RIJEČANIN MATIJA JURIŠIĆ U SVJETSKOJ ELITI

RIJEČANIN MATIJA JURIŠIĆ U SVJETSKOJ ELITI

0 318

Na Rotax MAX Challenge Grand Finals u Italiji, među 360 vozača iz 60 zemalja svijeta, nastupa višestruki hrvatski karting prvak, kao jedini hrvatski predstavnik

RIJEKA – Po okončanju sustavnih natjecanja, u kojima sudjeluju hrvatski kartingaši, posljednjih smo nekoliko godina navikli i na nastup u zapaženoj svjetskoj konkurenciji tek ponekog hrvatskog mladog asa. I tako, nakon posljednje dvije godine u Portugalu i Brazilu, gdje su nas predstavljali Koprinvičanin Leon Zelenko i Zagrepčanin Jan Pokos, ove godine u Italiji nastupa Riječanin Matija Jurišić, član Autokluba „RI autosport“.

Ovaj izuzetni mladi riječki sportaš, 17-godišnji učenik Prve riječke gimnazije, u karting sportu je već od 2012.godine, a neposredno po stjecanju prvih vozačkih vještina u Karting školi „Prelučka legenda“, upustio se u natjecanja, prvo domaćeg prvenstva, a potom i u međunarodnim vodama. Već je 2014.godine osvojio prvi naslov državnog prvaka, a ove je s trećim naslovom samo potvrdio status najboljeg domaćeg kartingaša, sada dvije godine u klasi uzrasne kategorije naziva „senior“. Jurišić je ove godine ponovio dva vrhunska rezultata iz 2018. – naslov državnog prvaka i viceprvaka FIA CEZ prvenstva Srednjeueropske zone. No, dodao je još jedan – pobjednika međunarodnog Sportstil Cupa što ga je odvelo na prestižno svjetsko natjecanje ovaj tjedan, od 19. do 26.listopada, na jubilarni 20.„Rotax MAX Challenge Grand Finals“, što se održava na „Circuito Internazionale Napoli“ u talijanskom gradu Sarno.

Slovenski Sportstil nositelj je licence za više okolnih država čiji kartingaši sudjeluju u sustavnim kup bodovnim natjecanjima, da bi na kraju sezone stekli pravo nastupa u svjetskoj eliti, u svjevrsnom neformalnom svjetskom prvenstvu u kartingu Rotax grupacije. Uz Jurišića u klasi „Rotax MAX Senior“ u Italiji nastupaju mladi srpski as Filip Jenić (Max Junior), te članovi slovenskih klubova Nick Trobec (Max Micro), Anže Dovjak i Xen De Ruwe (DD2), te Primož Matelic (DD2 Master).

U konkurenciji 360 vozača iz 60 zemalja svijeta, razvrstanih prema uzrasnoj kategoriji u šest Rotax klasa, uoči kvalifikacijskih utrka koje prethode predfinalu i subotnjem finalu, vozači odrađuju više treninga, nakon kojih se Jurišić među 72 vozača njegove klase drži „zlatne“ sredine. Od prvog izlaska na stazu tijekom sedam treninga uspio je „skinuti“ vlastito vrijeme za sekundu i pol, no o mogućem plasmanu na start finalne vožnje u mnogome će odlučivati tri međusobna „duela“ u kojima su vozači podijeljeni u četiri grupe, svaka sa svakom. Vozi se na identičnim šasijama, gumama i „zapečaćenim“ motorima, a krajnji rezultat u mnogome ovisi isključivo o sposobnosti vozača i zrno sportske sreće. Među sudionicima su dobrim dijelom mladići i djevojke koje su svoj mladalački život gotovo profesionalno posvetili karting sportu i u kartingu „sjede“ gotovo svaki dan.

Rotax grupacija, zasigurno najjača u svijetu kartinga, prvi je put na ovaj način okupila brojne vozače svijeta prije 19 godina. Tada, 2000.godine, bilo ih je tek 66 iz 19 zemalja. Posljednjih godina, pa tako i ove ih je šest puta više iz tri puta više zemalja. Vrijedi podsjetiti da su i najveća svjetska automobilistička imena svoje značajne mladalačke pobjede ostvarili u Rotax karting kupovima, pa tako i svjetski asovi Formule 1 Jenson Button, Kimi Räikkönen i Max Verstappen.

Miroslav KRPAN