Sao Paolo i Santa Domenica

Sao Paolo i Santa Domenica

0 480

Predstojeći vikend u svijetu oktana obilježiti će dvije vrhunske manifestacije. U svjetskim okvirima to je posljednja i odlučujuća utrka Formule 1 u Brazilu, a na domaćim, hrvatskim prostorima, ekskluzivni spektakl nadomak Zagreba.

Neumorni entuzijasti Auto karting kluba „Sveta Nedelja“ jednog od najmlađih domaćih oktanskih klubova u subotu 24. i nedjelju 25. studenoga organiziraju uz tehničku izvedbu zagrebačkog Autokluba „Delta“ pozivno međunarodno natjecanje „3. Rally Show Santa Domenica 2012.“ što će se odvijati u Svetoj Nedelji i okolici Samobora. Ove je godine oplemenjeno i službenim završnim bodovanjem rally sezone Prvenstva Sjeverne lige u auto rallyu. Biti će to natjecanje na kojem će se rezultati odrediti klasičnim mjerenjem prolaznih vremena, ali i ocjenjivanjem najatraktivnijih prolazaka, kao i najdužeg skoka na kružnim brzinskim ispitima iste izuzetno atraktivne i tehnički zahtjevne staze. Dionica sa startom kod Savršćaka ( „kružno“ u smjeru Samoborskog otoka) duga je 13,2 km metara i u gotovo cijeloj je duljini makadamska s manjim nepunih kilometar dugim spojnim dijelom asfaltne podloge. Sudjelujuće posade proći će je ukupno četiri puta, pa će se pobjednici znati tek poslije 52,8 km vožnje. Organizator je propisao pravila po kojima pravo nastupa imaju sva motorna vozila koja čak ne moraju biti registrirana, ali moraju posjedovati sigurnosnu opremu predviđenu za automobilističke nastupe.
Sudionici će prema vozilima biti raspoređeni u tri klase prema radnoj zapremini motora i to: Sprint do 1.400 ccm, Super Sport do 2.000 ccm i No Limit preko 2.001 ccm. Najuspješnije vozače i suvozače za osvojena prva tri mjesta očekuju počasne nagrade za ukupni poredak, svaku klasu, te posebno najdulje ocijenjeni skok i najatraktivnije ocijenjenu vožnju.

VIŠE OD 80

Premijerno izdanje prije dvije godine pokazalo se izuzetnim usprkos problemima sa snijegom ali ipak uz nastup 40 vozila, da bi već prošlogodišnje proteklo sa znatno manjim problemima po suhom i hladnom vremenu za 34 sudjelujuće posade. Treća sreća u bilo kom pogledu – moguća kiša i hladno, ali trenutne najave kazuju da želju nastupa ima više od 80 posada uz još desetak predvozila. Ukoliko se to obistini predstoji vrhunski višesatni spektakl, pa je prije pitanje da li će teren staze nakon treninga i svih vožnji izdržati do kraja.
Prvim su se pobjednicima 2010. godine iskazali natrofejniji hrvatski reli tandem desetljeća Jsanta-domenicauraj Šebalj i Toni Klinc u „Mitsubishi Lanceru EVO IX“, dok je prošle jesenisanta slavio još jedan vrhunski zagrebački relijaš, posljednjih sezona rijetko na hrvatskim stazama Ivan Čibej sa vrhunskim suvozačem Sašom Bittermanom u „Subaru Imprezi STi“. Upravo su ove dvije posade pretendenti na novi naslov, ali konkurencija je žestoka: Mađar Janos Szilagyi najavljuje nastup u prestižnoj „Subaru Imprezi S9 WRC“, svjetskoj atrakciji do prije koju godinu, a među glavne favorite treba uvrstiti još tri izuzetna asa – domaćina Nenada Lončarića (Subaru Impreza STi) kojemu su za dlaku izbjegle dvije prethodne pobjede, trofejnog Slovenca Darka Peljhana u Mitsubishi Lanceru EVO IX, te u identičnom automobilu uvijek na stazi atraktivnog Porečanina Daniela Šaškina kojem će suvozačica biti njegova sadašnja partnerica Samoborka Nika Fleiss, donedavna skijaška hrvatska reprezentativka kojoj su nastupi u automobilizmu svojevrsni zov i izazov. Među 80-tak trenutnih imena na listi prijava ima hrvatskih, slovenskih, mađarskih, srpskih, pa čak i švedskih automobilista iz različitih disciplina. Dominira rally, ali ništa manje zastupljeni nisu niti „klasični“ brdaši ili crossisti. Nastupiti želi gotovo svatko tko ima iole spreman automobil za teška jednodnevna makadamska iskušenja.

SJEVERNA LIGA: SZILAGYI ILI ŠEBALJ ?

Vožnja za prestiž biti će prioritet, no 20-tak posada bori se zazavršne bodove Prvenstva Sjeverne lige u rallyu. Generalku, ali i klasu III preko 2000 ccm će međusobnim srazom odlučiti trenutno vodeći Szilagyi (Delta Sport) i Šebalj (Sveta Nedelja). Mađar ima prednost od sedam bodova. Marku Đurkoviću ( Stubaki) naslov regionalnog prvaka klase I do 1400 ccm bio bi utjeha za gubitak titule državnog prvaka prije desetak dana u Poreču, dok je u klasi II do 2000 ccm pitanje prvaka otvoreno. Dva boda prednosti na čelu ljestvice poslije Kumrovca, Delte i Dugog Sela ima Goran Sertić (Fridge racing) ispred veterana Tomislava Škalića (Sv.Nedelja). U krugu favorita ove klase za jedno od prva tri mjesta završnice sezone još su Dario Šamec (Zagorje-Oroslavje), Reno Turk (Delta Sport), ali i Tomislav Postružin (Sv. Nedelja). Domaćini – brojni vozači AKK Sveta Nedelja nadomak su još jednog ovogodišnjeg ekipnog naslova uz onaj već osvojeni na hrvatskom prvenstvu. Imaj dostatnu zalihu bodova ispred „Delta Sporta“ da moraju samo – nastupiti.

I GLEDATELJ MOŽE BITI SUVOZAČ !

Najsretnijim gledateljima uz stazu pruža se prilika da osjete čari rallya sa suvozačke pozicije. Organizatori će im i to omogućiti u sklopu promotivnih vožnji vrhunskih automobilističkih asova. Nezaboravan provod pun adrenalina uz odličnu atmosferu i besplatan ulaz preporuka su za vikend pred nama.
Okupljanje sudionika je u subotu 24. studenoga od 14 do 16 sati na verifikaciji i tehničkom prijemu što će se odvijati na središnjem Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji i prostorima Mjesnog odbora. U jutarnjim satima od 10 do 12 sati mogu se upoznavati neparni brzinci, a potom dva sata parni. Ceremonijalni start predviđen je u 18 sati sa Trga Ante Starčevića. Iza 20 sati je nezaobilazni Rally Party u samoborskom Caffe baru Gradna.
Nedjeljno jutro najavljuje natjecateljski dan od 9 sati kada starta prvi, potom u 10,15 drugi, u 12 treći i u 13 sati četvrti brzinac (ako staza izdrži !?). Posebne promotivne vožnje sponzora, gledatelja i medija su od 14,15 do 15,45 sati na onom što od staze ostane, a prije mraka u 16 sati najboljima će se uručiti počasne i prigodne nagrade.
(m)

Snimak: K.Tadijić