Saša Radola uspješno odradio zimsko testiranje Formule 2 na Catalunyi

Saša Radola uspješno odradio zimsko testiranje Formule 2 na Catalunyi

0 778

Mladi pulski automobilist Saša Radola, nekoć aktivan u domaćim brdskim i britanskim formula Renault natjecanjima, ponovo je uskočio u natjecateljski bolid, ovog puta Formulu 2, koju je zajedno s 18 vozača iz cijelog svijeta testirao u Barceloni, na slavnoj Catalunyi. Ondje je odradio dvodnevne treninge i uspješno obuzdao bolid dizajniran u Williamsovom F1 teamu, koji iz četverocilindričnog 1,8-litarskog turbo motora izvlači okruglih 500 konjskih snaga s boostom.

F2 bolid je iznimno zahtjevan za vožnju jer zahtjeva od vozača upravljanje prednjim rollbarom, namještanje kočnica i još niz drugih radnji usred vožnje. Dakako, snaga bolida je impresivna, sve se odvija ekstremno brzo. Bio sam ohrabren stečenim iskustvom u Formuli Renault, no ubrzo sam shvatio da jedino što mogu iskoristiti je relativno poznavanje nužne aerodinamike, sve ostalo je potpuno nova priča. Ovo je zaista mali F1, kazao nam je Radola koji je još pod dojmom sjajnog iskustva.

Svaki bolid ima dvije kamere, čije se snimke, zajedno s telemetrijom, nakon svake vožnje pregledavaju i konzulira se s inženjerima. – Moram priznati da mi je bilo drago čuti od mehaničara i inženjera pohvale na moju vožnju, obzirom da već duže vrijeme ne vozim ništa, nemam golemo iskustvo u Formuli općenito te da nikad prije nisam sjeo u F2, a kamoli vozio na Catalunyi, tvrdi Saša.

Na kraju, Radola je dobio pismo preporuke za nastup u F2 sezoni. Iako se ozbiljno radi na tome kako bi mu se omogućila sezona, ona će uvelike ovisiti o financijskoj konstrukciji i ostalim faktorima.

Autor: Krešimir Tadijić / Foto: formulatwo.com