Prvenstvo Europe na brdskim stazama – MUHVIĆ VOZI NA POBJEDU

Prvenstvo Europe na brdskim stazama – MUHVIĆ VOZI NA POBJEDU

0 1424

Na pretposljednjoj utrci Prvenstva Europe na brdskim stazama što se u vikendu od 30.8. do 1.9. održava u Ilirskoj Bistrici očekuje se nastup 127 automobilista iz sedam europskih zemalja raspoređenih u 30-tak klasa sportske kategorije II ( formule i prototipovi), odnosno turističke kategorije I. Uz europsko boduje se za austrijsko i otvoreno slovensko prvenstvo, te Pokal AŠ 2005.

Na „19. GHD Petrol Ilirska Bistrica 2013.“, najznačajnijoj automobilističkoj priredbi u Sloveniji, koja se sedmu godinu za redom boduje i za Prvenstvo Europe, očekuje se nastup ove godine samo trojice vozača hrvatskih klubova.

Bodove FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama marljivo su sakupljala dva naša istinska asa. Na pravom je putu da postane prvo ime europskih brdskih staza u kategoriji I turističkih automobila mladi Goranin Tomislav Muhvić, član Auto karting kluba „Petar Klepac“ iz Gerova“, trenutno poslije 11 utrka, samo dvije prije kraja prvenstva, nalazi se na drugoj poziciji uz mali ( ali i tako veliki ) zaostatak od 6,5 bodova iza Čeha Lukasa Vojaceka. Veći dio sezone bio je vodeći, a vjeruje u sebe i svoj vrhunski „Mitsubishi Lancer EVO IX“ koji, donese li mu dvije pobjede zaredom u Ilirskoj Bistrici 1. rujna i našem Buzetu 15 dana kasnije dovodi Tomicu na vrh Europe. Automobilistički fanovi navijaju i drže fige.

Vjerno uz Muhvića Europom putuje i Zagrepčanin Damir Mašić iz AK Zagreb racing team. U identičnom automobilu slovenskih „tunera“ , kako sam kaže, ove godine vježba za naslov iduće. Bodovima je stigao trenutno do sedmog mjesta, može i za pokoje više.
Muhvić i Mašić u kolovozu su već odradili Francusku i Švicarsku, a slijedi im 30.kolovoza trodnevni izlet u susjednu Sloveniju.

Najbrojniji sudionici su domaćini Slovenci sa 45 sudionika, a neznatno manje sa 36 zastupljeni su Austrijanci. Brojni su u Česi, njih 29, potom Talijani sa 12, a samo po jedan Francuz i Nijemac. Među tri sudionika iz Hrvatske je i nekadašnji lovac na rekorde europskih staza Mađar Laszlo Szasz, član Autokluba Dubrovnik racing koji se ubraja među favorite utrke. Konkurencija formula i prototipova je izuzetna – čak 26 u više različitih skupina predvođenih nepobjedivim europskim prvakom Talijanom Simone Faggioliem.

Ove godine u organizaciji nacionalnog saveza AŠ 2005 , utrka se vozi na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi, izuzetno je posjećena, a među ljubiteljima brzina veliki je broj Hrvata obzirom da je staza nadomak graničnog prijelaza Rupa ( 10 km ), a ujedno je mnogima priprema za posjet rujanskoj tradicionalnoj i najvećoj hrvatskoj utrci europskog prvenstva u Buzetu, gdje se ove godine na „32. Buzetskim danima 2013.“ očekuje barem 150 vozača. Prijem vozača u Ilirskoj Bistrici odvijat će se od 12,30 do 17,15 sati već u petak. U subotu su na rasporedu dva treninga ( u 11 i 15 sati ), dok se bodovne vožnje održavaju u nedjelju sa startom u 10, odnosno 13 sati.

Šteta je da se termin slovenskog Prvenstva Europe poklapa sa našom brdskom utrkom na Sljeme, ali ponekad je i to teško izbjeći. (m)