Slovenija – Međunarodna brdska auto utrka

Slovenija – Međunarodna brdska auto utrka

TOMISLAV MUHVIĆ (AKK Petar Klepac) - snimio M.Krpan

NASTUP ŠESTORICE HRVATSKIH VOZAČA

ZAGREB – Zapadno od Ljubljane, na dionici Todraž – Lučine, u Poljanskoj dolini, ovog se vikenda održava međunarodna brdska automobilistička utrka „GHD Lučine 2018.“ u organizaciji ljubljanskog AMD „Zvezda“. Boduje se za FIA Challenge IHCC, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ) turističkih i povijesnih vozila, državno prvenstvo Slovenije, Pokal AŠ 2005 i međunarodni Alpe Adria pokal. Prijavljeno je 96 vozača i vozačica iz devet europskih zemalja.Među prijavljenima je šest hrvatskih automobilista, a uzbuđenja uz stazu neće nedostajati tim više što je završnica svake vožnje rezervirana za sedam formula i prototipova.

Među vozačima hrvatskih klubova treba iustaknuti članove AK Dubrovnik racing, strane koji pauze u hrvatskom prvenstvu upražnjavaju nastupima na europskim stazama. Jedan od favorita za dobar plasman svakako je višestruki hrvatski prvak Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik racing) u formuli „Reynard Zytec F3000“. Nakon peha i kvara svog Mitsubishi Lancera Evo IX u Cazinu, nekadašnjem europskom prvaku Tomislavu Muhviću (AKK Petar Klepac) nastup u Lučinama izrsno će doći kao test uoči novog slovenskog nastupa u Ilirskjoj Bistrici 2.rujna i nastavka hrvatskog prvenstva u kojem se bori za naslov ukupnog pobjednika Kategorije I turističkih automobila. Nakon dvije propuštene utrke PH, zbog kvara ove sezone nabavljenog „Audija A4 STW“, konačno se u timu Riječanina Marija Jurišića (AK Župa Dubrovačka) nadaju dobrom nastupu. Upravo zato su i krenuli put Slovenije, na stazu koju Riječanin izvrsno poznaje iz vremena nastupa na FIA Europskom Cupu u „Citroenu AX“.

Nastup očekuju i Miroslav Herceg (Splitski autoklub) u „Renaultu 5 super 1.43 Turbo) i Mađar Tamas Tamascany (AK Dubrovnik racing) u robusnoj „Ladi“, dok u konkurenciji povijesnih vozila nastupa Lorenzo Martincich (AKORK Skok racing 1993) u „Peugeotu 205 Rallye“.

Favoritima za ukupnu pobjedu slove trostruki pobjednik utrke Talijan Federico Liber u prototipu „Gloria GSP Evo“ i rekorder staze duge 3.950 metara, Čeh Vaclav Janik u prototipu „Norma M20F“, ostvarenom 2016.godine u vremenu 2:01,30 minuta.

Hrvatski auto i karting savez zastupljen je i u sudačkom dijelu, promatrač FIA je Buzećanin Sanjin Paro, sportski direktor za brdske auto utrke HAKS-a i član FIA Komisije za brdske utrke, dok je član Međunarodnog žirija Arsen Ulčar, nekadašnji predsjednik OAS-a HAKS-a i član FIA Komisije za brdske utrke.

Nakon subotnjih treninga, nedjeljni program 12.kolovoza predviđa tri bodovne vožnje čija se vremena zbrajaju za konačni rezultat međunarodnog dijela. Prva starta u 10 sati, a proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 18,30 sati.

Miroslav KRPAN