Prvi „postkorona“ susret ljubitelja oldtimera

Prvi „postkorona“ susret ljubitelja oldtimera

Unutrašnjost Fiata 600 starog 60 godina (snimio M.Krpan)

ĐIR PO KVARNERU – PUT POVRATKA NA STARO

RIJEKA – Gotovo da nema manifestacije koja se uvriježila u godišnjim kalendarima brojnih asocijacija, a svoje je izdanje trebala doživjeti u periodu ožujak-srpanj, da nije u najmanju ruku odgođena, ako ne i – otkazana. Iz znanih nam razloga – pandemije „Covid-19“. Sudbinu otkazivanja svibanjskog Oldtimer auto rallya, a potom i lipanjskog Moto rallya, u Rijeci već znana dva međunarodna okupljanja ljubitelja povijesnih vozila, doživjele su ove tradicionalne priredbe. Izostali su tako uzdasi brojnih prolaznika središnjom riječkom šetnicom nad dobro očuvanim primjercima metalnih ljepotana.

Da ipak sve ne prođe samo u priči, istinski entuzijasti Oldtimer kluba „Rijeka 1996“, odlučili su se za organizaciju jednog, na neki način improviziranog, ali, pokazalo se, ipak uspjelog susreta onih hrabrih i odlučnih vlasnika motocikala i automobila, koji, svaki za sebe, piše neku povijesnu noticu. Svojevrsni „Đir po Kvarneru“ okupio je, na riječkom Trgu 111.brigade, 30-tak sudionika koji su put nastavili preko Trsata, prošavši nekadašnjom dionicom kružne moto utrke, magistralom do Bakra, potom vidikovca na otočnoj strani Krčkog mosta, sve do središta grada Krka. Uz zadržavanje u Bakru i „izložbu“ u otočnoj prijestolnici, završnica je bila na brodu kojim su oplovili neposredno okruženje uvijek privlačnog, a odnedavno i svakom besplatno dostupnog otočnog bisera Sjevernog Jadrana.

U uvjetima nove sadašnjosti, susret, druženje i program protekao je skoro uobičajeno, skromno, ali izazovno, sve s ciljem da se što prije vrate oni „stari“ dobri susreti, rallyiji, vožnje i izložbe, nagrade i priznanja primjerena, ne samo „riječkim“ okupljanjima, već i svim drugima širom Hrvatske i obližnjih susjednih zemalja.
-Za dolazak s juga Istre odabrao sam jednog od svojih ljubimaca, put je bio dobar, a vjerujem da ćemo provesti jedan lijepi dan. Ovo je jedan od prvih susreta ove godine, a nadam se već narednih vikenda novima – zadovoljstvo dolaskom u Rijeku nije krio jedan od legendarnih vlasnika povijesnih vozila Orijano Vitasović, ponosan na svoj „Fiat 600“ iz 1960.godine.

Iako skroman broj sudionika, ipak je iznjedrio i podatke da je najstariji bio „Fiat Topolino“ iz 1939.godine, a najljepši i novo-viđeni automobil na susretima „Alfa Spider“ pristigao s crikveničke rivijere, iz Selaca.
Korona se, izgleda samo pritajila, još uvijek život nam nije redovan, ali mora ići dalje. Tako se među vlasnicima vozila, organizatorima i brojnim zainteresiranim promatračima pričalo o najavljenim predstojećim susretima, već slijedećeg vikenda, na više strana – na Grobniku, u Delnicama, na jugu Istre, u Postojni,…. Važno je da se krenulo, a vjeruje se da je „Đir po Kvarneru“ samo bio prvi i pravi put povratka na staro, na slavna, brojna i ne tako davna spektakularna okupljanja ljubitelja povijesnih vozila.

Tekst i snimci: Miroslav KRPAN