SPEKTAKL NA UČKI

SPEKTAKL NA UČKI

0 381

Ovogodišnju kultnu utrku „Učka“ organiziraju dva kluba – Autoklub „Rijeka“ i Autoklub „Opatija Motorsport“ koji su u nešto izmjenjenom datumu od uobičajenog pripremili manifestaciju za koju je nastup prijavilo čak 75 vozača iz 29 hrvatskih klubova, a među njima i jedan slovenski vozač. Već desetljećima atraktivna i privlačna Brdska utrka ‘Učka 2012.’, ove godine održat će se u nedjelju, 8. srpnja.

Tradicionalna međunarodna brdska auto utrka „Učka 2012.“ najavljena je na terasi vološćanskog restauranta „051“ na temepraturi zraka višoj od 35 stupnjeva. No, ništa nije omelo velike zaljubljenike brzina, jednu pomlađenu i futurističnu skupinu vozača i sportskih radnika da prigodnu govoranciju dekoriraju i sa dva trkaća šampionska automobila.

– Cjelokupna manifestacija počinje u subotu, 7. srpnja i to na igralištu Tumpići – u samom centru Veprinca kada je u 17 sati na rasporedu tehnički pregled i verifikacija dokumenta. Start prvog treninga zakazan je za nedjelju u 9 sati, a drugi trening na rasporedu dva sata kasnije. Svečano otvaranje natjecanja predviđeno je za 13,45 sati, dok prva vožnja starta točno u 14 sati, kazao je Igor Puž, predsjednik AK Opatija motorsport, predvodnik jedne nove generacije organizatora ne krijući zadovoljstvo da se prvi puta cjelokupan program manifestacije u cijelosti odvija na prostoru Veprinac – Učka što do sada nije bio slučaj.

BRDSKI RALLY KUP UČKA

U svrhu promocije i popularizacije auto sporta organizatori utrke odlučili su uvesti jedan novitet. Naime, radi povećanja broja sudionika, posebno u ova recesijska i za automobilizam krizna vremena kao i same atraktivnosti navedenog natjecanja te bolje atmosfere na utrkama po prvi puta organizirat će Rally cup Učka.

-Ovim putem napominjemo da svi natjecatelji koji se budu bodovali u Rally cupu, moraju nastupati u klasama kojim pripadaju za prvenstvo Hrvatske u brdskim auto utrkama te će se njihovi rezultati za Rally cup izvlačit iz PH. Osnovni uvjet je da auto bude identičan kao za nastup na rallyu. Kako sada slijedi za relijaše pauza od četiri mjeseca, lista prijava nam dokazuje da je ova ideja naišla na njihovu podršku pa trenutno imamo evidentirano 14 vozača u konkurenciji kupa – dodaje Puž.

Autoklub Rijeka se poslije deset godina vraća u krug organizatora brdskih utrka i u mladoj ekipi opatijskog kluba koja je podnijela veliki teret pripreme pronašli su dobrog suradnika.

-Prve ideje o zajedničkoj organizaciji obzirom na prava i mogućnosti rodile su se početkom godine. Od tada intenzivno radimo na očuvanju tradicije jedne od najstarijih hrvatskih brdskih utrka. Pokušali smo uvesti poneku novost kako za vozače tako i gledateljke koji su uvijek pohodili padine Učke s kvarnerske strane. Velika zahvalnost glavnom pokrovitelju Gradu Opatiji i supokrovitelju Primorsko-goranskoj županiji, kao i nizu sponzora koji su nam pružili pomoć u raznim oblicima. Gledateljima je ulaz besplatan a vozači, vrhunski hrvatski asovi garantiraju izvrsne vožnje – istakao je Tomislav Šepić, stručni suradnik za autosport AK Rijeka.

Novinarima su se predstavili pored svojih automobila Honde Civic TypeR i Citroena C2R2 i državni prvaci Igor Vičević iz AK Rijeka, prošlogodišnji brdski prvak Hrvatske grupe N i pobjednik klase N2, te dvostruki prvak u rallyu grupe A vozač AK Opatija Motorsport Davor Mihelić. Pozvali su ljubitelje auto sporta u nedjelju na Učku na treću ovosezonsku brdsku utrku međunarodnog i hrvatskog prvenstva, koja se ujedno boduje i za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad.

U subotu iza 20 sati u Veprincu će se održati svojevrsni automobilistički party uz zabavu na koji su svi pozvani kao uvod u nedjeljne utrke. Zbog odvijanja utrke prometnica od Veprinca do vrha Učke biti će zatvorena za promet u vremenu od 7,30 do 19 sati.

Do Učke odbrojavaju se dani, sati. A sve do početka biti će još informacija posebno aspektiranih na sudionike.

M. KRPAN

Snimci: M.Krpan