Regija Sjever HAKS-a – Prvenstvo 2011.

Regija Sjever HAKS-a – Prvenstvo 2011.

0 477

LONČARIĆU KRUNA REGIJE

      Bogatstvo disciplina nove i najmlađe regije u sustavu Hrvatskog auto i karting saveza u prvom provedenom prvenstvu 2011. godine brojem sudionika, ali i održanih manifestacija obogatila je oktanska kraljica – auto rally. Samo godinu dana ranije, bolje rečeno u ovo doba prošle godine, malo je tko vjerovao da će rally u Hrvatskoj, a time eto i u sustavu bodovanja Prvenstva Regije Sjever HAKS-a doživjeti pravu renesansu. U kalendaru su bila i na kraju i održana četiri natjecanja od kojih dva nova i dva obnovljena. Da sve bude u stilu sezona je počela na šaljivi – „1. april“. Prvo je održano novo natjecanje – „1. Sprint Rally Kumrovec 2011.“ čiji je nositelj bio zagrebački Autoklub „Delta Sport“, da bi potom samo dva tjedna kasnije stariji „brat“ AK Delta ( na temeljima jesenjeg uspješnog Svetonedeljskog rally showa ) organizirao još jedno novo – „Sprint 1. Svetonedeljski rally“. U istom mjesecu posljednjeg vikenda sa startom u Stubičkim Toplicama, a ciljem u Mariji Bistrici „Delta“ je „uskrsnula“ tradicionalnu „deltu“. Vozio se „37. Zagreb Delta rally“, a sezonu su okončali zajedničkom organizacijom sa Auto moto klubom „Dugo Selo“ na Martin Bregu još jednim obnovljenim – kultnim „Martinskim rallyem“. Ne treba niti spominjati kako su sva ta natjecanja ujedno bila u sustavu Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva Hrvatske. Prosječno su nastupile 22 posade iz 12 klubova Regije, a na kraju sezone start je upisalo čak 36 posada.

ŠEBALJ NAJAVIO NASLOV SA DVIJE POBJEDE, ALI ….

U nepunih 15 dana dvije je pobjede regijskog prvenstva ostvario sada sigurno najtrofejniji hrvatski relijaš Juraj Šebalj koji je tako uz suvozača Tonija Klinca najavio pohod i na ovu titulu. Oba je puta za njim do cilja stigao, računajući konkurenciju sustavnog prvenstva veteran i vrsni „tuner“ Nenad Lončarić – Lonac, perjanica Autokluba „Sveta Nedelja“. Lončariću su tijekom sezone suvozači bili Tomislav Pazman i Boris Beraković. Oko Lončarića se okupio niz mladih vozača pa tako čine izvrsnu družinu koja nije dozvolila iznenađenja u ekipnom poretku. Samo su prvu pobjedu prepustili AK Delta Sportu, da bi potom sa tri pobjede na preostalim nastupima Auto karting klub „Sveta Nedelja“ stigao do krune ekipnih prvaka Regije Sjever HAKS-a.

Šebalj je na obnovljenoj „Delti“ imao problema, ostao bez bodova, što ga je usprkos još jednom uspjehu i prvom mjestu na Martinskom rallyu za samo jedan bod koštalo naslova prvaka. Čak niti Lonac nije bio drugi, što je prepustio još jednom veteranu Hrvoju Perhariću (AMK Dugo Selo). No, osvojio je treće mjesto i dovoljno bodova za titulu prvaka i naslov prvog pobjednika Prvenstva Regije HAKS-a u auto rallyu.

Lončarić, Šebalj pa na trećoj poziciji Juraj Puškar (Delta) poredak je klase III preko 2000 ccm, dok je u klasi II do 2000 ccm naslov pripao još jednoj posadi AKK Sveta Nedelja – Tomislav Postružin – Tomislav Pospiš. Tijekom sezone dva su puta bili prvi u središnjem dijelu sezone. Pobjedu klase na prvom rallyu sezone osvojili su Reno Turk i Denis Vidović (Delta Sport), a na zaključenju zablistao je mladi rally lav Goran Sertić (Fridge racing) kojem su tijekom sezone asistirala čak dvojica suvozača – Bojan Ciglenečki i Marko Stiperski.

MARKO I LORENA – PRVACI KLASE I …….

Na Delti i Martinskom najviše bodova – pobjedničkih klase I do 1400 ccm ostvario je uvijek nasmiješeni ( prvenstveno zahvaljujući dami ) tim – par i posada Marko Đurković i Lorena Nosić što im je u konačnici donio još jedan uspjeh sezone. Prvaci su klase, ali vrijedno skupljanje bodova dovelo ih je pored Lonca i Jure na pobjedničko postolje „generalke“. Treći su ukupnog poretka i tako spasili čast Autokluba „Stubaki“ čiji su se redovi na početku 2011. razrijedili. U klasi I drugoplasirani su bili braća Daniel i Robert Vojvodić (Sveta Nedelja) osvojivši i jednu pobjedu u sezoni – na „Delti“. Uvodnu pobjedu sezone u Kumrovcu ostvarila je još jedna bratska posada – Ivan i Mario Bahorić (Delta Sport), ali im kasniji tijek sezone nija išao na ruku. Zato su treći u klasi bili Juraj Combaj – Igor Šugar (Delta Sport).

Tri su od četiri raspisanih klasa bile popunjene. Izostali su jedino nastupi u klasi IV – povijesna vozila ( proizvedena do 31.12. 1981. godine ). Usamljeni „mohikanac“ na startu sezone bio je Krešimir Ravenšćak (AKK Sv. Nedjelja), ali upisavši samo taj start, ali ne i cilj i bodove. Zašto je tome tako, a mnogi se zalažu za omogućavanje vožnje svemu što se kreće na četiri kotača tvrdeći da bi se tako hrvatski auto sport znatno omasovio. I eto – rezultata. No, možda smo „kvaku“ pronašli u definiciji koja stoji u obvezama za klasu „povijesnih“ – citiramo: „… izvorne konstrukcije i motora dotične marke i typa vozila“. Pravila su da se – poštuju. Ha,….

Četiri natjecanja, 36 posada, vrhunske vožnje i znane, uvijek rado čekane destinacije brzinaca širokim okruženjem Zagreba bili su odlika jedne uspješne rally sezone Regije Sjever. I što reći na kraju nego – ponovilo se !!!!

Rezultati – Prvenstvo Regije Sjever HAKS-a 2011. – AUTORALLY:

Ukupno: 1. Nenad Lončarić – Tomislav Pazman/Boris Beraković (AKK Sv. Nedelja), 2. Juraj Šebalj – Toni Klinc (AK Sljeme), 3. Marko Đurković – Lorena Nosić (AK Stubaki); klasa I – 1. Marko Đurković – Lorena Nosić (Stubaki), 2. Daniel Vojvodić – Robert Vojvodić (AKK Sv. Nedelja), 3. Juraj Combaj – Igor Šugar (AK Delta Sport); klasa II – 1. Tomislav Postružin – Tomislav Pospiš (AKK Sv. Nedelja), 2. Dario Šamec – Nicol Baričević/Vedran Đukić (AK Zagorje), 3. Goran Sertić – Bojan Ciglenečki/Marko Stiperski (AK Fridge racing); klasa III – 1. 1. Nenad Lončarić – Tomislav Pazman, 2. Juraj Šebalj – Toni Klinc, 3. Juraj Puškar – Alen Troha (AK Delta); ekipe 1. AKK Sveta Nedjelja, 2. AK Delta Sport, 3. AK Zagorje. (m)

Snimci: M.K. i arhiva org.