Šest hrvatskih brdaša u Ilirskoj bistrici

Šest hrvatskih brdaša u Ilirskoj bistrici

0 448

Foto: Miroslav Krpan

Od 26. do 28. kolovoza u Ilirskoj Bistrici održava se pretposljednja ovogodišnja utrka Prvenstva Europe na brdskim stazama, a očekuje se nastup 141 automobilista iz devet europskih zemalja raspoređenih u 30 klasa sportske kategorije II ( formule i prototipovi), odnosno turističke kategorije I. Uz europsko prvenstvo modernih i povijesnih automobila, boduje se za austrijsko i slovensko prvenstvo, te FIA historic prvenstvo, prvenstvo CEZ Historic, te austrijski MidEuro Hill Climb Cup.

Na “17. GHD Petrol Ilirska Bistrica 2011.”, najznačajnijoj automobilističkoj priredbi u Sloveniji, koja se petu godinu za redom boduje i za Prvenstvo Europe, očekuje se nastup šestorice hrvatskih vozača. Prije svega nastupiti će i jedina dva hrvatska vozača koji ove sezone imaju ostvaren po jedan bod u utrkama Prvenstva Europe. Obojica su se nastupom na drugoj utrci sezone u Austriji tako upisali u listu vlasnika bodova. U Kategoriji I turističkih automobila pošlo je to za rukom Tomislavu Muhviću, članu riječkog Autokluba “M.R.C. Sport” koji će u Bistrici nastupiti prestižnim “Mitsubishi Lancer EVO IX” klase N+3000. U proteklih 15 dana imao je jedan uspješan nastup u Sloveniji (Lučine) na utrci CEZ-a, ali i odustajanje protekle nedjelju u Dubrovniku na domaćem prvenstvu. Vlasnik jednog boda osvojenog u Austriji među čak 60 vozača je i Riječanin Dino Butorac (AK Matulji racing) koji će u Ilirskoj Bistrici nastupiti u izuzetno jakoj i brojnoj konkurenciji sa formulom “Renault 2000″ klase D/E2 SS. Pored njih dvojice standardno u našem susjedstvu nastupaju i dvojica vozača AK Buzet autosport Viliam Prodan sa “Hondom Civic TypeR” u klasi N-2000 i Manuel Kodelja u “Peugeot 106 S16″ klase E1-1600.

Svima će se pridružiti još jedan riječki as, prošle sezone najuspješniji hrvatski automobilist Siniša Krainc (AK Klek Ogulin) kojem je domaća sezona krenula izvrsno, ali su onda zaredali problemi. Nastup u Ilirskoj Bistrici biti će mu tako još jedna dobra proba njegova “Ford Escorta RS Coswortha” uoči nastavka sezone na domaćim stazama u Stubičkim Toplicama idućeg vikenda. U konkurenciji povijesnih vozila europskog prvenstva klase C2 kategorije 3 nastupiti će Mladen Sigurnjak (Matulji racing) za upravljačem “VW Scirocco”.

Europsku elitu predvodi trenutno najbolji brdski vozač Starog kontinenta Talijan Simone Faggioli u prestižnom prototipu „Ossella FA30“ koji je ove sezone upisao pet pobjeda u isto toliko nastupa. Slovenskim ljubiteljima automobilizma posebno je značajan nastup Aleša Preka u kategoriji I turističkih automobila jer je poslije osam pobjeda vodeći u poretku i nadomak je osvajanja naslova europskog prvaka. Čitav niz asova moći će se vidjeti na stazi Ilirska Bistrica – Šembije, a gotovo svi kroz tri tjedna stižu i u Buzet na završnicu PE.

Ova slovenska utrka u organizaciji ljubljanskog AK “Sa-I” vozi se na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi, nastupa čak 30 prototipova i formula , izuzetno je posjećena, a među ljubiteljima brzina veliki je broj Hrvata obzirom da je staza nadomak graničnog prijelaza Rupa ( 10 km ), a ujedno je mnogima priprema za posjet rujanskoj tradicionalnoj i najvećoj hrvatskoj utrci europskog prvenstva u Buzetu, gdje se ove godine na jubilarnoj priredbi „30. Buzetski dani 2011.“ očekuje ponovo 150 vozača. Prijem vozača odvijat će se od 12 do 18 sati već u petak, da bi po prvi puta u centru Ilirske Bistrice u 19,30 sati bilo upriličeno posebno otvaranje manifestacije. U subotu su na rasporedu dva treninga ( u 11 i 15 sati ), dok se bodovne vožnje održavaju u nedjelju sa startom u 10, odnosno 13 sati.

NO COMMENTS

Leave a Reply