjede u grupi N koja mi je donijela naslov državnog prvaka. Bilo je gusto, do posljednjih metara u Dubrovniku, čak i koji sat poslije. Bilo je neizvjesno, pokušalo me se rušiti sa trona. No, nisu uspjeli. Moji su rezultati sa staze bili jači. Brzina i foto finiš, da tako kažem, su odlučili. Bila je to jednostavno moja sezona. Nikada neću zaboraviti tih krajnjih pola boda prednosti, naslov, titulu, slavu. Ali slava je prolazna – kaže Vičević.

Ove je godine, usprkos recesiji konkurencija na brdu izuzetna, jaka, ujednačena, što više brojnija. Nije uzalud ona – da je teže braniti nego osvojiti. Viče trenutno nije u vrhu. Mijenjao je i klasu. Počeo u N2 u Skradinu, a u A7 nastavio na Malački. Bodovi su se rasplinuli. Nastavlja u A7, a ljuti mu je rival sin najpoznatijeg hrvatskog automobilističkog asa Ivan Pulić koji brani naslov prvaka grupe A. No, ovoga puta na Učki, na kultnoj stazi ne i jedini. Ima ih:

Sedam nas je u klasi, grupa je još jača. Pojačali su sve i pristigli relijaši koji će obogatiti program na padinama Učke. Našao sam se stvarno u uglednmom društvu. Borim se u klasi sa Manuelom Kodeljom, Sandrom Miskićem, Alenom Petručem, Goranom Sikiricom i Davorom Mihelićem. Sve sama krema, prvak do prvaka. Sve naši dečki ovih krajeva. Biti će na Učki pravi fajt. Odlučivati će tisućinke, a u grupi A/SP još je žešća konkurencija. Ponovo na brdu, samo na Učki Sebastian Čepar, dvostruki prvak. Očekujem izvsne vožnje – cijeni konkurenciju Igor Vičević i dodaje:

-Ako biram staze, isključujući buzetsku koja je nešto posebno, najdraža mi je Učka. Paše mi kao vozaču, osjećam automobil, sjajno je iza upravljača promatrati ta četiri zavojita kilometra.

UČKA JE JEDINSTVENA

Učka je uz Buzet naša najstarija brdska utrka. I koliko god Buzet ima tradiciju i međunarodni renome, koliko god posjetom publike i brojem sudionika odskakala kao manifestacija, Učka je jedna, jedina i jedinstvena. Ove godine ostvareno je do sada nerealizirano. A to je da se i tehnički prijem vozila i verifikacija, sa cijelim servisnim parkiralištem nalazi i odvija neposredno prije starta, u Veprincu. Bila je to dugogodišnja želja i ideja jednog od nositelja projekta Igora Puža, predsjednika AK Opatija Motorsport, mladog opatijskog vijećnika, vrsnog automobiliste, ali i predsjednika Mjesnog odbora Veprinac Učka.

-Ugodno nas je iznenadio broj od 75 prijava u ova teška vremena. Dolaze svi najbolji. Biti će to zasigurno najbolja Učka do sada – kratak je i jasan Puž s pozivom svima da u nedjelju pohode padine Učke sa kvarnerske strane.

Subota popodne od 17 sati u Veprincu sve počinje. I traje, traje, do sutradan navečer. Jednostavno rečeno.

Tehnički prijam vozila i verifikacija odvijati će se u Veprincu u subotu 7. srpnja od 17 do 20 sati. Od 20 sati na istom mjestu slijedi oktanski zabavni party.

U nedjelju 8. srpnja u 8,15 sati sve počinje sastankom s vozačima, da bi prvi trening krenuo u 9 sati. Drugi je planiran u 11 sati. Svečno otvaranje biti će upriličeno u 13,45 sati, a start prvog vozila na prvu bodovnu utrku u 14 sati. Očekujući drugu vožnju u 16 sati, proglašenje najuspješnijih i dodjela počasnih nagrada je oko 19 sati u centru Veprinca.

PROMET NA UČKI: ZABRANE !

Dio županijske ceste (ŽC 5047), od centra Veprinca ( igralište Tumpići) do bivšeg Odmarališta Ina na Učki, biti će zatvorena za sav promet radi održavanja brdske utrke „Učka 2012.“ i to u nedjelju 8. srpnja od 7,30 do 19 sati. U cilju sprečavanja prometnih gužvi i zastoja, s istarske strane promet će biti lokalno dozvoljen od Tunela Učka do Poiklona.

Miroslav KRPAN

Snimci: M.Krpan