U Vodicama proglašeni najuspješniji automobilisti 2011.

U Vodicama proglašeni najuspješniji automobilisti 2011.

0 324

Foto: Goran Petrović

GOSPAR NIKO PULIĆ 
– DIJAMANTNI DEČKO HRVATSKOG AUTOMOBILIZMA
Najuspješniji automobilisti Hrvatske: Niko Pulić, Bojan Tomić i Iva Peruško 

Hrvatski auto i karting savez svečanošću u hotelu „Olympia“ u Vodicama zaključio je prošlogodišnju sezonu automobilističkih natjecanja u Hrvatskoj. Treću godinu za redom Vodice su bile domaćin najuspješnijim sudionicima sezone 2011. Podijeljena su čak 373 zaslužena priznanja za uspjehe u natjecanjima Državnog prvenstva Hrvatske, Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske ili kup natjecanja u sedam automobilističkih disciplina – kružne i brdske utrke, rally, autocross, ocjenski auto rally, autoslalom i kronometar vožnje.

DIJAMANTNA KACIGA NIKI PULIĆU

Slavili su prvaci, drugi i treći brojnih klasa i konkurencija, ali vrhunac ugodne petosatne svečanosti što je potom uz zagrebački glazbeni sastav „EuroArt Band“ prerasla u slavlje do ranih jutarnjih sati gosti su doživjeli prigodom dodjele posebnih priznanja.

Najuspješnijim hrvatskim automobilistom sezone 2011. proglašen je Dubrovčanin Niko Pulić, član Autokluba „Dubrovnik racing“. No, uz ovu laskavu titulu, do koje je Pulić došao osvojivši u hrvatskom prvenstvu naslov prvaka na brdskim stazama Kategorije II, te dvostrukog naslova viceprvaka ukupnog poretka i grupe N hrvatskog prvenstva u auto rallyu. Pulić je za treći uzastopni naslov ( 11. ukupno u 30-godišnjoj karijeri ) na brdskim stazama osvojio i treću Zlatnu kacigu HAKS-a koja mu je ujedno donijela i najviše pojedinačno prestižno priznanje – Dijamantnu kacigu HAKS-a. Najuspješnijim automobilistom – juniorom prošlogodišnje sezone proglašen je Bojan Tomić, član AK „Klek“ Ogulin – državni prvak grupe H/E1 na brdskim stazama. Naslovi prvakinje HAKS-a u konkurenciji vozačica u dvije discipline – autoslalomu i kronometar vožnjama Puljanki Ivi Peruško ( AK Pula-Rovinj) donijeli su laskavi naslov najuspješnije automobilistkinje Hrvatske za 2011.

OSAM ZLATNIH TROFEJA HAKS-a

Svaki vozač teži uspjehu i tituli u pojedinoj sezoni, a samo onim najboljima pođe za rukom tri godine uzastopno biti prvakom. Međutim, „Zlatni trofej“ u obliku kacige za uspjehe u vrhunskim disciplinama i u obliku volana za tehničke discipline dodjeljuje se i za pet naslova prvaka s prekidima. U 2011. čak je osam vozača i vozačica osvojilo ovo najviše priznanje HAKS-a za pojedinačne uspjehe. Pored Nike Pulića „Zlatnim trofejom HAKS-a“ ( Zlatna kaciga ) nagrađeni su za uspjehe u auto rallyu Toni Klinc (AK Sljeme Zagreb), te braća Ivan i Mario Bahorić (AK Delta Sport Zagreb), dok su Zlatni volan primili u ocjenskom auto rallyu bračni par Luisa i Vlado Božičević (AK RI autosport), te u autoslalomu Sandi Jugovac (Istra racing team Pazin) i Nino Andrejević (AK Buzet autosport).

Uz pojedinačne dodjeljuju se i „Zlatne plakete HAKS-a“ ekipnim ili timskim prvacima i organizatorima natjecanja. Za trogodišnji uzastopni naslov ekipnih prvaka Hrvatske u ocjenskom auto rallyu plaketu je primio Autoklub „RI autosport“, dok su za uspješne organizacije natjecanja isto primili AK Matulji racing (kružne auto utrke), AK Delta Zagreb ( auto rally i autoslalom), te AKK Zanatlija Zagreb (autoslalom).

JUBILARCI – DELMORO I BUZET 

Za višegodišnje medijsko praćenje oktanskih sportova posebnim priznanjem Odbora za auto športove HAKS-a nagrađena je Autoškola Remetinec, dok je za promociju HAKS-a na inozemnim natjecanjima nagrađen mladi riječki automobilist Dino Butorac, član AK Matulji racing. Za jubilej 30. godišnjice organizacije međunarodne brdske auto utrke „Buzetski dani“ nagrađen je organizator Auto moto klub „Buzet“, a za još jedan jubilej – 40 godina aktivnog bavljenja oktanskim sportovima uspješni istarski automobilist i veteran Mario Delmoro, član AK Pula-Rovinj. HAKS je u znak zahvalnosti na suradnji uručio i priznanje HOK Osiguranju, te predsjedniku Marijanu Kostrenčiću koji je iz osobnih razloga odnedavno u ostavci.

Za uspješnu i najbolju organizaciju automobilističkih natjecanja u 2011. godini plaketama su nagrađeni: AMK Buzet ( brdska utrka Prvenstva Europe), AK Delta Zagreb ( brdska utrka izvan sustava PE), AK „M.R.C. Sport“ Rijeka za auto rally ukupno i za natjecanje izvan sustava PE, AK Svigo Rijeka (autocross), AK Delta Sport Zagreb (ocjenski auto rally) i AK Dubrava Zagreb (autoslalom).

Dvostruki ekipni prvaci u dvije vrhunske discipline postali su vozači Autokluba „Dubrovnik racing“ i to za uspjehe na kružnim i brdskim stazama. Njihov je uspjeh popraćen velikim ovacijama prijatelja kluba. Prvaci u auto rallyu su članovi AK „M.R.C. Sport“ iz Rijeke, a njihovi sugrađani iz AK „RI autosport“ u disciplini ocjenski auto rally. U autocrossu AK „Ozalj“, a u autoslalomu AK „Buzet autosport“, dok su ekipni pobjednici Kupa Hrvatske u kronometar vožnjama automobilisti „Istra racing teama“ iz Pazina.

Sudionicima svečanosti premijerno je prikazan i dokumentarni film i niz fotografija povodom nedavne 20. godišnjice rada Hrvatskog auto-moto športskog saveza, odnosno sljednika Hrvatskog auto i karting saveza.

Od Nove je godine tek 29 dana, a već se razmišlja o novoj sezoni. Još samo dva dana traje i „prijelazni rok“. Nije ko u nogometaša, ali ima i iznenađenja. Da li i da, tek će se vidjeti.

Ovogodišnja sezona počinje za – 55 dana !

Miroslav KRPAN