STARTA AUTOMOBILISTIČKA SEZONA

STARTA AUTOMOBILISTIČKA SEZONA

0 649

U Taru dva bodovna natjecanja kronometar vožnji

Konačno počinje nova domaća automobilistička sezona. Pred nama je 230 dana tijekom kojih će se u 26 vikenda odvijati kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza predviđenih ukupno 38 natjecanja u sedam raspisanih disciplina hrvatskog auto sporta.

Domaćin i organizator prvog natjecanja u nedjelju 6.travnja, ujedno najmlađe domaće prvenstvene discipline – kronometar vožnji, je Autoklub „Skok racing“ iz Brtonigle pod čijim je okriljem prije punih 19 godina i nastala ova disciplina koje traje dan danas. Prije sedam godina uvrštena je u tadašnje Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a, da bi se potom  dvije godine vozio  Kup HAKS-a odnosno Kup Hrvatske,a od 2012. godine je državno prvenstvo. I ovogodišnja sezona otvara se upravo samo sa bodovanjem PH.

Sezona se otvara na stazi „Motodroma Poreč“ u Taru. Bogata je i  lista prijava za nedjeljnu jubilarnu manifestaciju „Hyundai Autokuća Košara – 10. Nagrade Tar-Vabriga 2014.“. Prijavilo se 52 vozačice i vozača  iz 15 hrvatskih klubova. Vozi se šest klasa – tri u grupi automobila „serija“ i to do 1200, do 1600 i preko 1600 ccm, potom dvije u grupi „sport“ do 1400 i preko 1400 ccm i zasebno klasa „diesel“. Sportaša je 27, više od polovice, a među sudionicima je i devet juniorske kategorije. Unutar klubova brojčano prednjači 11 članova Autokluba „Pula-Rovinj“, ekipnih viceprvaka, a slijede s deset prvaci 2013. godine pazinskog „Istra racing teama“.

Elitu predvodi prošlogodišnji državni prvak i pobjednik ukupnog poretka Ivan Pavlović (AK Rijeka), a na listi prijava čak je devet od deset prvoplasiranih prošlogodišnjeg PH.

Staza u Taru duga je 600 metara, a gledateljima uz dobre uvjete boravka uz stazu pruža pregršt uzbuđenja.  Pokrovitelji manifestacije su  Općina Tar-Vabriga i Turistička zajednica Tar-Vabriga, dok su generalni sponzori Hyundai-Autokuća Košara, Istarska kreditna banka Umag i Allianz osiguranje.

Ranojutarnje okupljanje sudionika počinje jednosatnom verifikacijom i tehničkim prijemom vozila od 7,30 sati. Službeni trening je u 10,15 sati. Svečano otvaranje natjecanja je u 12,50 sati, a prva bodovna vožnja u 13 sati. Tijekom dana odvijati će se dva bodovna natjecanja sa po dvije vožnje. Prvo se vozi „lijevi“ krug, a potom „desni“. Proglašenje najuspješnijih planirano je oko 19 sati. (m)

Na slici: MARIN ČOHAR (AK RI autosport)

Snimio: M.Krpan