Red Bull kart fight

Red Bull kart fight

0 471

IVAN VIŠAK POBJEDNIK

Karting centar Zagreb u Španskom bio je domaćin završnice prvog hrvatskog „Red Bull kart fighta“ – prvenstva za nelicencirane karting vozače u kojem je sudjelovalo 30 najboljih sudionika prethodnih kvalifikacijskih vožnji održanih u Puli, Novom Marofu, Rijeci i Zagrebu.

Pobjednik je na kraju Ivan Višak, 19-godišnji Križevčanin koji je svoj trijumf posvetio bratu Marku za njegov 20. Rođendan. Posebne je zahvale iskazao Luki Grobenskom, jednom od najtalentiranijih hrvatskih kartingaša za vrijedne savjete vožnje kartinga. Višak nije stranac u oktanskim sportovima. Izuzetno je uspješan motociklist, ali ovo mu je bilo prvo „službeno“ natjecanje na četiri kotača. Višak je u završnici neposredno po startu finalne vožnje prestigao najbržega sa treninga Matiju Škalića i vodeću, lidersku ulogu nije ispuštao punih 19 i pol krugova.

Dvadeset krugova Španskog Višak je prošao za 15:40,00 minuta što je bilo 132 tisućinke brže od drugoplasiranog Matije Škalića. Trećeplasirani Tomislav Tominić zaostao je 5,426 sekundi za pobjednikom, a usprkos najboljem vremenu jednog kruga finalne vožnje u vremenu 41,862 sekunde Saniel Dabić morao se zadovoljiti tek četvrtim mjestom i ukupnim zaostatkom za Viškom od 5,691 sekunde.

Slijedili su: 5. Bruno Sovrano +6,150 sekundi, 6. Luka Končarević +7,332, 7. Željko Mesec +10,635, 8. Alen Jelavić +11,652, 9. Ivica Petrović +11,942, 10. Davor Galić +12,461, 11. Dominik Orešković +12,743, 12. Davor Bohm +13,177, 13. Tomislav Pratljačić +18,008 i 14. Frenk Rukober +22,756.

Adrenalinsku predstavu na kartodromu sjajnim akjrobatskim nastupom začinio je ponajboljisvjetski stuntbiker Nijemac Chris Pfeiffer. Za razliku od njega poznati i slavni nastupili su u dodatnim atraktivnim nadmetanjima. Bilo je tu glumaca, spikera, novinara, rally i karting, te motocross vozača, umjetnika i drugih. Najboljima su se pokazali Nenad Šipek i Karlo Golub, dok će Ivan Blažičko, Damir Hoyka, Rene Bitorajac, Mario Petreković, Juraj Šebalj i drugi svoju šansi tražiti slijedećom prigodom.

Oko staze se sakupilo 500.tinjak gledatelja, a Red Bull Hrvatska je u ovom projektu što traje već od 20. svibnja ( kvalifikacijske vožnje ) odradio izvrsnu promociju kartinga u čemu su im pomogli partneri Casio, Valvoline, Hotel Antunović i Oryx centar za sigurnu vožnju. Medijsku podršku pružili su im prijateljski specijalizirani web portali: autosport.hr, racing.hr i gp1.hr, kao i tportal.hr.

Doprinos promociji projekta dao je i naš – prvi riječki autosport portal www.riautosport.hr objavljujući nekoliko priloga.

Od 600 sudionika ostao je jedan – Ivan Višak. Hrvatski amaterski „red bull“ prvak brani naše boje na svjetskom finalu kroz nekoliko mjeseci. (m)

Foto: arhiva Red Bull

SIMILAR ARTICLES