Srpanj 2010. – Predsjednik FIA Jean Todt u posjetu Hrvatskoj

Srpanj 2010. – Predsjednik FIA Jean Todt u posjetu Hrvatskoj

0 333

Foto: Miroslav Krpan

ŽELIO BIH HRVATSKU U AUTOMOBILISTIČKOJ „PUSTOLOVINI“

Na poziv Hrvatskog auto i karting saveza i Zrinka Gregureka, člana WMSC FIA u višednevnom posjetu Hrvatskoj sredinom srpnja boravio je predsjednik Svjetske automobilističke federacije FIA Jean Todt u pratnji supruge Michelle Jeoh ambasadoricom FIA-e nadležnom za projekt „Učinimo ceste sigurnima“ (Make roads safe). Visoke goste u pratnji delegacija Hrvatskog auto i karting saveza i Hrvatskog autokluba primio je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, a posjetili su i sjedište Hrvatskog autokluba.

U zagrebačkom hotelu „Westin“ održana je i radna konferencija   „Učinimo ceste sigurnima“ za koju su proljetos Ujedinjeni narodi proglasili desetljeće kampanje što znači da će od 2010. do 2020. godine u cijelom svijetu biti pojačana sigurnost na cestama, a nositelj projekta upravo je FIA.

– FIA kao asocijacija stotina autoklubova gotovo svih zemalja svijeta među svojim prioritetima nema samo sport već i sigurnost na cestama, što dokazujemo i ovom kampanjom. Po svim podacima kojima sam upoznat, a posebno i prilikom izuzetno srdačnog prijema kod Predsjednika Josipovića Hrvatska jako mnogo čini na tom području. Uostalom u proteklih deset godina broj poginulih na hrvatskim je prometnicama smanjen na trećinu, ali u cijelom svijetu tek ćemo biti zadovoljni kada taj podatak svedemo na nulu. Na razne načine obrazovanjem, infrastrukturom, tehnologijom i bolida formule 1 i cestovnih automobila doprinosimo akciji – istakao je Jean Todt.

Jean Todt koji je predsjednikom FIA postao prije nepunih devet mjeseci prvi je puta u Hrvatskoj u toj funkciji. Međutim sa zadovoljstvom se prisjetio svog prvog posjeta tada još Jugoslaviji.

– Sa obitelji kao mlad dečkić prije više od 50 godina ljetovao sam na Vašem Jadranu. U predivnim su mi sjećanjima ostali Opatija, Rijeka, Dubrovnik. Snažan je to osjećaj, emocije, stoga je posebno biti danas u Zagrebu. Imate divnu zemlju i radostan sam.

Predsjednik FIA istakao je da je dobro upoznat sa stanjem u hrvatskom autosportu. Jedan od najbližih suradnika mu je domaćin posjeta Zrinko Gregurek, glavni tajnik HAKSa kojeg je Todt imenovao njegovim osobnim ambasadorom na utrkama Formule 1. Todt je automobilističku karijeru započeo u rallyu kao suvozač, bio pobjednikom brojnih natjecanja, prvakom svijeta, vlasnikom i šefom tima, a najpoznatije razdoblje njegova života je period vođenja Ferraria u formuli 1 tijekom kojeg osvaja 98 pobjeda na utrkama šest vozačkih i sedam konstruktorskih naslova svjetskih prvaka. To je period dominacije Michaela Schumachera za kojeg kaže:

– Povratak Michaela u F1 je izuzetno dobro, a pobjede ne ovise samo o njemu već i bolidu i timu u kojem je. Treba ipak malo pričekati, vjerujem da će doći i nova pobjeda.

Rally mu je početnička ljubav, Francuz je, a neprikosnovena je dominacija francuskih vozača, ali i samo dva tima. Kako gleda na budućnost svjetskog rallya?

– Nisam baš najsretniji situacijom u kojoj dominiraju samo dvije marke Citroen i Ford. Loeb je sjajan vozač, tu nema pogovora, ali … Ograničavajući je to faktor za druge proizvođače i vozače. Uložiti puno truda, vremena i energije, mnogo rada stručnjaka, puno promidžbe – prioritet su za budućnost da bi u vrhu svjetskog rallya ponovo bile i druge svjetske marke, da bi konkurencija jačala – istakao je Todt.

Jean Todt nije krio zadovoljstvo očitom dobrom suradnjom nacionalnih asocijacija i članica FIA HAKS-a i HAK-a, te posebno razgovorom i temama na susretu i ručku s predsjednikom Josipovićem, a odnosile su se i na budućnost i projekte hrvatskog autosporta kako u Hrvatskoj tako i u okvirima FIA.

GROBNIK I FORMULA 1 ?

Tema za razgovor i pitanja Jeanu Todtu ima mnogo. I bilo ih je, ali nameće se jedno, za nas izuzetno značajno i uvijek, ali uvijek aktualno. Može li Hrvatska dobiti formulu 1 i kada?

– Hm, FIA nema odgovornosti za pokretanje takvih projekata. U Hrvatskoj živi auto sport, u europskim okvirima znan je Croatia rally i brdska utrka u Buzetu, poznato mi je da je bilo nekih ideja prije gotovo 20-tak godina. Nije dovoljno imati takvu stazu kakav je Grobnik sada. Znam i uvjerio sam se u to – ovdje ima sjajnih ljudi, znalaca, motivirani su, ali prije svega Hrvatska treba jaku infrastrukturu i financijsku podršku. Kada to Hrvatska kao država odluči i učini, kada sve dovede na visoku razinu tada će FIA stati uz Vas, tada možete računati na podršku. Isto je i sa vozačima. Mislim da Hrvatska može ući u automobilističku „pustolovinu“. Drugačije ne ide – kazao je na završetku našeg susreta Jean Todt koji je ostatak kraćeg boravka u nastavio na središnjem Jadranu u kraćem odmoru boraveći u Splitu i na Hvaru.

Tekst i snimci: Miroslav Krpan