U ozračju jubileja 40 godina

U ozračju jubileja 40 godina

RUJAN – MJESEC SLAVLJA AUTOMOTODROMA

Moto klub Kvarner višestrukim i bogatim, sadržajnim programom obilježit će 40 godina Automotodroma Grobnik, jedine naše, u svijetu priznate oktanske staze

RIJEKA – Dugo očekivani jubilej, 40 uspješnih godina djelovanja jedine hrvatske oktanske staze priznate diljem svijeta obilježit će se tijekom rujna višestrukim i bogatim, sadržajnim programom, kako na samom Automotodromu, tako i u središtu Rijeke. Iako su utrke, motociklističke i automobilističke, zaštitni znak grobničke staze, ovog se puta program obogatio izložbama, svečanom sjednicom, izdavačkim pothvatom, humanitarnim akcijama, a o svemu su javnost informirali čelni ljudi Moto kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. uz brojne suradnike na konferenciji za novinare u riječkom Grand hotelu Bonavia.

– Prije niz godina najavili smo zaokret u pristupu poslovanja i djelovanja ovako važnog, ne samo sportskog, već i gospodarskog objekta, jedinog tog tipa u širem okruženju.Da bi se pokazale prve naznake tog „novog smjera“, bilo je potrebno odraditi dobru pripremu, prevenstveno s procesom legalizacije, usklađenjem s propisima i zakonima, kao temelj aktivnosti koje smo poduzeli. Prvi veliki zadatak – rekonstrukciju staze s polaganjem novog asfaltnog sloja, prvog od samog začeća staze, odradili smo početkom ove godine bez ičije pomoći, vlastitim kreditnim sredstvima koja ćemo samo uspješnim poslovanjem narednih godina moći vraćati. Drugi zadatak je sada pred nama – dovesti svjetsku auto i moto industriju i veće sportske manifestacije, a istovremeno od staze Grobnik učinti prepoznatljiv brend prisutan i u turističkom segmentu ovog našeg kraja. Upravo to je nakana realizacije Okruglog stola „Auto moto sport i turizam“ kojim počinjemo dane obilježavanja četiri desetljeća staze – kazao je dr.sc.Mladen Črnjar, predsjednik MK Kvarner i NO Automotodrom Grobnik.

Vrijedan jubilej grobničke staze dobio je i značajno priznanje Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja se prihvatila počasnog pokroviteljstva nad svim sadržajima obilježavanja jubileja 40 godina. Okrugli stol, kojeg su uz Moto klub Kvarner suorganizatori Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, a pokrovitelji Ministarstvo turizma RH i Hrvatski motociklistički savez, održat će se 5.rujna s početkom u 10 sati u Press centru Automotodroma Grobnik. Očekuje se i niz značajnih gostiju i dužnosnika iz svijeta politike, gospodarstva i sporta, a predviđeno je da sedam tematskih cjelina prezentiraju istaknuti sveučilišni profesori i dužnosnici u vrhu svjetskih federacija FIM i FIA.

-Automotodrom Grobnik ima veliku komparativnu prednost koja ima mjesta u budućnosti brendiranja turističkih proizvoda ovog našeg kraja što može pospješiti turističke programe pred i posezone u županiji, koja, s ponosom u posljednjih osam godina bilježi 60 posto više turista. Zacrtati smjernice i trasirati put velikim manifestacijama za kojima će stići novi turisti zadatak je svih nas – istakla je dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Da staza na Grobniku nije samo mjesto utrkivanja, potvrdila je prigodnim riječima dekanica opatijskog fakulteta prof.dr.sc. Dora Smolčić Jurdana kazavši da Fakultet nastoji biti dio lokalne zajednice, podupirati napore u kojima je sport važan segment turističkih djelatnosti. Uz to edukacija je involvirana u brojne kolegije fakulteta s kojeg izlaze priznati stručnjaci važni za gospodarski rast, o čemu će se razgovarati i na okruglom stolu.

Na dan održavanja Okruglog stola od 12 do 16 sati MK Kvarner i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka organiziraju u Medicinskom centru Automotodroma akciju darivanja krvi o čijem je značaju govorio Ivo Vidotto, predsjednik Aktiva, pozvavši sve ljude dobre volje da se odazovu još jednoj humanoj akciji.

Vikend od 7. do 9. rujna na stazi je rezerviran za najznačajniju motociklističku priredbu FIM Sidecar World Championship i 74.moto utrku Alpe Adria za povijesne motocikle s koje će, odlukom Skupštine Moto kluba Kvarner, prihod od ulaznica biti namjenski doniran Dječijoj bolnici Kantrida.

Izložba fotografija „40 godina Automotodroma Grobnik“ bit će postavljena na Korzu od 17 do 25.rujna, a 27.rujna rezerviran je za Dan otvorenih vrata Automotodroma. Svečanoj sjednici Skupštine kluba, promociji jublarne fotomonografije i filma, te dodjeli priznanja zaslužnima, prethodit će od 16 do 19,30 sati, na startno-ciljnom prostoru, Izložba povijesnih i sportskih automobila i motocikala „40 Grobnik retro & future“ uz tehničku realizaciju AK RI autosport.

Za svakog ponešto, u bogatom rujanskom programu, dostojno će se obilježiti četiri desetljeća „grobničke ljepotice“ koja iz dana u dan vraća svoj sjaj.

Miroslav KRPAN