U Vodicama održana svečanost proglašenja auto i karting sezone 2012.

U Vodicama održana svečanost proglašenja auto i karting sezone 2012.

0 949
SINIŠA KRAINC NAJUSPJEŠNIJI AUTOMOBILIST

Uz Krainca laskavu titulu među automobilistima zaslužili su i Helena Božičević, Tomislav Muhvić i Bojan Tomić, a kartingašima Filip Romić, Damian Sekulić i Max Herendić

Prošlogodišnju natjecateljsku sezonu u automobilizmu i kartingu Hrvatski auto i karting savez zaključio je svečanošću dodjele priznanja u hotelu Olympia u Vodicama. Zaslužnima je pripalo čak 360 različitih priznanja, što za neposredne rezultate ostvarene na stazama, što kao posebna priznanja proistekla po pravilnicima domaćeg auto i karting sporta. U pojedinačnoj konkurenciji za prvo, drugo ili treće mjesto brojnih klasa ili grupa, odnosno ukupnog poretka nagrađeno je 169 pojedinaca iz 47 klubova.

SINIŠI KRAINCU NIZ TROFEJA

Riječanin Siniša Krainc, član AKK Šibenik proglašen je najuspješnijim automobilistom sezone 2012., dok je istom titulom za uspjehe na međunarodnoj sceni nagrađen Tomislav Muhvić ( AKK Petar Klepac Gerovo). Riječanka Helena Božičević (AK RI autosport) najuspješnija je vozačica, a Bojan Tomić (AK Klek Ogulin) najuspješniji junior. U kartingu su dijeljena tri priznanja – Filip Romić (AMKK Cobra Virovitica) najbolji je senior, Damian Sekulić (Cobra) junior, a Max Herendić (KK 1 Zagreb) početnik – „rookie“.
„Zlatni trofej“, najviše priznanje HAKS-a dodjeljuje se u dva oblika za tri uzastopna ili pet sa prekidima naslova prvaka Hrvatske. Tako su Zlatne kacige dobili Siniša Krainc prvak na brdskim stazama, Juraj Šebalj (AK Sveta Nedjelja) prvak u rallyu i Mladen Sigurnjak ( AK Matulji racing) kao prvak na brdu u kategoriji povijesnih vozila. Zlatni volan pripao je u autoslalomu Dejanu Kopajtiću ( AK Rijeka), a u ocjenskim vožnjama Antunu Laušinu (SAK Samobor ). Trojica hrvatskih automobilista istakli su se i u međunarodnom prvenstvu pa je tako Inter trofej HAKS-a dodijeljen Siniši Kraincu, Juraju Šebalju i njegovu suvozaču Toniju Klincu za trogodišnju uzastopnu vladavinu stazama u okviru MRPH. Zagrebački Karting klub „1“ trostruki je ekipni prvak Hrvatske u kartingu za što mu je pripala Zlatna plaketa HAKS-a.
Odlukom Odbora za auto športove proglašeni su i najuspješniji organizatori u 2012. Na brdskim stazama to je AK Rijeka, u rallyu i ocjensko-spretnosnim vožnjama zagrebački AK Delta Sport, u autocrosu matuljski AK Svigo, u autoslalomu AK Delta Zagreb i u kronometar vožnjama AK Skok racing iz Brtonigle.

DUBROVNIK RACING EKIPNI PRVAK KRUGA I BRDA

Dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja i to Mati Rimcu (Zanatlija) za postignute i priznate svjetske rekorde od strane FIA, Sanjinu Paro (Buzet) za osobito zalaganje u sudačkim zadacima, vozačima Tomislavu Muhviću (P.Klepac), Mariu Jurišiću (RI autosport), Zlatku Brozoviću (Zanatlija) i Laszlu Szasu (Dubrovnik racing) za postignute rezultate na međunarodnim natjecanjima, a za uspješne nastupe u europskim kupovima nagrađeni su mladi hrvatski automobilisti Kristijan Habulin (KK 1), Nikola Belohradski (Zanatlija) i Ivan Pulić (Dubrovnik racing). Za organizaciju europskih prvenstva u Hrvatskoj nagrađeni su AMK Buzet (brdo) i AK MRC Sport Rijeka (rally), dok su Fair play za 2012. zaslužila posada Juraj Šebalj i Toni Klinc za pothvat pomoći zapaljenom automobilu Slovenca Turka na Croatia rallyu. Za doprinos u razvoju auto sporta i postignutim uspjesima tijekom dva desetljeća usješnog djelovanja priznanjem je nagrađen Autoklub Dubrovnik racing koji je i ove godine u Vodicama bio najnagrađivaniji klub sa čak 29 predstavnika i jedini sa dva ekipna naslova prvaka na kružnim i brdskim stazama.
U kartingu su troje nagrađenih posebnim priznanjima OKŠ-a i to suci Anđelko Ribić (Cobra Virovitica) i Anita Lacković (Chrono Sport Zagreb), te mladi vozač Martin Kodrić (KK 1) za rezultate na međunarodnoj karting sceni.

