Slovenija | Međunarodna brdska auto utrka – HRVATI UGODNO IZNENADILI PRIJAVAMA

Slovenija | Međunarodna brdska auto utrka – HRVATI UGODNO IZNENADILI PRIJAVAMA

0 656

Zapadni Europljani hrle u Hrvatsku, masovno, prvenstveno na Jadran. Dani su takvi, uobičajeno je to već godinama sredinom kolovoza. Međutim, specifičan će se omjer izlazaka iz Hrvatske uočiti ovih dana. Deseci trkaćih automobila na prikolicama zaputiti će se danas i sutra u Europu, put susjedne nam Slovenije. Već dugo ne pamtimo, niti u godinama što su za nama da je na neku utrku u inozemstvo otišlo ( ili će otići ) toliki broj hrvatskih automobilista.

Zapadno od Ljubljane, na dionici Todraž – Lučine, od 9. do 11. kolovoza održava se međunarodna brdska automobilistička utrka „GHD Lučine 2013.“ u organizaciji ljubljanskog AMD „Zvezda“. Boduje se za FIA Challenge IHCC, FIA Europski kup EHCC, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ) turističkih i povijesnih vozila, državna prvenstva Slovenije i Hrvatske, Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, i Pokal AŠ 2005 i Triveneto. Prijavljeno je za ovu utrku rekordnih 130 vozača i vozačica iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Srbije, Italije i Crne Gore. Među prijavljenima je čak 45 hrvatskih automobilista iz 22 kluba, a uzbuđenja uz stazu neće nedostajati tim više što je završnica svake vožnje rezervirana za 15 formula i prototipova.

Lučine u Sloveniji korak po korak sustižu najbolju slovensku brdsku utrku Ilirsku Bistricu koja se i ove godine uoči našeg Buzeta boduje za Prvenstvo Europe. Tek su dva-tri hrvatska vozača proteklih nekoliko godina stizala u Lučine, prvenstveno sada vodeći europski as Tomislav Muhvić, član gerovskog Autokluba „Petar Klepac“ Riječanin Mario Jurišić, član AK „RI autosport“ i treći Zagrepčanin Zlatko Brozović (AKK Zanatlija) sudionik konkurencije povijesnih automobila. Svaki se njihov nastup u Lučinama pamti, pa se vjeruje da će ovog puta hrvatski asovi brojem i raznovrsnošću po klasama biti ugodno iznenađenje.

MAĐARI VODE „HRVATSKO KOLO“

Lučine su uvrštene u hrvatski brdski kalendar i redovno su bodovno natjecanje državnog prvenstva. Velike izglede za učvršćenje vodeće pozicije u Kategoriji I turističkih automobila ima Mađar Istvan Kavecz, vozač Autokluba Dubrovnik racing, tim više jer će izostati, ove sezone dvostruki pobjednik (Malačka i Čabar) Solinjanin Robert Bradarić. No, Kavecz će imati dostojnu međunarodnu konkurenciju u grupi H/E1, ali i kategoriji, a vjeruje se da će mu dostojan rival od naših asova biti stasiti Zagrepčanin Dejan Dimitrijević, vozač „Zagreb racing teama“. U grupi N novi dvoboj na stazi vodećeg Žarka Knega (Dubrovnik racing) i trećeg Zagrepčanina Filipa Magdića (AKK Šibenik), dok će trenutno drugoplasirani Damir Mašić (Zagreb RT) zbog nastupa na PE u Francuskoj propustiti i ovu HR utrku. Uz njega u Francuskoj lidersku poziciju brani naš as Tomislav Muhvić.. Grupa A/SP u domaćim okvirima nudi troboj Saše Černeke (Petar Klepac), Hrvoja Čikora (Dubrovnik racing) i zvijezde u usponu Grobničana Marka Ćoze (Grobnik) koji su se tim slijedom poredali na ljestvici PH poslije tri domaća nastupa. Kaveczu u grupi H/E1 za vratom pušu bodovno izjednačeni Jurica Majić (Velika Gorica) i Bojan Tomić (Klek Ogulin). U kategoriji II formulom „Zitec 3000“ i u bojama dubrovačkog kluba računicu će europskim asovima pokušati pobrkati još jedan Mađar Laszlo Szasz, nekadašnji lovac na rekorde mnogih europskih staza, a sada vodeći našeg prvenstva Slovenski bodovi biti će izuzetno važni i u ekipnoj konkurenciji. Prilika je to vozačima AK Dubrovnik racing da se u pohodu na treću uzastopnu titulu odlijepe od konkurencije na polovici sezone.

Hrvatski auto i karting savez izuzetno je zastupljen i u sudačkom dijelu – Sportskom komisijom predsjeda Arsen Ulčar, hrvatski član FIA komisije za brdske utrke i jedan od najiskusnijih naših automobilističkih sudaca.

Vozi se na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi duljine 4.000 metara. Prvi od tri treninga starta u subotu u 10,30 sati, a u nedjelju su na rasporedu tri bodovne vožnje čija se vremena zbrajaju za konačni rezultat međunarodnog dijela, dok se za hrvatsko prvenstvo boduju dvije bolje vožnje. Prva starta u 10 sati, a proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 18,30 sati. (m)

Snimci Siniša Pšeničnik