U Čazmi krenula oktanska rapsodija

U Čazmi krenula oktanska rapsodija

Pobjednički ples Kovasc-Istovics (snimio M.Krpan)

DOMINACIJA MAĐARA

Tridesetak automobila na premijernom izdanju „1.Delta Snow Show“ opravdali opstojnost uvoda u novu natjecateljksku sezonu

ČAZMA – Iako bez željenog snijega i sasvim drugačije površine dionica brzinskih ispita, prvo izdanje nove međunarodne rally show manifestacije „1.Delta Snow Show“, u organizaciji zagrebačkog Autokluba „Ina Delta“, proteklo je u nadmetanju 31 posade iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Italije. Bio je to novi oktanski „event“ u Čazmi i njenoj okolici, koja se tako upisala u novu, ozbiljnu destrinaciju autosporta, kojoj će dogodine, ako klimatski uvjeti dozvole, snijeg i ledena površina, u ovom ranom periodu uoči sezone, donijeti jednu sasvim drugačiju manifestaciju.

Pokazalo se da su tri vrhunske mađarske posade dominantno „protutnjale“ Čazmom. U prvom „gradskom“ brzincu najboljim su se pokazali znani i legendarni „miceki“. Kratku dionicu, nepunih dva kilometra, najbolje su odradili Mađari Tomas Bacsa i Gergely Hanyik (Mitsubishi lancer evo IX), tek 1,2 sekunde sporije slovenski tandem Darko Peljhan-Matej Čar (Evo VIII) , dok su dvije desetinke više utrošili Mađari Miklos Maricsek-Robert Paisz (Evo IX). Unutar dvije sekunde za najbržim bio je i favorit, pokazat će se kasnije i pobjednički tandem, Mađara Antala Kovacsa i Gergely Istovicsa u prestižnoj „Ford Fiesti R5“. Dan poslije, na četiri makadamska brzinca, svoja je umijeća prikazao najboljim vremenima i konačnom pobjedom upravo ovaj dvojac ostvarivši prednost od 24,8 sekundi i tako se upisao pobjednicima prvog čazmanskog rally showa. Za mađarski trijunf i kompletno pobjedničko postolje pobrinule su se i preostale dvije posade, Basca-Henyik na drugom, a Maricsek-Paisz na trećem mjestu. Peljhan se morao zadovoljiti četvrtim mjestom, dok je najbolja hrvatska posada bila Danijel Vojvodić i Tajana Vojvodić Pinky u gotovo „povijesnom“ Mitsubishi Lanceru evo III, ujedno pobjednici klase 1. Klasa 2 pripala je mladom i nadolazećem rally asu Martinu Ravenšćaku koji je uz iskusnog Tomislava Tomaškovića nastupio u „Ford Fiesti R2T“. I da sve bude ravnopravno, pobjeda preostale klase 4 otišla je u Sloveniju posadi Jaka Žvab-Vilijem Čibej (BMW E36 328 TI).

Kroz desetak dana u Istri, nadomak Limskom kanalu i oko Kanfanara, vozi se još jedan rally show „Due Castelli“, treću godinu za redom, da bi kroz mjesec dana međunarodnim FIA CEZ rallyem Kumrovec startala i službena domaća bodovna automobilistička sezona.

Miroslav KRPAN