TIM REEVES SENZACIJU PRETVORIO U POBJEDU

TIM REEVES SENZACIJU PRETVORIO U POBJEDU

0 520

Ovog vikenda Automotodrom Grobnik ugostio je 193 motociklista iz 20-tak zemalja svijeta na tradicionalno najvećoj oktanskoj manifestaciji na dva i tri kotača – Svjetskom prvenstvu motocikala s prikolicom i 58. Utrci Prvenstva Alpe Jadran. Organizator Automotodrom Grobnik d.o.o. i Moto klub Kvarner izvrsno su pripremili „Kvarner region FIM Sidecar World Championship“, treću utrku sezone motociklističke „formule 1“ na tri kotača, osmu u nizu, a desetu ukupno na jedinoj svjetski priznatoj hrvatskoj stazi.

Pored niza treninga subotnji dan pod paklenim temperaturama protekao je i vatreno. Oko 11 sati na obližnjem aerodromu srušio se sportski avion kojem su prvom u pomoć pritekle interventne službe automotodroma. No, ni to nije omelo sudionike i organizatore da dan uspješno privedu kraju. Događaj dana bila je prva od dvije bodovne utrke prikoličara, ona kraća od deset krugova – „sprint race“. Očekivan je veliki troboj do sada čestih pobjednika Grobnika, ali i svjetskih prvaka – Britanaca i Finaca. Najbrži sa treninga Britanci braća Ben i Tom Birchall slabo su startali. U prvom su se krugu našli tek na četvrtoj poziciji prepustivši vodstvo Nijemcima Kurtu Hocku i Enricu Beckeru koji su imali izvrstan proboj sa šeste startne pozicije. Već slijedeći krug na čelo zasjedaju Britanci Tim Reeves i Ashley Hawes koji ga nisu ispuštali do cilja. Ostvarili su i najbolje vrijeme utrke vozeći krug 1:34,522 minuta uz prosjek 158,744 km/sat. Iza njih vodila se prava bitka za pozicije. Birchallima su se priključili Finac Pekka Päivarinta s kopilotom Švicarcem Adolfom Hännijem i tri kruga prije kraja bili su ispred sa izgledima za drugu poziciju. Međutim u posljednjim metrima iz pozadine se probijaju do druge pozicije Švicarci Markus Schlosser i Thomas Hofer što je bilo svojevrsno iznenađenje.

Tim Reeves tako se poslije dvogodišnje pauze pobjedom na Grobniku vratio u sam vrh i najavio izvrsnu dvostruko dulju „gold race“ u nedjelju sa startom u 12,45 sati.

Pored prikoličara pažnju malobrojne publike privukao je izvrstan uspjeh riječkog motocikliste Marka Ercega, perjanice Moto kluba Kvarner koji je svojim BMW-om ostvario najbolje vrijeme i prvu startnu poziciju klase AAC SuperStock 1000. Konkurencija nije bezazlena, ali „Maći s Kozale“ ima šansu da ostvari i prvu međunatrodnu pobjedu na Grobniku.

Od hrvatskih motociklista sa pete će pozicije u 125 ccm SP krenuti državni prvak Renato Novosel (Križćevci), a u klasi SS 600 sa četvrte Marin Ivanov (Azalea Zadar ) i sa šeste Alex Radman (1.HMK Zagreb).

Nedjeljni program počinje slobodnim treninzima (warm up) u 8 sati, od 10 sati slijede utrke Prvenstva Hrvatske oldtimer, Alpe Jadran oldtimer i classic, te International Classic GP, da bi u 12,45 startala utrka dana „Gold race“ GP SC. Sve do 17,30 na rasporedu su preostale utrke Prvenstva Alpe Jadran i druga utrka ICGP.

Tekst i snimci: M. KRPAN

SIMILAR ARTICLES

0 341