Prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama

Prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama

0 853

SLJEME OTVARA SEZONU

„22. Nagrada Stubičkih Toplica 2015. – Memorijal Slobodan Pavlović“ u nedjelju 26.travnja otvara ovogodišnju brdsku automobilističku sezonu. Autoklub „Ina Delta“ Zagreb uz suorganizatore Općinu Stubičke Toplice, autoklubove „Stubaki“ i „Ina Delta Team“, te počasno pokroviteljstvo Željka Kolara,župana Krapinsko-zagorske županije pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“ od Pila do pola dionice prema Hunjki u duljini 5.510 metara. Za bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila), PH povijesnih vozila i Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a, sudjelovanje je prijavilo 51 vozač iz čak 20 domaćih autoklubova.

SINIŠA KRAINC JEDINI PRAVI FAVORIT

Istinski favorit za pobjednika sigurno je Riječanin Siniša Krainc koji brani boje Autokluba „Rijeka“ za upravljačem vrhunskog i svog trofejnog „Ford Escorta RS Coswortha“. Višestruki državni i aktualni prvak Kategorije I na Sljemenu je pobjeđivao tri puta 2009., 2011. i 2014.godine, a prošlogišnji rekord staze u vremenu 2:55,342 minuta Kraincu daje za pravo biti praktično jedini favorit. No, u istoj će mu se klasi suprotstaviti mladi „lavovi“ hrvatskog automobilizma Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) u Seat Leonu 3.2 Turbo i Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) sa Mitsubishi Lancerom EVO IX.

Zanimljiva će biti i borba za ekipnu pobjedu, a time najava borbe za naslov u sezoni. Dubrovčani su najbrojnija ekipa, s devet vozača žele vratiti primat koji im je u kontinuitetu prošle godine preoteo goranski AKK Petar Klepac koji u startu nove sezone nisu u brojnom i kompletnom sastavu (Muhvić vozi PE u Austriji,…). Međutim, imenima i kvalitetom vozača u vrhu će zasigurno biti članovi AKK Velika Gorica (Magdić, Majić, stefanović i Dimitrijević) i AK Rijeka čije boje uz Krainca, te dosadašnje asove Kopajtića i Vičevića od ove sezone brani i Marko Ćoza, viceprvak prije dvije godine.

„Skidanje“ aktualnog i apsolutnog rekorda sljemenske staze od Pila do Hunjke u vremenu 2:46,949 minuta kojeg od 2011. Drži Dino Butorac teško je očekivati. Butorac je ujedno uz Pulića, Krainca i Krstulovića dobitnik posebnog priznanja „Memorijal Slobodan Pavlović“ što se od 2008. godine dodjeljuje za rekord staze, a u sjećanje prerano preminulog do tada jednog od utemeljitelja i direktora utrke.

Vozi se još jedan memorijal u znak sjećanja na istaknutg automobilistu Miroslava Robića. Uoči starta službenog dijela održati će se „3.Robićev oldtimer memorijal“ kao ispit točnosti.

Dan uoči utrke u subotu od 15 do 18 sati u Mjesnom uredu Pila odvijat će se verifikacija vozača, a istovremeno kod Vatrogasnog doma tehnički prijam vozila. U nedjelju od 9 sati voze se prvo dva službena treninga, u 12,30 sati je svečano otvaranje utrke, u 12,45 Robićev memorijal. Prva od dvije bodovne utrke starta u 13,30 sati. Svečana podjela nagrada predviđa se oko 17 sati sati u Parku vozača Pila. U nedjelju tijekom dana od 8 do 19 sati za javni promet biti će zatvorena Sljemenska dionica županijske cesta 2019 od Pila do Hunjke.

(mk)

T.Šepić, D.Puž, F.Kirigin, I.Puž i M.Majnarić na pressici (snimio M.Krpan)

Snimci: M.Krpan

Sudionici pressice: Tomislav Šepić, Dražen Puž, Fernando Kirigin, Igor Puž i Marijan Majnarić