RALLY Due Castelli 2019. – najava

RALLY Due Castelli 2019. – najava

Rally day Due Castelli (foto org.)

Rally day Due Castelli u okruženju Kanfanara

SHOW NA MAKADAMU

Iz Limskog kanala do okruženja povijesnog Dvigrada makadamskom podlogom drugu godinu za redom pretpremijera automobilističke sezone

KANFANAR – Neiscrpne ideje začetnika brojnih oktanskih događanja na istarskom poluotoku, neumornog sportskog djelatnika iz Brtonigle Edija Milokanovića, nedavno su, dodjelom Nagrade za životno djelo Hrvatskog auto i karting saveza dobile svoju potvrdu, a da je priznanje stiglo u prave ruke dokazao je proteklih skoro 40 godina osmišljavanja i realizacije priredbi kojima je jedinstveno da su „s mirisom benzina, u brzini i na kotačima“. Jedna od takvih je i najmlađi projekt ovog zanesenjaka u brzine, koji je, primajući nagradu kazao da ne staje – naprotiv velikim koracima ide dalje.

Prošle godine osmišljena i realizirana, tek kao okupljanje istinskih zanesenjaka rallya, ove je godine dobila novu potvrdu. To je jedinstvena priredba u nas, u ovo doba godine, svojevrsni show pod nazivom „Rally day Due Castelli“, što će se odvijati na području šireg okruženja Kanfanara, točnije od pitoresktnog Limskog kanala do povijesnih zidina Dvigrada i Barata. Organizaciju potpisuje Autoklub „Poreč Motorsport“ uz suorganizaciju AKORK „Skok racing 1993“ iz Gambetići (Višnjan), a odvijat će se u subotu 16. i nedjelju 17.veljače.

-Zamišljena je kao dvodnevni trening rally posada i to na makadamskoj podlozi, po čemu smo specifični. Već je prošla godina pokazala zapažen interes, prvenstveno posada iz Italije, a ovogodišnja lista od 43 vozila s posadama Italije, Slovenije i Hrvatske dokaz je da smo na pravom putu, jer za stvaranje tradicije potrebno je neko vrijeme. Organizacijski kombiniramo tri dionice, prvog dana neobvezni „shakedown“ na stazi novog oktanskog centra u Gambetićima, koji će vjerujemo istinski zaživjeti sredinom godine, te dvije makadamske dionice Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat, na kojima će se odvijati nedjeljni program za nagrade najuspješnijima – istakao je Milokanović ne krijući zadovoljstvo u značajnoj podršci što mu je pružaju pokrovitelji Općina Kanfanar i domicilna Turistička zajednica.

Ovogodišnja manifestacija upisana je u dva kalendara, onaj domaći Hrvatskog auto i karting saveza u rangu manifestacija „rally show“ i onaj značajniji za međunarodni imidž „FIA zone event“. Na svakoj od dionica vozit će se u oba smjera po dva puta prema posebnom rasporedu počev od 9,10 sati u nedjeljno jutro. Ukupna duljina itinerera je 64,87 km, od čega čak 55,08 km otpada na osam prolaza dionicama brzinskih ispita. Prijepodnevni dio završava oko podne, a drugi dio počinje već u 15,25 sati. Sudionici su prema vozilima razvrstani u osam različitih klasa: do 1400 ccm, do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm, automobili s pogonom na četiri kotača, vozila R5 i WRC specifikacije, automobili s podonom na zadnje kotače i sva ostala vozila (buggy i slična). Lista prijava s osnova marki i pripremljenosti vozila je i više no impresivna.

Sjedište organizatora je u Poreču, ali servisno parkiralište i ured je u samom Limskom kanalu.Verifikacija i tehnički prijam odvijat će se u okruženju Restauranta „Viking“ u subotu od 8 do 12 sati, slijedi odlazak u Gambetiće na „shakedown“ od 14 do 17,30 sati. Večernji sati, od 18,30, rezervirani su za ceremonijalni start svih posada ispred „Vikinga“, gdje će sutradan u isto vrijeme najuspješniji dobiti zaslužena priznanja.

Ova istarska automobilistička priredba predstavlja svojevrsnu pretpremijeru ovogodišnje službene sezone u Hrvatskoj koja kreće iz Kumrovca tradicionalnim rallyjem 1.ožujka. Upravo je to razlogom skromnog odaziva domaćih vozača koji „čuvaju“ svoje automobile za bodovni ogled.

Miroslav KRPAN