Regija Zapad HAKS-a – Prvenstvo 2011.

Regija Zapad HAKS-a – Prvenstvo 2011.

0 697

RAVNOGORCI PRVACI REGIJE

Osamdesetih i ranih devedesetih godina ( prošlog stoljeća ) na području Istre i Kvarnera provodio se „Šampionat primorsko-istarske regije“ – popularni PIR u samo jednoj disciplini. Bile su to ocjenske vožnje. Brojna natjecanja, još brojniji sudionici, završnica i podjela priznanja sa „play off“ ogledom najboljih, i tako to. Asovi Buja, Buzeta i Pule s jedne strane i Opatijci, Matuljci i Riječani s druge strane. Koliko god Učka dijelila prostore, spajala je oktanske zanesenjake – automobiliste. Dan danas rado se prepričavaju dogodovštine i prestižni ogledi,…..

I onda su došla neka druga vremena. Neki novi klinci ( ili barem samo dio njih ), neki novi klubovi, razvijale su se discipline, a sredinom prvog desetljeća ovog novog stoljeća oformljena je i službeno Regija Zapad HAKS-a. Eto, skoro je i „ona“, barem u ovom obliku djelovanje pred „gašenjem“, iliti ga preustrojem kako to u ova nova vremena volimo kazati.

A zašto sve ovo napisah ? Samo zato da bih pojasnio kako je poslije dugo dugo upravo prošle 2011. opet bilo raspisano prvenstvo i to u „ocjenskim vožnjama“. Stvorili su se bili uvjeti i očekivala su se četiri natjecanja upisana u Kalendar Regije Zapad. U konačnici – tri su održana, posljednje u Ravnoj Gori – otkazano, možda bi bilo i presudno. Ovako imamo što imamo, ali sustav je „zakonit“. Tri natjecanja i 27 sudionika u tri klase čak iz sedam klubova.

KVARNERSKI RALLY OTVORIO SEZONU

Sredinom lipnja 2011. u okviru natjecanja Prvenstva Republike Hrvatske u ocjenskom auto rallyu, voženom u Čavlima, bodovano je prvo natjecanje Prvenstva Regije. Kako „generalka“ nije raspisana važno je zabilježiti pobjednike po klasama – Riječanka Luisa Božičević (AK RI autosport) upisala je pobjedu klase I ( do 3500 mm), ali i pobjedu u konkurenciji vozačica, njen suprug i klupski kolega Vlado Božičević pobijedio je u klasi II ( do 4000 mm ), dok je u klasi III (više od 4000 mm ) trijumfirao mladi Marko Božić, član AK Zrinski. Ekipnu su pobjedu upisali članovi Autokluba „RI autosport“.

Ravnogorci su dominirali drugim natjecanjem, ali uz napomenu da Riječani nisu stigli.

Alen Šporer (AK Ravna Gora) upisao je pobjedu klase I, a Sanjin Gašperić klase II. Drugu pobjedu sezone klase III ubilježio je Marko Božić. Na domaćem terenu ekipno su pobjedničko slavlje upotpunili članovi AK Ravna Gora.

Luisa Božičević u kolovozu je na još jednom natjecanju koje je ujedno bodovano za PH OAR, a održano u Ravnoj Gori osvojila dvostruku pobjedu u okviru Prvenstva Regije. Bila je drugi puta u sezoni bolja od Alena Šporera u međusobnom ogledu klase I, dok je pobijedila među vozačicama. U klasi II slavio je Zoran Vlahović, član AK Pula-Rovinj. Još jedan novi pobjednik upisao se među slavljenike – klasa III pripala je nekada izvrsnom vozaču „ocjenskih“ Marinu Čoharu (AK RI autosport), koji se već niz godina posvetio „jačim“ automobilističkim disciplinama, ali je ovom pobjedom dokazao da nije zaboravio brzo i precizno mimoilaženje čunjeva. Riječani nisu ispustili pobjedu, no za konačni poredak sezone u samo dva nastupa, od tri održana natjecanja to im nije bilo dovoljno za titulu prvaka.

Ekipni prvaci Regije Zapad HAKS-a u ocjenskim vožnjama za 2011. godinu su vozači Autokluba „Ravna Gora“, a pojedinačnim naslovima okitili su se Alen Šporer, Vlado Božičević i Marko Božić, dok je među vozačicama superiornost potvrdila Luisa Božičević, a najboljim će juniorom biti proglašen Marko Božić.

I bilo tako prvenstvo u ocjenskim vožnjama. Da li će ga biti 2012. teško je kazati. Nad „čunjašima“ su se nadvili neki tamni oblaci. Jednostavno, bazna disciplina hrvatskog automobilizma gubi dah. Nekim „novim klincima“ draže su brže, k tome i skuplje discipline. I to u ovo doba recesije…….Što se može – takva smo nacija……

Rezultati – Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a – ocjenske vožnje:

Klasa I – 1. Alen Šporer (AK Ravna Gora), 2. Luisa Božičević (AK RI autosport), 3. Natalijo Juhas (AK Klek Ogulin); klasa II – 1. Vlado Božičević (AK RI autosport), 2. Sanjin Gašperić (AK Ravna Gora), 3. Ervin Kalanj (AK Ravna Gora); klasa III – 1. Marko Božić (AK Zrinski), 2. Goran Krišto (AK RI autosport), 3. Marin Čohar (AK RI autosport); vozačice 1. Luisa Božičević, 2. Helena Božičević (AK RI autosport), 3. Jasmina Hibler (AK Ravna Gora); juniori 1. Marko Božić, 2. Antonio Broz (AK Pula-Rovinj); timovi 1. Autosport Božičević Rijeka; ekipe 1. AK Ravna Gora, 2. AK RI autosport, 3. AK Zrinski Čabar. (m)

Snimci: M.K

SIMILAR ARTICLES