STIŽU SVJETSKI ASOVI

STIŽU SVJETSKI ASOVI

0 986

Na slici: Start FIM Sidecar GP 2010.

Ova lipanjska utrka najznačajnija je motociklistička priredba brzinaca  na Grobniku, višestrukog je bodovnog sustava, a predstavljena je na «pressici» u Ri Info centru. Automotodrom „Grobnik“ jedanaestu će  godinu za redom biti stjecište najboljih motociklista svijeta. U  organizaciji Motokluba «Kvarner» i  «Automotodroma Grobnik» d.o.o.  od  19. do 21. lipnja  održat će se utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom pod nazivom «Kvarner region FIM sidecar World Championship 2015.».

Na trodnevnoj manifestaciji očekuje se 200-tinjak   motociklista iz dvadeset  zemalja  svijeta , a u tri dana cjelodnevnih programa  održati će se 43 treninga i 12 bodovnih utrka.

– Stazu smo proteklih tjedana pripremali i uređivali određene zavoje u standardima svjetskih staza, kadrovski smo u cijelosti spremni prihvatiti novi izazov organizacije jedne ovako značajne motociklističke manifestacije. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo ispunili sve potrebne FIM kriterije za novu trogodišnju licencu staze. Zahvaljujući velikom razumijevanju Primorsko-goranske županije, kao i većini stalnih partnera koji nas prate kao što su Općina Čavle, INA dd i PBZ, vodećih pokrovitelja i sponzora ovo svjetsko prvenstvo svojevrsni  je put do povratka utrka Prvenstva svijeta na dva kotača. Ističemo gospodarski, turistički i promidžbeni karakter ovog kraja, ali i cijele Hrvatske – kazao  je Zdenko Šantić, direktor „Automotodroma Grobnik“ d.o.o.

Utrka se održava pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, dok je generalni pokrovitelj Primorsko-goranska županija. Uz svjetske asove motociklističke „formule 1“ na tri kotača na dva će se kotača europski motociklisti boriti u konkurenciji 66.u nizu utrke Prvenstva Alpe Jadran, Europski kup  250 Stock 4T, kao i Prvenstvu Hrvatske i hrvatskom Kupu „Vilko Sever“.

-Za nama su dvije ovogodišnje utrke Grand Prix Sidecar u Velikoj Britaniji i Francuskoj nakon kojih je u prvi plan izbio četvrostruki svjetski prvak Finac Pekka Päivärinta koji ove sezone vozi sa kopilotom Kirsi Kainulainenom. Njihova dva druga mjesta bila su dovoljna za vodeću poziciju. Oni će se suprotstaviti britansko-francuskom timu Tim Reeves-Gregory Cluze koji su upisali pobjedu na netom održanoj utrci na legendarnom La Manu. Päivärinta i Reeves su proteklih deset godina na Grobniku načešće slavili pobjede, pa se među njima mogu očekivati pobjednici kraće „Sprint“ ili dulje „Gold“ utrke. Priznanje nam predstavlja da smo uz Njemačku jedina staza na kojoj se od 10 ovogodišnjih bodovanja voze dvije utrke – istakao je Igor Eškinja, donedavno dugogodišnji direktor svih utrka na Automotodromu Grobnik, a već 25 godina vodeći hrvatski stručnjak i član najviših tijela FIM-e Svjetske motociklističke federacije.

Među sudionicima GP Side Car i dva su slovenska vozača Milan Špendal i  Janez Remše, osnovom čega očekujemo veliki broj ljubitelja brzina iz susjedne Slovenije gdje je prije tri dana u Ljubljani i predstavljena grobnička manifestacija.

Tradicionalna 66.utrka Prvenstva Alpe Jadran odvijat će se u 11 bodovnih klasa, a među vozačima desetak zemalja očekuje se i desetak hrvatskih motociklista u sportskim klasama.

-Ovu utrku realiziramo u suradnji s novim promotorom AAC Slovakia Racingom, a spremni smo sa velikim brojem sudačkog kadra na dobro pripremljenoj stazi i pratećim objektima provesti i ovu manifestaciju, kazao je Robert Žiković, odnedavno direktor moto utrka i nasljednik Igora Eškinje.

Promoviran je i 32.broj specijalizirane revije „Automotodrom“ koju već 11 godina uređuje Vladimir Vujnović koji je odnedavno pokrenuo i istoimenu specijaliziranu televizijsku emisiju što se jednom mjesečno emitira iz studija RiTV. Za kraj godine  najavio je i novo izdanje  „Adriapublica“ iz Biblioteke Sportski velikani knjige „Automotodrom Grobnik i automobilistički velikani“.

Bogat službeni trodnevni program na automotodromu počinje u petak  slobodnim treninzim već od 8,10 sati. Subotnji program traje od 8,30 do 18,30 sati, a nedjeljni od 9 do 18,40 sati.

Ulaznice su u pretprodaji, a mogu se kupiti u riječkom Turističkom informativnom centru na Korzu, Kartomatu ili internetom (www.grobnik.hr) uz cijenu 50  kuna za dva dana.

Bogat motociklistički oktanski vikend  čeka nas predstojećih dana na Grobniku.

(mk)

Snimci: M.Krpan

 

SIMILAR ARTICLES

0 463