Prvenstvo na kružnim stazama prošle se godine vozilo na Grobniku, ali i u Banja Luci. Državnim prvacima u tri grupe postali su Valter Nežić (Buzet autosport), Antonio Gavranović (Dubrovnik racing) i Filip Magdić (FM Team Zagreb), dok je ekipnu titulu drugu sezonu zaredom odnio AK Dubrovnik racing.
Dugi niz godina najbrojnije sudionicima su brdske utrke što dokazuje i zastupljenost 23 kluba među završnim nagradama sezone. Dvostruki naslov državnog prvaka, ujedno i pobjednika Međunarodnog prvenstva u kategoriji I i grupi H/E1 pripao je Siniši Kraincu, hrvatski prvak grupe N je Tomislav Muhvić, a grupe A/SP Hrvoje Čikor (Dubrovnik racing). Muhvić je pobjednik i MRPH, a u grupi A to je Saša Černeka (Petar Klepac). Mađar Laszlo Szasz kao član dubrovačkog kluba postao je prvakom kategorije II (formule) i u PH i MRPH, doprinijevši tako i ekipnom naslovu svog kluba. U konkurenciji povijesnih vozila na brdskim su stazama prvacima postali Renzo Jurić (Buzet), Leo Černi (Opatija) i treću godinu zaredom Mladen Sigurnjak.

ŠEBALJ – KLINC UKUPNI RALLY PRVACI

Zagrepčani Juraj Šebalj i Toni Klinc najtrofejnija su posada hrvatskog rallya već dugi niz godina. I u 2012. To im je pošlo za rukom u ukupnom poretku, ali i klasi 1 (N4). Prvaci klase 2 su Goran Sertić i Marko Stiperski (Fridge racing), klase 3 Viliam Prodan (Buzet autosport) i Zdravko Draženović (Opatija motorsport), klase 5 Nenad Lončarić i Tomislav Pazman (Sveta Nedjelja). U klasi 5 dvostruki je prvak PH i MRPH Paulo Petretić (Matulji racing), a među suvozačima u hrvatskom prvenstvu Denis Rubinić (Matulji racing), a međunarodnom Lorena Nosić (Stubaki). Ekipno su slavili članovi AKK Sveta Nedjelja, timski GTM Kastav rally team, a prvi se puta u rallyu proglašavalo proizvođače. Mitsubishi je prvi pobjednik, Citroen je drugi, a Honda treći u hrvatskom prvenstvu.
Malobrojni ali konstantni na hrvatskim stazama, jedini na zemlji su autocrossisti. U pet divizija prvacima su postali Ivo Čizmić (Ozalj), Daniel Bezjak (Rijeka), Marino Čargonja (Svigo), Robert Čulina (RI autosport) i Loris Krbavac (Buzet autosport). Sven Katić je najbolji junior, a njegov Autoklub Ozalj najuspješnija autocross ekipa.
Veteran Antun Laušin (Samobor) dvostruki je prvak u ocjenskom auto rallyu – ukupno i klasi 1, dok je klasa 2 pripala Marku Palijanu (Dubrava). Ekipnim naslovom okitili su se vozači AK Stubaki.

ZORANU VIDMARU PRVA SEZONA KRONOMETRA

Autoslalom je ostao masovna disciplina usprkos recesije. U 2012. Godini u tri grupe prvacima su postali – serija Goran Laušin (Samobor), sprint Marino Milokanović (Skok racing) i sport Nino Andrejević (Opatija) ujedno najuspješniji junior. Amera Agić (Sesvete) prvakinja je među vozačicama, a ekipni i timski naslov ide u Brtoniglu Autoklubu Skok racing i Motodrom Poreč racing teamu. Istarski automobilist Zoran Vidmar iz gerovskog AKK Petar Klepac prvi je državni prvak najmlađe domaće prvenstvene automobilističke discipline – kronometar vožnji. U posebnim konkurencijama pobjedama su slavili vozačica Helena Božičević i veteran Vlado Božičević iz RI autosporta, te Marko Gebauer (Opatija) među juniorima. Ekipni prvaci su Istra racing team iz Pazina, a timski www.riautosport.hr iz Rijeke.

ZAGREBAČKI KARTING KLUB „1“ SUVERENI VLADAR STAZA

Karting je sve življi i na stazama brojniji. Pokazala je to i prošlogodišnja sezona u kojoj su naslove prvaka osvojili: Damian Sekulić (Cobra Virovitica), William Mucak (KK 1) i Filip Romić (Cobra), ekipa KK 1 Zagreb i Kreator racing team. Pobjednik Rotax kupa je Tomislav Lovrenc (Podravina Koprivnica). Svih devet „limača“, najmlađih kartingaša na hrvatskim stazama PH biti će posebno nagrađeno.

Predsjednik HAKS-a Matko Bolanča na kraju svečanosti zahvalio se plaketama i Hrvatskom olimpijskom odboru, HOK osiguranju i RedBullu. Boravak u Vodicama dva stručna odbora za auto sport i karting iskoristili su za radne sastanke definirajući i kalendar za 2013. U kojem će se naći 45 natjecanja na području Hrvatske, ali i izvan granica. Novu automobilističku sezonu 22. ožujka otvara Rally Kumrovec, a prva karting utrka je 28. travnja. (m)

Snimci: Diana D., riautosport.hr, GEC