Prvenstvo svijeta motocikli s prikolicom – nedjelja

Prvenstvo svijeta motocikli s prikolicom – nedjelja

0 309
Ben i Thomas Birchall (snimio M.Krpan)

BRAĆA BIRCHALL NOVOM POBJEDOM NA BOD DO NASLOVA

Nekadašnji rekorder Grobnika Tim Reeves u dva dana dva puta odustao, a braća Birchall drugom pobjedom i ukupno 50 bodova sustigli sunarodnjake na samo bod zaostatka utrku prije kraja sezone

GROBNIČKO POLJE – Ovogodišnje Prvenstvo svijeta motocikala s prikolicom nije odlučeno tijekom ovog vikenda na Automotodromu Grobnik, ali dvostrukom pobjedom novih rekordera grobničke staze braće Bena i Thomasa Birchalla (Yamaha LCR) dobrano se zakompliciralo. Svemu je kumovalo i dvostruko odustajanje još uvijek vodećih sunaronjaka im Britanaca Tima Reevesa i Marka Wilkesa (Yamaha Adolf RS).

Drugog dana, u duljoj i neizvjesnijoj „gold race“ utrci poveli su Reeves i Wilkes, ali nakratko. U milimetar su ih pratli braća Birchall, pa je već u drugom krugu došlo do nesmotrenog kontakta koji je po svemu bio uzrokom nekog tehničkog kvara zbog kojeg je Reeves nakon 500 metara napustio stazu i tako prokockao šansu da novim bodovima osigura naslov prvaka svijeta. Birchalli nisu proglašeni krivcem za kontakt, nastavili su nemilicu jurnjavu ka pobjedi, usamljeni na čelnoj poziciji i na kraju pobjednički prošli ciljem s gotovo pola minute prednosti ispred drugoplasiranih. A iza njih vodio se pravi mali rat za postolje. Prvo su uz, kasnije će se pokazati, drugoplasirani nizozemsko-francuski tandem Bennie Streuer-Kevin Rousseau (Kawasaki LCR) i treće Fince Pekka Päivärintu i Jussi Veräväinena (Honda LCR) u konkurenciji bili i Švicarci Lukas Wyessen- Thomas Hofer (Yamaha LCR), sve dok sredinom utrke nisu nakratko zarolali rubnim dijelom staze preko šljunka, vratili se u igru, ali pali za četiri mjesta.

Braća Birchall istinski su junaci ovogodišnje utrke „FIM Sidecar World Championship“, u organizaciji Moto kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o., u dva dana s dvije pobjede i novim, za prikolice apsolutnim, rekordom ostvarenim u subotnjoj utrci vremenom 1:30,301 minut prosjekom od 166,164 km/sat. Nedjeljnu su odvezli tek neznatno sporije. Nakon deset utrka u borbi za naslov svjetskih prvaka,do posljednje utrke sezone u njemačkom Oscherslebenu 6.listopada, ostaju tri tima, ali sa znatno izmijenjenom bodovnom situacijom: prvi su Reeves-Wilkes sa 171 bodom, drugi nraća Birchall sa 170, a treći Päivärint-Veräväinen sa 155 bodova.

I drugog natjecateljskog dana stazom Automotodroma Grobnik nastavljen je niz utrka što su bodovane za FIM Europe Vintage Championship, International Grand prix 125 GP i 250 GP, Alpe Adria Championship classic i oldtimer, te Prvenstva Hrvatske za sve sportske i povijesne klase, a u kojima je sudjelovao 171 motociklist iz 22 zemlje.

SALOPEK I HORVATU NOVE POBJEDE

Svoje vrhunske vozačke kvalitete nedjeljnim su nastupima samo potvrdili ponajbolji hrvatski vozači. Tako je Karlovčanin Zoran Salopek, član Moto kluba Kvarner, ostvario dvije nove pobjede, prvo onu u konkurenciji hrvatskog prvenstva oldtimeraša u najjačoj klasi, a potom i u utrci Prvenstva Alpe Adria skupine „classic“. Salopek gotovo svaku utrku toliko dobro starta da konkurenciju već nakon krug-dva ostavi daleko iza sebe i jednostavno juri u – pobjedu. Sličan mu je i Dario Horvat iz Športskog kluba 1.HMK Zagreb koji je svojim Kawasakijem klase SST 1000 najbliže konkurente ostavio za pola kruga i dan nakon prve pobjede u sportskim klasama jače kubikaže. U onoj nešto slabijoj klase SST 600 Ivan Višak (Yamaha) iz MK Križevci pobjedom je „milo za drago“ vratio Talijanu Nicoli Trevisanu (Triumph, MK Križevci) za poraz dan ranije, ali ga je on danas ostavio za malo više – samo 167 tisućinki sekunde. I pobjedom potvrdio naslov državnog prvaka. U skupini „Big Boysi“ slavlje za vozača MK Kvarner Marija Oreškog (Aprilia), dok je u klasi 125 SP domaćeg prvenstva s dvije pobjede u dva dana Dorian Velić (Aprilia) iz MK Oroslavje na kraju sezone stigao do treće pozicije.

U ozračju jubileja grobničke staze i stalna podsjećanja na povijesne podatke najbolji su primjer bili i sudionici utrke – FIM Vintage Sidecar – povijesnih prikolica. U konkurenciji 11 različitih „bolida“ drugog su dana pobjedu slavili Dragan Dragoj i Slobodan Vasiljević iz Srbije (Kawasaki), dok je srčanost na stazi pokazao pobjednički tim prvog dana Slovenci Ivan Jenko i Klemen Pestenjak (Suzuki). Trenutak pred start „trznuli su motorom“ što je kasnije ocijenjeno ranijim startom i kaznom od 20 sekundi, krenuli su na kraju posljednji, sustizali sve osim pobjednika, ciljem prošli drugi, ali uz vremensku kaznu na kraju bili četvrti. Tijekom vikenda vožena je samo jedna utrka „International grand prix 125 i 250“ u kojoj dominiraju mladi golobradi Talijani, a u konkurenciji 13 vozača najboljim je bio Jarno Ronzoni na Aprilii vozeći i najbolji krug utrke 1:34,277 minuta i prosjekom 159,157 km/sat.

Utrkom svjetskih prikoličara „moto formule 1“ i niza utrka različitih konkurencija na dva kotača radno je nastavljeno obilježavanje 40 godina Automotodroma Grobnik koje će se nastaviti 17.rujna, na sam dan godišnjice otvaranjem izložbe 80-tak fotografija na riječkom Korzu, a sve pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Miroslav KRPAN