U ŽMINJU ODRŽANA DEVETA ULIČNA UTRKA “401 STREET RACE ŽMINJ”

U ŽMINJU ODRŽANA DEVETA ULIČNA UTRKA “401 STREET RACE ŽMINJ”

0 947

Festival konjskih snaga u srcu Istre

Trogiranin Marin Buličić pobjednik je devetog izdanja ulične utrke “401 street race”, koja se minulog vikenda održala na državnoj cesti Žminj-Kanfanar. U posljednjoj vožnji, već duboko u noćnim uvjetima, Buličić je svojom monstruoznom Opel Calibrom postavio rekord, odvezavši 401 metar dugu dionicu za svega 9,708 sekundi, čime je popravio prošlogodišnje vrijeme Edvarda Galića i njegovog tisuću “konja” snažnog Chevrolet Malibua za pune dvije desetinke.

– Oduševljen sam rezultatom, iako moram reći da sam ciljao na rekord staze, naročito kada sam shvatio da su vremenski uvjeti vrlo slični kao u Mađarskoj, gdje sam nedavno nastupio. Znao sam da mogu srušiti rekord i nadmašiti Galića. Žminj mi je drag zbog atmosfere i dobre organizacije, ali zanimljiva je i staza koliko god ulijevala strah zbog zavoja na kraju dionice. Stoga sam, svjestan da je izlazna brzina mog automobila 240 km/h, odlučio ne koristiti nitro oksid sustav, već jedino “čistu” snagu automobila. Inače, za ovaj sam nastup, odnosno za ovu street race sezonu, nadogradio automobil s većom turbinom i više ne koristim benzin za pogonsko gorivo već čisti metanol, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Calibra sada razvija 830 konjskih snaga iz dvolitarskog agregata, ugradio sam Audijev pogon na sva četiri kotača, a od velike mi je pomoći bila i elektronika koju je uspješno odradio TH performance tim –  kazao nam je najbrži Trogiranin.

Utrke ubrzanja održavaju se na ravnim dionicama i sustav natjecanja je takav da se vozači grupiraju u klase prema vremenima koja postižu, a potom se paralelnim nastupom dvaju automobile metodom eliminacije plasiraju u viši krug natjecanja.
Najbrži istarski vozač bio je Pazinjan Roland Šuran, koji je u snažnom Ferrariju F430 pobijedio u klasi od 12 sekundi, ostavivši iza leđa Suada Mešetovića u brutalnom Opel Kadettu i Esada Bolea u prestižnom Porscheu 911. Iskusni trkač Denis Močibob slavio je svojom “nabrijanom” Hondom Civic u klasi od 14 sekundi, pobijedivši u uzbudljivoj finalnoj vožnji Sanjina Nadišića u kartingu.

Zanimljiva je bila i klasa od 11 sekundi, u kojoj je dominirao Zdravko Minković u “jugu” s dva motora.

Osim utrka ubrzanja, koja je svoju uvertiru imala noć ranije, mnogobrojne posjetitelje zabavljao je zanimljiv popratni program, poput utrka oldtimera, natjecanja vozača šlepera koji su po završetku pokazali kako se s gorostasima rade krugovi u mjestu, a sposobnost vožnje priredili su motociklisti koji su se međusobno nadmetali, otkačeni mađarski kaskaderi i sjajni hrvatski moto freestyler Matija Podhraški. Nedaleko od stazeo držana je izložba tuniranih automobila i prigodno natjecanje u ljepoti prerada, tzv. “street style competition”. Ovisno o opremi i trudu vlasnika, automobile su bili posloženi u tri klase, pa je u kategoriji “mini” slavio Daniel Šaina za svoju Hondu Civic coupe, u “Pro” Fabio Veranić za svoj Fiat Seicento, dok je u “extremu” uvjerljivu i zasluženu pobjedu odnio Dominik Bošnjak za tuning Opel Calibre, uređene do najsitnijeg detalja, sa zavidnim performansama i audio ozvučenjem. Nagradu “best of show” osvojio je Veselin Baracza tuning Golfa Rallye. Malo dalje, održano je natjecanje u glasnoći audio komponenti, gdje je izmjereno 157,5 decibela iz zvučnika Jana Zadnikara.

Uz sva spomenuta zanimljiva natjecanja, publiku je kako se čini najviše zaintrigiralo pranje vozila. Ali ne bilo kakvo, već “sexy car wash”, plesni nastup dviju atraktivnih “peračica” uz spužvu, pjenu i dakako, vrlo oskudnu odjeću. Iako oba “pokušaja” pranja, izložena Honda Civic na koncu nije bila uglancana, većina okupljenih u njihovu bi praonicu rado prepustila svoje vozilo.

Nakon svega, organizatori, Udruga “Ulična utrka Žminj”, nisu skrivali zadovoljstvo uspjehom manifestacije, i već nam najavili jubilarno deseto izdanje žminjskog street racea u prvom vikendu listopada dogodine./p>

Zadovoljni smo što je sve prošlo u najboljem redu i što je odaziv vozača i publike bio velik. Zbog bogatog programa i brojnih natjecatelja utrka se malo odužila, no vozačima to nije smetalo, što je dokazao pobjednik skinuvši rekord u noćnoj vožnji. Srećom, vrijeme nas je dobro poslužilo i truditi ćemo se, kao i dosad, još malo poboljšati kvalitetu u budućim natjecanjima, kazao nam je organizator DavorBožac.

Napisao i snimio Krešimir TADIJIĆ

SIMILAR ARTICLES