RALLY Due Castelli 2020. u okruženju Kanfanara

RALLY Due Castelli 2020. u okruženju Kanfanara

Sunčana zima Limskog kanala (snimio M.Krpan)

SHOW NA MAKADAMU

Iz Limskog kanala do okruženja povijesnog Dvigrada makadamskom podlogom treću godinu za redom pretpremijera automobilističke sezone

KANFANAR – Prije tri godine osmišljena je i realizirana, tek kao okupljanje istinskih zanesenjaka rallya, tada jedinstvena priredba u nas, u ovo doba godine, svojevrsni show pod nazivom „Rally day Due Castelli“, što će se ovog vikenda ponovo odvijati na području šireg okruženja Kanfanara, točnije od pitoresktnog Limskog kanala do povijesnih zidina Dvigrada i Barata. Organizaciju potpisuje Autoklub „Poreč Motorsport“ uz suorganizaciju AKORK „Skok racing 1993“ iz Gambetići (Višnjan), a odvijat će se u subotu 15. i nedjelju 16.veljače.

Prve je godine bilo tek 20-tak, druge već gotovo 40, da bi se na listi prijava za „treću epizodu“ našla čak 71 posada iz tri susjedne zemlje: Italije,Slovenije i Hrvatske.

-Željeli smo nešto specifično. Eto, palo je na plodno tlo jer su nas i drugi počeli kopirati, nedavno sličnom manifestacijom u Čazmi, kada govorimo o prvim mjesecima godine. Zamislili smo ovo okupljanje kao dvodnevni trening rally posada i to na makadamskoj podlozi. Da smo na dobrom putu dokazuje sve veći interes, prvenstveno posada iz Italije, a ovogodišnja lista ugodno je iznenadila i naš organizacijski tim. Kombiniramo tri dionice, prvog dana neobvezni „shakedown“ na stazi novog oktanskog centra u Gambetićima, koji je zaživio sredinom prošle godine, te dvije makadamske dionice Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat, na kojima će se odvijati nedjeljni program za nagrade najuspješnijima – istakao je Edi Milokanović, neiscrpni pregaoc oktanskih zbivanja istarskog poluotoka.
Manifestacija je upisana u domaći kalendar Hrvatskog auto i karting saveza u rangu manifestacija „rally show“ i onaj značajniji za međunarodni imidž „FIA zone event“. Na svakoj od dionica vozit će se u oba smjera po dva puta prema posebnom rasporedu počev od 9,10 sati u nedjeljno jutro. Ukupna duljina itinerera je 64,87 km, od čega čak 55,08 km otpada na osam prolaza dionicama brzinskih ispita. Prijepodnevni dio završava oko podne, a drugi dio počinje već u 13,25 sati. Sudionici su prema vozilima razvrstani u čak osam različitih klasa: do 1400 ccm, do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm, automobili s pogonom na četiri kotača, vozila R5, S2000 i WRC specifikacije, automobili s pogonom na zadnje kotače i sva ostala vozila (buggy i slična). Lista prijava s osnova marki i pripremljenosti vozila je i više no impresivna. Među prvih i najjačih desetak su više Škoda Fabia R5, Mitsubishi Lanceri raznih generacija i Subaru Impreza.

Sjedište organizatora je u Poreču, ali servisno parkiralište i ured je u samom Limskom kanalu.Verifikacija i tehnički prijam odvijat će se u okruženju Restauranta „Viking“ u subotu od 8 do 12 sati, slijedi odlazak u Gambetiće na „shakedown“ od 14 do 17,30 sati. Večernji sati, od 18,30, rezervirani su za ceremonijalni start svih posada ispred „Vikinga“, gdje će sutradan u isto vrijeme najuspješniji dobiti zaslužena priznanja.

Ova priredba predstavlja jednu od pretpremijera ovogodišnje službene sezone u Hrvatskoj koja kreće iz Kumrovca tradicionalnim rallyjem 6.ožujka. Upravo je to razlogom skromnog odaziva domaćih vozača koji očito „čuvaju“ svoje automobile za bodovni ogled.

Miroslav KRPAN