Prvenstvo svijeta motocikli s prikolicom

Prvenstvo svijeta motocikli s prikolicom

0 317
Ben i Thomas Birchall (Snimio M.Krpan)

BRITANCI FAVORITI

Tri tima u borbi za dvije značajne pobjede na pretposljednjem natjecanju sezone, program svjetskih prikoličara upotpunjavaju utrke na dva kotača

RIJEKA – Nepunih desetak dana uoči one prave velike 40. godišnjice prve moto utrke na Automotodromu Grobnik, od 7. do 9.rujna odvijat će se trodnevni, bogat i sadržajan program međunarodnih motociklističkih utrka na tri i dva kotača, pod jedinstvenim imenom «FIM Sidecar World Championship». Nositelji organizacije i ovog su puta Moto klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o., sve pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Opatije, te općina Čavle i Matulji. Sama utrka natjecateljski je program bogatih cjelomjesečnih sadržaja obilježavanja jubileja 40 godina Automotodroma Grobnik čija je počasna pokroviteljica Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo motociklističke „formule 1“, kako se zna nazivati motocikle s prikolicom, startalo je u Francuskoj, nastavilo se u Slovačkoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Nizozemskoj. Naš Grobnik pretposljednja je stanica s dvije bodovne utrke poslije koje slijedi još samo jedna utrka u njemačkom Oscherslebenu. Tri su se tima ove sezone rezultatski izdvojila i među sobom podijelili osam dosadašnjih pobjeda. Sve su to vrhunski motociklisti, a pored toga što su svi do sada bili više puta svjetski prvaci, istovremeno su proteklih desetak sezona bili i najčešći pobjednici na, sada već starom asfaltu grobničke staze. Kao izgledni osvajači naslova svjetskih prvaka stižu Britanci Tim Reeves i Mark Wilkes, koji su ove sezone slavili pet puta. Imaju prestižnih 51 bod prednosti ispred još jedog britanskog tima, braće Bena i Thomasa Birchalla, koji su ubilježili jednu pobjedu, dok samo bod iza njih zaostaju Finci Pekka Päivärinta i Jussi Veräväinen, s dvije pobjede ove godine. Tim Reeves slovi već punih 11 godina rekorderom grobničke staze u kategoriji motocikli s prikolicom u vremenu 1:30,802 minuta i prosjekom 165,247 km/sat. Nova asfaltna podloga novi je izazov tako da će se od nedjelje zasigurno pisati neka nova vremena. Najboljim svjetskim prikoličarima, u sadržajnom i bogatom programu, priključit će se i motoristi na dva kotača u okviru bodovanja FIM Europe Vintage Championship, International Grand prix 125 GP i 250 GP, Alpe Adria Championship classic i oldtimer, te Prvenstva Hrvatske za sve sportske i povijesne klase. U tri dana blizu 150 motociklista iz 15-tak zemalja odvest će 38 trening vožnji i 21 bodovnu utrku.

Cijena ulaznica za dva dana je 50 kuna, a prihod će biti namjenska donacija riječkoj Dječijoj bolnici Kantrida.
Program 7.rujna od 13 do 17 sati predviđa prve kvalifikacijske treninge među kojima su prikoličari na rasporedu u 15 sati.

Miroslav KRPAN