U Belici na otvorenju sezone – od pobjede do tehničke neispravnosti

U Belici na otvorenju sezone – od pobjede do tehničke neispravnosti

0 629

„1. Nagradom Prelučke legende – Čakovec 2013.“, startala je nova karting sezona Prvenstva Hrvatske, utrkom na stazi Belica nadomak Čakovca uz nastup 36 vozačica i vozača iz 12 hrvatskih klubova. Više no uspješnu organizaciju pred blizu 800 gledatelja polučio je riječki Autoklub „RI autosport“ pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije. U izvođenju utrke pomogli su im suci virovitičkog Auto moto karting kluba „Cobra“ i domicilne Karting udruge Međimurske županije.

Promjenjivo vrijeme, povremeni pljuskovi dan uoči utrke i uoči službenih vožnji za bodove nisu pokvarili svojevrsni karting spektakl na otvorenju sezone.

PETORKA POBJEDNIKA

Od ove sezone dvije bodovne utrke voze i najmlađi kartingaši klase Limač 50. Na startu ih je bilo pet. Prvu utrku ciljem je prvi prošao Leon Zelenko iz koprivničke Podravine ispred simpatične Lee Šajnić (KK 1 Zagreb ) koja mu je pobjedom uzvratila u drugoj vožnji. Njih je dvoje, svako po okončanju svoje utrke stazom provezlo počasni krug sa pobjedničkom zlatnom medaljom. No, u najmanjoj klasi domaćeg prvenstva na kraju se svi ravnopravno nagrađuju pobjedničkim peharom pa vrijedi spomenuti preostalu trojicu: Fran Kranjac (Podravina Koprivnica), Josip Lozić i Ian Šopić, oba iz AK RI autosport.

Na startu su najbrojniji bili sudionici klase Mini kart. Među njih 14 u utrkama su se izdvojila trojica ostvarivši identičan poredak u obje bodovne vožnje. Zagrepčanin Jan Pokos (Zanatlija Zagreb) pobjednički je zaključio prvu utrku ispred Riječanina Matije Jurišića (RI autosport). U drugoj je Jurišić zaostao nepune tri sekunde. Iza njih sigurnu treću poziciju u obje je vožnje održao Leo Srđenović (Podravina Koprivnica).

Dvostruki trijumf i dvije zlatne medalje počasnim je krugovima provezao pobjednik klase „KF3“ Luka Mavrin (KK 1 Zagreb) kojem su najveći rivali bili Juraj Kovačić (FM Team Zagreb) i prošlogodišnji prvak William Mucak (KK 1 Zagreb), kasnije u obje vožnje drugi, odnosno trećeplasirani. Trojica su vozača – Ivan Berton (IRT Pazin) u obje, te Leo Mladenić ( Opatija Motorsport ) i David Šugar ( RI autosport) u prvoj vožnji imali tehničkih problema pa su ostali bez bodova.

Poslastica manifestacije zasigurno su bile utrke najbržih i najiskusnijih hrvatskih kartingaša klase „KZ2“. Višestruki prvak Filip Romić (Cobra Virovitica) ostvario je dvije pobjede iako je u prvoj vožnji imao žestokog rivala u Karlu Golubu (KK GB Zagreb) koji je poveo utrku, ali se u trećem krugu zavrtio na stazi, izgubio puno vremena i pao na pretposljednju poziciju. Romić je prvu utrku okončao u svoju korist ispred Tomislava Pavlića (Sveta Nedjelja) i Nikole Samaržije (FM Team Zagreb), dok je drugu dobio ispred Goluba i Pavlića.

Najuspješnijima su uručena počasna priznanja, ali konačnim nisu proglašeni rezultati dvije klase – Mini karti i KF3 zbog nepravilnosti što ih je na završnim pregledima tehnička komisija pronašla na motorima pobjednika dvije klase Jana Pokosa i Luke Mavrina. Pokos je uložio apelaciju, pa je postupak u tijeku. Time niti ekipni ili timski rezultati nisu vjerodostojni onima ostvarenima na stazi pa vrijedi pričekati konačne nalaze tehničara i uloženih žalbi, te konačnih odluka žirija.

15 VOZAČA KVARNERA I ISTRE

Ove godine na hrvatskim stazama nastupati će 15-tak vozačica i vozača klubova Kvarnera i Istre. Najveći dio iznjedrila je Karting škola Prelučka legenda čiji su nositelji treću sezonu Autoklub „RI autosport“ i Karting centar Rijeka-Preluk. Pored spomenutih u Belici su su nastupili u klasi Mini kart članovi AK RI autosport Adrien Mesec, Filip Lozić, Luka Raspor i Sandro Budiselić, te mlada istarska kartingašica Stefani Mogorović (Istra racing team Pazin), u klasi KF3 Marino Radetić (Opatija) i u KZ2 Renato Dujmović (RI autosport). Ovisno o konačnim nalazima tehničke komisije ponekima se smiješi i bolji plasman i više bodova, kao i u klupskoj konkurenciji ove sezone najbrojnijem klubu karting prvenstva riječkom „RI autosportu“.

Sezona je uspješno počela. Dobrom organizacijom Autokluba „RI autosport“ kojem je ovo bio prvijenac u organizaciji karting utrka, visokim pokroviteljstvom Ministarstva sporta, sa zapaženim brojem sudionika i fer borbom na stazi i posebno znakovito velikim brojem gledatelja na Belici na čiju stazu se karting državnog prvenstva vratio na velika vrata.

Organizatoru su pomoć pružili i Turističke zajednice Čakovca i Rijeke, Hotel Park Čakovec, Karting centar Rijeka, Tiskara Buldog, Autocentar Marinići, Pizzeria Delfino Lovran, Adriatic Timing, Međimurska županija, Grad Čakovec, te medijski partneri automanija.com, racing.hr i riautosport.hr. (m)

Snimci: M.Krpan

SIMILAR ARTICLES