Prvenstvo svijeta motocikli s prikolicom

Prvenstvo svijeta motocikli s prikolicom

0 333
Kišni Britanci - ali daleko od rekorda (snimio M.Krpan)

SVJETSKIM ASOVIMA NE SMETA NITI KIŠA

Cjelodnevni treninzi gotovo 140 motociklista iz 15-tak zemalja prvog dana uz promjenjive uvjete na stazi koja se pokazala više no – izvrsnom

GROBNIČKO POLJE – Prvi od tri dana najznačajnije motociklističke manifestacije na Automotodromu Grobnik, „FIM Sidecar World Championship“, u organizaciji Moto kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o., protekao je uz promjenjive vremenske uvjete, prijepodne sunce i suha staza, poslijepodne oblačno i mokra staza, povremeno i uz jači, srećom kratkotrajni pljusak. Bila je to prigoda da gotovo 140 motociklista iz 15-tak zemalja isproba svoje strojeve u različitim uvjetima, ali najveći dio njih i po prvi puta na novoj asfaltnoj podlozi grobničke staze. Ako je suditi po prvim dojmovima – oduševljenje je prisutno kod svih pa to daje nadu da će u subotnje i nedjeljno poslijepodne padati novi rekordi.

Ova je manifestacija centralni sportski događaj obilježavanja velikog jubileja 40 godina Automotodroma Grobnik pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice RH Koline Grabar-Kitarović, a posebno je privlačna zbog glavnih zvijezda – to su svjetski asovi motociklističke „Formule 1“ na tri kotača. Stiglo je 12 timova, što je na određeni način i prosjek sudjelovanja u ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Tri su tima koji upravo na našem Grobniku mogu, utrku prije kraja, osigurati naslov svjetskih prvaka. Uoči bodovnih vožnji na našoj pisti Britanci Tim Reeves i Mark Wilkes (Yamaha Adolf RS) imaju prestižnih 51 bod prednosti ispred još jedog britanskog tima, braće Bena i Thomasa Birchalla (Yamaha LCR), koji su uz samo jednu pobjedu ove sezone drugi, dok samo bod iza njih zaostaju Finci Pekka Päivärinta i Jussi Veräväinen (Honda LCR), s dvije pobjede ove godine. Tim Reeves 11 je godina rekorder grobničke staze u kategoriji motocikli s prikolicom u vremenu 1:30,802 minuta i prosjekom 165,247 km/sat. No, u prvim „suhim“ prolascima stazom vremenom 1:31,152 minuta najbolji su bili Birchalli, dok je Reeves zaostajao samo 902 tisućinke sekunde. Treći su vrijeme imali Finci. Samo pola sekunde slabije vrijeme od rekordnog (ostvarenog s motociklom od 1000 ccm) garantira spektakl i izvrsnu priredbu. Na kišom natopljenoj stazi najbolji su prolaz, 1:40,747 minuta, upisali Britanci Lewis Blackstock i Patrick Rosney (Suzuki LCR). Poneki prolasci pod kišom nalikovali su glisiranju uz oblake kapljica iza tri brza kotača i dva hrabra vozača. Hrabriji zasigurno svaki kopilot koji u svaki zavoj ulazi u akrobatskoj pozi.

Zahvaljujući sudjelovanju Slovenca i veterana među prikoličarima Janeza Remšea, ovaj se vikend očekuju skupine njegovih vjernih navijača iz „dežele“ na njima uvijek dragom Grobniku.

Svjetskim prikoličarima, u sadržajnom i bogatom programu, priključit će se i motoristi na dva kotača u okviru bodovanja FIM Europe Vintage Championship, International Grand prix 125 GP i 250 GP, Alpe Adria Championship classic i oldtimer, te Prvenstva Hrvatske za sve sportske i povijesne klase.

Prvi put gledat ćemo i povijesne prikolice, devet timova među kojima čak šest iz Slovenije i Srbije. Vremena „vremešnih“ po krugu su gotovo minutu sporija od svjetskih asova, ali gotovo ujednačena.

Na dva kotača veliki je broj oldtimera i classic motocikala, a velika očekivanja su za novim pobjedama jednog od najbolji u okviru Alpe Adria, hrvatskog asa Karlovčanina Zorana Salopeka, višestrukog AAC i hrvatskog prvaka koji brani boje domaćina Moto kluba Kvarner.

U sportskim klasama hrvatskog prvenstva lider sezone i gotovo sigurni državni prvak klase 1000 SST Dario Horvat (1.HMK Zagreb) na Yamahi je već prvim treninzima konkurenciji pokazao tko je „gazda“ u kući. U klasi 600 SST svi verificirani nisu izišli na stazu, ali najbrže je krug Grobnikom prolazio poznati novinar Zagrepčanin Loris Majcan (Yamaha), ništa manje uspješan i na stazama. Ipak vrijedi sačekati njegov ogled s Ivanom Viškom (Kawasaki).

Subotnji program starta treninzima od 8 sati, da bi prva bodovna utrka krenula u 14 sati. Zasigurno najzanimljiviji dio dana je „sprint“ utrka prikoličara u 17,20 sati.

Ulaznice za dva dana su po 50 kuna, a prihod će biti donacija riječkoj Dječijoj bolnici Kantrida.

Miroslav KRPAN