PRVENSTVO HRVATSKE – TEHNIČARI U DUBOVAČKOJ LUCI

PRVENSTVO HRVATSKE – TEHNIČARI U DUBOVAČKOJ LUCI

FLORIAN BLAŽUTIĆ ( AK Dugo Selo ) snimio M.Krpan

Povratak ocjensko-spretnosnih vožnji za Državno prvenstvo kreće iz Dubrovnika

DUBROVNIK – Poslije punih 18 mjeseci automobilisti se vraćaju na dubrovačku oktansku scenu. Ovog puta, pomalo neuobičajeno, to je bazna, tehnička disciplina hrvatskog automobilističkog sporta, ocjensko-spretnosne vožnje, koje u dvodnevnom vikend programu, 29. i 30.svibnja, kao dva odvojena natjecanja, uvodna u ovogodišnje Prvenstvo Republike Hrvatske organizira Autoklub Ragusa racing.

Nastup na natjecanjima „OSV DBK – Nagrada Ragusa Racing 2021.“ prijavilo je po 44 vozačice i vozača iz 11 klubova, a uz državno prvenstvo boduje se i Prvenstvo regije Jug HAKS-a u kojem će boje šest klubova braniti 26 sudionika raspoređenih u tri klase. Ocjensko-spretnosne vožnje odvijaju se na posebno pripremljenom poligonu, a konačni se rezultat ostvaruje što kraće ostvarenim vremenom uz neizbježnu spretnost i umješnost obavljanja garaža i mimoilaženja postavljenih čunjeva unutar zadanog poligona. Dubovačko natjecanje odvija se uz samo more, na zapadnom lučkom parkiralištu pored poslovne zgrade. Prvog se dana vozi šest, a drugog pet zahtjevnih ispita spretnosti.

Hrvatsko prvenstvo ocjensko-spretnosnih vožnji posljednji je put održano krajem 2018.godine u Liču (Gorski kotar) kao dvodnevna manifestacija s tri bodovna natjecanja, a ovogodišnje je kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza zacrtano s pet natjecanja. Treće je sredinom srpnja u Zagrebu, a zaključna dva biti će održana početkom listopada u Konavlima.

Posljednji državni prvak, iz 2018.godine bio je Krešo Merlić, čija se godišnjica nedužne tragične pogibije na zagrebačkim ulicama nedavno navršila, a očevim stopama uspješno u automobilizmu „plovi“ njegov sin Dario Merlić (AMK Zanatlija Zagreb), koji će nastupiti na otvorenju ovogodišnje sezone, s dobrim izgledima u konkurenciji devet juniora. Jedini branitelj naslova prvaka jedne od klasa je vozač AK Dugo Selo Florian Blažutić, koji je prije tri godine bio i najuspješnijim juniorom u OSV-u.

Dvodnevna manifestacija proteći će uz poštivanje niza epidemioloških mjera, a prvo okupljanje sudionika zakazano je u subotnje jutro od 8 do 10 sati na verifikaciji i tehničkom prijamu. Prva se vožnja planira od 11,45 sati i potrajat će do 19 sati, nakon kojeg je proglašenje najuspješnijih. Nedjeljni program kreće istim programom od 8 sati, prva je vožnja u 11,20 sati, a priznanja najboljima uručit će se oko 18 sati.

Miroslav KRPAN