Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a 2011.

Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a 2011.

0 447

USPJEŠAN POVRATAK FILČIĆA

       Za nama je još jedna automobilistička sezona u kojoj je usprkos značajnoj krizi koja se osjeti u sportu uopće, a da o oktanskom niti ne govorimo, ipak održano niz natjecanja u svim disciplinama što su zaživjele na ovim našim prostorima. Uz raspisana državna prvenstva u šest disciplina, dva međunarodna regionalna, te jednog kup natjecanja koja su održana pod patronatom Hrvatskog auto i karting saveza, bilo je podosta natjecanja koja su objedinjavana u okviru prvenstava tri regije što su u svom izvornom obliku do prije koji dan djelovale i provodile prvenstva regije, bilo da su u to uključivana samostalna natjecanja ili su se rezultati istih „izvlačili“ iz višeg bodovnog ranga pojedinih natjecanja.

Bilo je tako i u Regiji Zapad HAKS-a u kojoj ćemo se današnjom informacijom osvrnuti na Prvenstvo u autocrossu. Odabrali smo upravo ovu disciplinu za početak serije napisa o prošlogodišnjim prvenstvima regija i rezultate što su ih ostvarili vozači sa područja Istre, Kvarnera i Gorskog kotara, priključujući im i klubove iz Ozlja i Ogulina.

Prošla će sezona ostati upisana kao sezona pauze organiziranih natjecanja u Auto-moto cross centru „Rupa“ zasigurno prostoru koji ima najbolju hrvatsku zemljanu stazu. O razlozima svega nećemo sada, ali ipak na obzoru se vidi sunce – onako potiho se najavljuje u 2012. godini povratak autokrosista na stazu u Rupi nadomak hrvatsko-slovenske granice. Ako tome bude tako možda je regionalni, ali i hrvatski autocross na putu povratka stare slave ( samo da se ne traži „put puta za put….“ ).

Sva su nastupa u Varaždinu i Ozlju 2011. godine objedinjena u Prvenstvo Zapada. Bile su to utrke državnog prvenstva ( ona u Varaždinu i međunarodna ) u kojima su sudjelovala ukupno 22 vozača iz sedam klubova Regije Zapad. Na kraju su bodovane četiri klase i ekipni poredak.

JANDREČIĆ PRVAK S JEDNOM POBJEDOM

Ivan Jandrečić (AK Ozalj) jednim nastupom i pobjedom na domaćem terenu domakao se naslova prvaka regije u klasi „open“ ( vozila s pogonom na 4 kotača ). U klasi do 1400 ccm dvostrukim trijumfom u oba nastupa titulom prvaka Regije ovjenčao se nekadašnji, a od prošle godine novi državni prvak Siniša Filčić – Pinel. Ovaj vrsni vozač, član Autokluba „Grobnik“ u svom izvrsno pripremljenom „Yugu“ nije dozvolio iznenađenje, pa čak niti dvojici Ozljana Svenu Katiću i Draženu Lipki koji su se morali zadovoljiti na kraju prvenstva „nižim“ stepenicama pobjedničkog postolja.

SROKU ZA UTJEHU – REGIJA

Dva vrhunska cross asa Autokluba „Svigo“ ravnopravno su podijeliti titule. I dok je u klasi do 2000 ccm naslov državnog prvaka pripao Marinu Čargonji, regionalno je prvenstvo, prije svega pobjedom u Ozlju osvojio državni prvak iz 2010. Zoran Srok. Bila mu je to na neki način utjeha što nije obranio naslov najboljega u državi.

Malobrojni ali hrabri, a uvijek izuzetno atraktivni su vozači divizije III klase po brojem „8“ prvenstva Regije – Buggy jednosjedi (4×4). Dvije pobjede donijele su još jedan u nizu naslova jednom od ponajboljih hrvatskih krosista Vigoru Grpcu (ASK Kastavac).

Da nisu najbolji samo u državi ( 4 puta već za redom ) već i u „svom dvorištu“ dokazali su novom ekipnom titulom prvaka Regije Zapad vozači Autokluba „Ozalj“. To su im donijele dvije pobjede i u Varaždinu i u Ozlju, a drugo i treće mjesto pripalo je ništa manje vrsnim, ali u 2011. neznatno sporijim vozačima AK Svigo i AK Grobnik.

2012. – GODINA NADE

Prošle je godine Prvenstvo Regije Zapad bilo raspisano u tri divizije i čak devet klasa. Mogućnosti odabira klasa su velike, samo da je još poneko natjecanje više – kud sreće. I za vozače i za publiku koja voli autocross. Kada bi se uz Rupu u kalendar vratila i poneka utrka u Roču – bio bi to pun pogodak. No, da se sve „zvijezde“ pogode – treba puno toga.

Uostalom 2012. donosi nam novosti u prvenstvima regija – ako ništa drugo ono u imenu – pa će to sada biti Prvenstvo II kategorije. Vjeruje se da će kroz mjesec-dva sve biti poznato, da će i ovogodišnje regionalno prvenstvo, ma kako god da se zove, biti primamljivo i da će se ipak pronaći ponešto „perja“ za pripremu auta, jer volje nikad nije nedostajalo. Samo onoga što fali među – prstima.

Rezultati Prvenstva Regije Zapad HAKS-a – AUTOCROSS 2011:

Klasa 2 ( open 4×4) – 1. Ivan Jandrečić (AK Ozalj), 2. Ferdinand Pađen (AK Svigo), 3. Ivo Čizmić (AK Ozalj); klasa 4 (do 1400 ccm) 1. Siniša Filčić (AK Grobnik), 2. Sven Katić, 3. Dražen Lipka (oba AK Ozalj); klasa 6 (do 2000 ccm) 1. Zoran Srok (AK Svigo), 2. Goran Jakić (AK Ozalj), 3. Marino Čargonja (AK Svigo); klasa 8 (buggy 4×4) 1. Vigor Grbac (ASK Kastavac), 2. Robert Čulina (AK RI autosport); ekipe 1. AK Ozalj, 2. AK Svigo, 3. AK Grobnik. (m)

Snimci: arhiva (M.K.), FotoALEX.net

SIMILAR ARTICLES