U Virovitici proglašeni rezultati sezone 2020.

U Virovitici proglašeni rezultati sezone 2020.

Najbolji početnik 2020. MATEO JURIŠIĆ i Davorin Štetner (foto.www.icv.hr)

MATIJI JURIŠIĆU ZLATNA KACIGA HAKS-a

Domaćinima svečanosti AMKK Cobra Virovitica dva pojedinačna i ekipni naslov prvaka

VIROVITICA – Prošlogodišnju sezonu auto i karting sporta, koja je provedena u do sada neubočajenim uvjetima zbog sveprisutne epidemije virusa korona, Hrvatski auto i karting savez okončao je objedinjavanjem pet automobilističkih disciplina – kružne i brdske auto utrke, rally, kronometar vožnje i digitalni autosport, te u karting Prvenstvu Hrvatske, i tako se svrstao u rijetke europske oktanske sportske asocijacije koje su održale kontinuitet državnih prvenstava, usprkos nepredvidivim okolnostima i otkazivanju velikog broja planiranih natjecanja. Početkom godine nije održana niti uobičajena zajednička svečanost proglašenja najuspješnijih, pa se pristupilo separatnim proglašenjima pojedinih prvenstvenih sustava. Ovih dana prigoda organizacije jubilarne „25. Nagrade Virovitice“, za ovogodišnje prvenstvo, iskorištena je da se u predvečerje natjecateljskog programa najuspješnijim pojedincima i kolektivima dodijele zaslužena priznanja za Prvenstvo Republike Hrvatske u karting sportu 2020.godine. Domaćin i organizator svečanosti, u konferencijskoj dvorani virovitičkog Tehnološko-inovacijskog centra, što je smješten u neposrednoj blizini znane karting staze, bio je Auto moto karting klub Cobra Virovitica. Svečanosti su se, uz nagrađene, odazvali brojni gosti, među kojima je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin u pozdravnom govoru istakao:

-Virovitica daje punu podršku razvoju svih sportova, a posebice ovako uspješnih poput kartinga. U planu je dogradnja postojeće karting staze u Virovitici, kako bi cjelokupnim sadržajem zadovoljila kriterije za održavanje značajnih međunarodnih i europskih utrka. U današnje vrijeme turistima ne možemo ponuditi samo kulturno-povijesne sadržaje, već u ponudu mora biti uključen i sport i rekreacija – riječi su Kirina.

Zadovoljstvo što je domaćin svečanosti upravo Virovitica nije krio niti Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza izrazivši izuzetne pohvale domaćima riječima:

-Drago mi je što sam u Viroviticu, koja je istinska utvrda hrvatskog kartinga, stigao iz Poreča, grada pobratima Virovitice. Nakon ovakvih riječi gradonačelnika Kirina, mogu samo potvrditi da će i ubudućnosti Virovitica biti ključna točka u hrvatskom kartingu. Uz ovu stazu, pri kraju je obnova staze u Novom Marofu, te izgradnja još nekoliko staza u Hrvatskoj. Vozačima bih poručio, da su gotovo svi vozači formule 1 počeli s vožnjama u kartingu.

Sudionicima svečanosti, posebno nagrađenima, prigodnim su se riječima obratili i Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije, te Igor Tomljanović, pomoćnik predsjednika HAKS-a za gospodarstvo i Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting HAKS-a i predsjednik virovitičkog kluba.

Posebno svečan trenutak bio je uručenje najvišeg priznanja za tri uzastopna naslova državnog prvaka, Zlatne kacige HAKS-a, koja je za titule prvaka 2018.,2019. i 2020.godine pripala Riječaninu Matiji Jurišiću iz AK RI autosport, ujedno proglašenim najuspješnijim seniorom sezone 2020. Najuspješnji početnik sezone bio je njegov mlađi brat Mateo Jurišić, najuspješniji junior Marko Turk (KK Koprivnica), ujedno državni prvak klase Rotax Max Junior, dok je domaćinu AMKK Cobra uručena posebna Zahvala Odbora za karting sport HAKS-a za organizaciju natjecanja u sezoni 2020. Domaćini nisu krili oduševljenje s još tri naslova najboljih. Ekipni su prvaci Hrvatske, bodovno plasirani ispred AKK Podravina Koprivnica i KK Rijeka, dok su virovitički vozači Filip Romić i Nikola Samaržija proglašeni Državnim prvacima u klasama KZ2 i KZ2 Master. U ostalim klasama prvacima RH proglašeni su: Rotax Micro Max Vito Gajski Kustec (AKK Ivanić), Rotax Mini Max Mihaelo Zorić (KK Rijeka), Rotax DD2 Franko Škugor (KK Dubrava Šibenik) i u Rotax DD2 Master Ivo Matić (AKK Podravina Koprivnica).

Zaslužena priznanja za uspjehe u sezoni 2020. još su primili: Dominic Štiglić (AK Opatija Motorsport) za Klasu Babykart, Mateo Jurišić (AK RI autosport) i Šimun Borovčak (AK Ina Delta Zagreb) u klasi Rotax Micro Max, Mauro Štiglić (AK Opatija Motorsport) i Alex Šćulac (AK Poreč Motorsport) u klasi Rotax Max Junior, Luka Raspor (AK Opatija) i Paolo Mavričić (AK Opatija Motorsport) u klasi Rotax Max Senior, Igor Vičević (AK Rijeka) u klasi Rotax DD2, Zoran Švec (KK Koprivnica) i Matija Kutičić (AKK Podravina Koprivnica) u klasi Rotax DD2 Master, Doirian Vragović (AMKK Cobra) u klasi KZ2, te braća Tomislav i Tihomir Škvarić (AMKK Cobra) u klasi KZ2 Master.

Tijekom svečanosti prikazan je i kratki film o 115 godina automobilizma na tlu Hrvatske, koja se obilježava ove godine.

Snimci  www.icv.hr

Miroslav KRPAN