SLOBODNI TRENING NAJAVIO SEZONU

SLOBODNI TRENING NAJAVIO SEZONU

Prvi ovogodišnji izlaz na grobničku stazu (snimio M.Krpan)

Na Automotodromu Grobnik

GROBNIČKO POLJE – Zima je posljednjih dana nenadano „olabavila zube“ i kraj veljače, temeraturno, pretvorila u uranjeno proljeće. Posljednji dan nad Grobničkim je poljem osvanuo suncem obasjan, uz smiraj, dan ranije jake bure, prohladan, ali idealan za boravak na otvorenom. U tim novonastalim, toliko željenim društvenim trenucima, naše jedino pravo „oktansko svetište“, na poziv Hrvatskog auto i karting saveza, a sve u suglasju s domaćinima, ljudima od zanata domicilne tvrtke „Automotodrtom Grobnik“ d.o.o., pohodili su licencirani vozači željni automobilističkog buđenja.

Uz primjenu epidemioloških mjera, raspoređeni u više skupina, prvo ovogodišnje automobilističko okupljanje, slobodni trening na grobničkoj stazi privukao je pažnju čak 76 licenciranih hrvatskih vozačica i vozača. Jutarnje buđenje bilo je kao za školarce, kad zvono zazvoni, pod dirigentskom palicom čelnnog čovjeka kružnih auto utrka u nas Deana Grbca, najprije su odslušali predavanje o pravilima ponašanja, novostima u sezoni, potrebnoj opremi i načinu provođenja gotovo cjelodnevnog treniranja u više skupina, sa po 15-minutnim zadržavanjem na stazi. Stigli su čili momci sa svojim „pilama“ iz cijele Hrvatske, od Virovitice sve do južne Dalmacije, a dominantni brojem i voznim parkom bili su Primorci i Istrijani, uz znatan broj onih sa šireg zagrebačkog područja. Iako teško prepoznatljivi, što pod potkapom, što pod kacigom, ili na otvorenom uz sveprisutni novokomponirani modni detalj današnjice – medicinske maske, vidjelo se novih i mladih lica, nekih novih klinaca i „klinceza“. Da, da, u vožnju grobničkom stazom hrabro su se upustile dojučerašnja vrsna kartingašica Pazinjanka Stefani Mogorović u novoj joj „igračci“, vrsnom sportskom automobilu kojim, za početnicu, dobro brodi. Bila je tu i prošlogodišnja najbolja hrvatska automobilistkinja Ogulinka Erika Marija Kušić. Momke, one mlade i ponekog šarmantnog, prosjedog, nećemo spominjati, ipak smo pred mjesecom u kojem slavimo žene. I nek ostane tako! Stiglo je ponešto novih automobila, nekolicina s tek oslikanim novim izgledom svojih jurilica, što jest – jest – podsjetio je Grobnik, u ove zimske, i gotovo se ne pamti ovako rane dane godine, uoči sezone, na pravu uvertiru u jednu dobru oktansku godinu. Još samo da „tetu“ koronu pošaljemo u zasluženu mirovinu.

Hrvatski auto i karting savez i Automotodrom Grobnik, kako su polovicom prošle godine začeli novu eru uspješne suradnje, već u samom začetku ove 2021.godine, okrenuli su novi list, pozvali vozače, organizirali im besplatni trening, omogućili im da stječu nova iskustva, da u punom smislu – žive automobilizam. I to je, i neka je – tek početak. Za vjerovati je da je pred nama jedna bogata i sadržajna automobilistička sezona u kojoj ne manjka ambicija.

Bio je to zadnji dan veljače 2021.godine na Automotodromu Grobnik, jedan lijepi sunčani, prohladnni oktanski dan. Dan ljubezni……

Tekst i snimke: Miroslav KRPAN