Startao Croatia Rally 2012.

Startao Croatia Rally 2012.

0 423

S riječkog Korza startao je tradicionalni „Croatia rally“, treće natjecanje sezone Europskog prvenstva čiji je domaćin Rijeka, a u ime HAKS-a organizator riječki Autoklub „M.R.C. Sport“. Sudjeluju 42 posade iz 14 europskih zemalja koje tijekom tri dana očekuje 16 brzinskih ispita ukupne duljine više od 240 km što se voze cestama Kvarnera, Gorskog kotara i Istre itinererom dugim 857,03 km.

Uoči starta na susretu s novinarima u sjedištu Grada Rijeke, čiji je domaćin bio gradonačelnik Vojko Obersnel dvojica favorita – vodeći Prvenstva Europe Finac Juho Hänninen i Talijan Luca Betti koji je posljednje dvije godine u Rijeci svaki puta bio na drugoj poziciji pobjedničkog postolja izjavili su da ih očekuje težak i zahtjevan rally, pun izazova koji mogu biti upotpunjeni očekivanim promjenjivim vremenskim uvjetima. I upravo sa starta ispratila ih je kišica koja je tijekom dana u nekoliko navrata padala nad Rijekom.

U jutarnjim satima desetak je posada isprobalo svoje automobile na „Shakedownu“ u Kostreni. Dionicu dugu nepunih dva kilometra najbrže je prošla posada Hänninen – Mikko u prestižnoj „Škodi Fabia S2000“. Vrijeme 1:28,4 minuta bilo je četiri desetinke bolje od Poljaka Solowowa i Macieka u „Peugeotu 207 S2000“. Zbog problema sa uvozom trkaćeg automobila na startu se nije pojavio još jedan favorit Šveđanin Patrik Sandell koji Rijeku upoznaje kao turist, te naš as Niko Pulić koji nije zatvorio financijsku konstrukciju.

Prve večeri, do dugo u noć relijaši su odrađivali prva četiri brzinska ispita – Učka ( sa startom iz Istre) i Permani, a tijekom petka čekaju ih po dva putra Platak i Lokve, da bi u 17,04 i 20,15 sati startali dva puta na legendarnoj dionici prelučkog okruga. (m)

Snimci: I.Nikolac, M.Krpan