Špansko slavi jubilej

Špansko slavi jubilej

0 797

UTRKA „20 GODINA KARTING CENTRA ZAGREB“

Zagrebački karting klub „GB“ obilježavajući jubilej Karting centra Zagreb u Španskom uspio je pronaći načina da se ta značajna godišnjica obilježći radno – jednim natjecanjem. Tim će se povodom 14. i 15. srpnja održati utrka pod nazivom „20. godina Karting centra Zagreb“. Ista se odvija u okviru Kupa FIA „Make Roads Safe“, ali i kao četvrto ovosezonsko natjecanje sa dvije vožnje boduje se za Prvenstvo Republike Hrvatske, Nacionalno otvoreno prvenstvo i Rotax kup.

PRIJAVLJENO 36 VOZAČA

U četiri klase Prvenstva i jednom kupu prijavljeno je ukupno 36 vozačica i vozača iz devet klubova. Najbrojniji su predstavnici tri ekipe koje kandidiraju na pobjedničko postolje, za pobjedu, ali i naslov državnih prvaka. Tako sa po sedam „igrača u teren istrčavaju“ KK „1“ Zagreb i AMKK „Cobra“ iz Virovitice, te tek s jednim manje KK „Koprivnica“.

U prvom dijelu sezone u klasi „Limač 50“ pojavilo se devet najmlađih domaćih kartingaša od kojih će njih šestero po prvi puta nastupiti i u Španskom. Iako uvijek netko prvi prođe ciljem, ovo je jedinstvena klasa u kojoj su svi pobjednici i svi su nagrađeni pa će tako biti i ovoga puta.

„Mini kart“ je najbrojnija klasa ovogodišnjeg prvenstva. Za nedjeljnu utrku prijavljeno je 13 vozača, a predvodi ih neprikosnoveni i do sada nepobjedivi Damian Sekulić (Cobra Virovitica). Zasigurno najveći rival biti će mu timski kolega Max Herendić (KK 1 Zagreb), u dosadašnjih šest bodovnih utrka sa najviše drugih pozicija.

William Mucak i Luka Mavrin, vozači KK „1“ odlučivati će o pobjedniku klase KF3, dok će u klasi KZ2 znatnu prednost novim pobjedama pokušati povećati Filip Romić (Cobra ). No, pored najvećeg mu rivala ovogodišnje sezone Ivana Žovana (KK 1) zasigurno će najzanimljivi biti ogled sa vrhunskim i trofejnim hrvatskim kartingašima koji su najavili svoj nastup a to su Kristijan Habulin (KK1), Karlo Golob (GB) i Marko Sitarić (Cobra).

Rotax kup ima iza sebe četiri utrke sa kojih najviše bodova i tri pojedinačne pobjede ima Tomislav Lovrenc (Podravina Koprivnica).

Ništa manje nije zanimljiv niti sraz najboljih hrvatskih klubova. Samo je šest bodova razlike u vodećim ekipama. Prednost je trenutno na strani AMKK Cobra Virovitica ispred KK 1 Zagreb, dok je već na pola sezone gotovo sigurni timski prvak „Kreator racing Team“ za kojeg nastupaju Sekulić, Herendić i Kovačić.

Subotnji dan sudionici prvenstvenih natjecanja moći će iskoristiti za treninge i upoznavanje staze u Španskom, a natjecateljski program je u nedjelju 15. srpnja. Važno je napomenuti da će se dio uobičajenih radnji provoditi uz restrikcije i na nešto drugačiji način kako bi se udovoljilo strogim kriterijima buke u naseljenom mjestu o čemu će svi natjecatelji i njihova pratnja biti posebno obaviješteni.

U ranim jutarnjim satima od 7,50 do 9 sati je tehnički prijam kartinga i verifikacija vozača, službeni treninzi su od 9,40 do 10,25 sati, a treninzi sa mjerenjem vremena za startne pozicije od 10,30 do 11,25 sati. U 13 sati predviđeno je svečano otvaranje natjecanja sa poredstavljanjem svih sudionika, a u 13,30 sati prva je bodovna utrka klase „Limač 50“. Od 13,50 sati slijedi prvi set utrka, a od 15 sati drugi za bodove. Proglašenje najuspješnijih je u 18 sati u dvorani upravne zgrade Karting centra Zagreb. (mik)

SVE JE POČELO 1990., NASTAVILO SE 1992.,…….

U začecima samostalnosti Republike Hrvatske jedan od prvih novoosnovanih karting klubova bio je 1990. zagrebački Karting klub „GB“. Dvije godine kasnije u Španskom niče, sve do današnjih dana, u Hrvatskoj najbolja karting staza, međunarodno licencirana, priznata i cijenjena. Na toj su se stazi dugoj 1.010 metara vozile mnoge povijesne i značajne međunarodne, ali i domaće karting utrke. Na noj su stasali kasnije vrhunski karting, a većina potom i automobilistički asovi.

Karting centar Zagreb obilježava 20. godišnjicu rada. U začecima, a i niz godina kasnije, nositelj je razvoja karting sporta u Hrvatskoj posvećujući posebnu pažnju razvoju prometne i tehničke kulture djece i mladeži. Povodom 20 godina puno se može kazati o klubu i centru ali važno je izdvojiti još poneki podatak – već 1997. godine u Španskom je održana jedna od najvećih karting manifestacija u nas – utrka Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ-a), rekorder staze je Walter van Lent u vremenu 41,15 sekundi ostvarenom 1997. godine, a svojevremeno je pokrenut i „GoKart –F1“ čiji je nositelj projekta i vlasnik licence upravo KK „GB“. Sveopća urbanizacija matropole okružila je karting centar brojnim višekatnicama i stambeno-poslovnim objektima, tako da je to postao nepremostiv problem daljnjeg razvoja karting centra, a posebno natjecateljskog programa koji je morao biti sveden na minimum, što je sadašnja svakodnevnica. (m)

SIMILAR ARTICLES