Slovenija – Prvenstvo Europe na brdskim stazama

Slovenija – Prvenstvo Europe na brdskim stazama

0 475

TRI   HRVATA  U DEŽELI

     Na pretposljednjoj utrci Prvenstva Europe na brdskim stazama što se od 24. do 26. kolovoza održava u Ilirskoj Bistrici očekuje se nastup  142 automobilista iz deset europskih zemalja raspoređenih u 28 klasa sportske kategorije II ( formule i prototipovi), odnosno turističke kategorije I. Uz europsko boduje se za austrijsko i otvoreno slovensko prvenstvo, te Pokal AŠ 2005.

Na „18. GHD Petrol Ilirska Bistrica 2012.“, najznačajnijoj automobilističkoj priredbi u Sloveniji,  koja se šestu  godinu za redom boduje i za Prvenstvo Europe, očekuje se nastup ove godine samo trojice hrvatskih vozača.

U Kategoriji I turističkih automobila novi ispit na ove sezone uspješnoj međunarodnoj sceni ima Tomislav Muhviću, član gerovskog Autokluba „Petar Klepac“  koji će u Bistrici nastupiti prestižnim „Mitsubishi Lancer EVO IX“ klase N+3000. Veliki izazov predstavljat će mu zasigurno suprotstavljanje dvije utrke prije kraja PE sigurnom novom europskom prvaku srpskom asu Dušanu Borkoviću koji vozi identičan automobil. Prilika je to da poslije izvrsnog sraza sa Čehom Jurenom u CEZ konkurenciji vidi gdje je i u odnosu sa novim europskim prvakom.

Još jedan mladi vozač, riječki as, trenutno vodeći nacionalnog prvenstva i čest gost europskih staza, ponajbolji  hrvatski automobilist Siniša Krainc (AKK Šibenik) rado odlazi u susjedstvo na bistričku stazu. Konkurencija u klasi E1 +2000 ccm  mu je žestoka. Deset ih je ukupno, uglavnom Austrijanci sa vozilima za „smrznuti se“. No, Krainc se kao i obično ne boji konkurencije u svom žestokom „Ford Escortu RS Cosworthu“, što više izazov je to da vidi gdje je u odnosu na puno bogatije, zasigurno i spremnije i iskusnije, ako ništa drugo ono zbog češćih nastupa u jakoj konkurenciji.

Treće ime hrvatskog automobilizma i ovoga je puta neumorni Zagrepčanin Zlatko Brozović ( AKK Zanatlija ) koji niže dobre rezultate u međunarodnim prvenstvenim ogledima povijesnih vozila za upravljačem svoje „Opel Ascone B 2.0“. Hrvatske će klubove predstavljati još jedan vrstan automobilist Mađar Laszlo Szasz koji u formuli „Reynard Zytec F3000“ brani boje Autokluba „Dubrovnik racing“. Szasz je i dvostruki ukupni  pobjednik utrke u Ilirskoj Bistrici 2002. i 2003. godine pa je jedan od samo desetorice vozača kojima je to na ovoj stazi polazilo za rukom.

Među sudionicima su vodeći europski vozači Česi Beneš, Neveril i Kramsky, Talijani Bormolini i Napione, te slovenski aduti Vladimir Stankovič (Osella FA30) i Marijan Smrdelj (Lola F3000). Austrijski trojac također je u lovu pobjedničkog postolja stariji Hermann Waldy (Formel 3000 Lola B0 6/51)  i mlađi Hermann Waldy (Formel 3 Dallara 395), te u Dallari Indycar Hubert Galli. Čitav niz asova moći će se vidjeti na stazi Ilirska Bistrica – Šembije, a gotovo svi kroz tri tjedna stižu i u Buzet na završnicu PE.

Ova slovenska utrka  u organizaciji ljubljanskog AK „Sa-I“ vozi se na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi, nastupa čak 28  prototipova i formula , izuzetno je posjećena, a među ljubiteljima brzina veliki je broj Hrvata obzirom da je staza nadomak graničnog prijelaza Rupa ( 10 km ), a ujedno je mnogima  priprema za posjet rujanskoj tradicionalnoj i najvećoj hrvatskoj utrci europskog prvenstva u Buzetu, gdje se ove godine na  „31. Buzetskim danima 2012.“ očekuje više od 160  vozača. Prijem vozača u Ilirskoj Bistrici odvijat će se od 12 do 18 sati već u petak. U subotu su na rasporedu dva treninga ( u 11 i 15 sati ), dok se bodovne vožnje održavaju u nedjelju sa startom u 10, odnosno 13 sati. (mik)

Snimci: M.Krpan