Sidecar – Finci u lovu na postolje

Sidecar – Finci u lovu na postolje

0 544

Miris benzina, košnica u parku vozača i zvuk toliko željenih motocikala svih generacija obilježje su Grobničkog polja ovog vikenda. Motociklisti će juriti jedinom svjetskom stazom koja 35 godina „živi“ sa istim slojem asfalta, a zrakom iznad cjelokupnog područja letjeti će padobranci na jednom od međunarodnih padobranskih prvenstava.

Visoka temperatura, ipak još uvijek ne ona prava lipanjska nije smetala svjetske motociklističke asove da na stazi Automotodroma Grobnik odrade prvi slobodni trening u okviru ovogodišnje, druge u nizu utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom, što se ovog vikenda u organizaciji Automotodroma Grobnik d.o.o.i Moto kluba Kvarner održavaju pod nazivom „Croatia osiguranje FIM Sidecar World Championship 2013.“.

Sudjeluje 17 timova iz osam zemalja, a prvi su treninzi i ostvarena vremena najavili da će u borbi za pobjednička postolja biti gusto. Tijekom 30-minutnog treninga po idealnim uvjetima najbolje vrijeme kruga 1:36,595 minuta ostvarili su Nijemci Kurt Hock i Enrico Becker vozeći LCR Suzuki, poslije uvodne utrke sezone u Španjolskoj prije dva mjeseca četvrtoplasirani. Sekundu i 92 tisućinke sporiji bili su Finci Petri Makkula i Timo Karttiala (LCR BMW), dok je stari znanac i povremeni pobjednik grobničkih utrka, ali i dvostruki svjetski prvak njihov sunarodnjak Pekka Päivarinta koji nastupa sa kopilotom Švicarcem Adolfom Hännijem (LCR Suzuki) bio sporiji 1,706 sekundi. Dobro se držao Slovenac Janez Remše uz kopilota Britanca Jammie Biggsa sjedeći na LCR Yamahi ostvarivši sedmo vrijeme. No, vrijedno spomena je da prvi slobodni trening nije vozio vodeći uoči grobničkih utrka ( sprint u subotu i gold u nedjelju ) Nijemac Jörg Steinhausen čuvajući se za subotnje službene kvalifikacije.

Uz prikoličare na Grobniku ovaj vikend nastupa blizu 200-tinjak motociklista u okviru Prvenstva Alpe Jadran što će biti jubilarna 60. utrka na Grobniku ovog najcjenjenijeg europskog regionalnog prvenstva, te Hrvatskog prvenstva i međunarodnog prvenstva International Classic GP.

Utrku će u nedjelju otvoriti primorsko-goranski Župan Zlatko Komadina uz brojne gradonačelnike i načelnike s područja PGŽ, ali i gospodarstvenike koji su u još jednoj u nizu motociklističkoj utrci svjetskog značaja prepoznali mogućnost prezentacije tim više što će slika sa grobnika otići u stotinjak zemalja svijeta putem FOX Tv. Nakon 23 godine biti će ovo prva utrka kojom neće direktorovati legendarni i najcjenjeniji hrvatski motociklistički stručnjak u FIM-i Igor Eškinja koji se zbog nenadanih zdravstvenih poteškoća uspješno oporavlja u sušačkom KBC-u. Direktor utrke biti će Gianni Škalamera, jedan od priznatih FIM sudaca i stalni direktor AAC utrka od prošle godine.

Subotnji program pored niza treninga od 8 do 16,45 sati predviđa potom i nekoliko bodovnih utrka u završnici dana. Uvod u prvu Sprint race utrku sa 10 krugova prikoličara što je na rasporedu u 16,50 sati biti će dva prijepodnevna 20-minutna kvalifikacijska treninga u 9,25 i 12,15 sati.Na kraju dana su utrke AAC i PH oldtimera sve od 18,10 do 19,40 sati. (m)