Prvenstvo Europe na brdskim stazama – MUHVIĆ IZVRSTAN DRUGI

Prvenstvo Europe na brdskim stazama – MUHVIĆ IZVRSTAN DRUGI

0 535

U Ilirskoj Bistrici, na pretposljednjoj utrci Prvenstva Europe na brdskim stazama nastupilo je 109 vozača i vozačica iz sedam zemalja, nešto manje nego proteklih godina. Bilo je izvrsnih vožnji u kojima su se istakli i hrvatski automobilisti.

Pobjednik „19. GHD Petrol Ilirska Bistrica 2013.“ je Čeh Miloš Beneš u prototipu „Osella FA30“ ostvarivši na stazi od Ilirske Bistrice do Šembija dugoj 5.001 metar najbrže vrijeme dana 2:05,60 minuta s prosjekom 143,60 km/sat. Benešu je ovo bila druga uzastopna pobjeda na slovenskoj utrci europskog prvenstva čime je učvrstio četvrtu poziciju PE u kategoriji 2. Nepune tri sekunde sporiji u dvije vožnje bio je Talijan Fausto Bormolini u identičnom bolidu koji je tako utrku prije zaključenja stekao preduvjet direktne borbe za naslov prvaka Europe sa godinama najbržim sunarodnjakom Simone Faggiolijem. Odluka o ovogodišnjem prvaku past će u Buzetu kroz tjedan dana. Treće mjesto generalke, iznenadivši domaće ljubitelje brzina, osvojio je mladi slovenski vozač Patrik Zajelšnik u bolidu „Norma M20F“. Patrik je mlađi sin apsolutnog rekordera buzetske staze Josefa Zajelšnika na kraćoj dionici od Mosta do Sv.Svetih, prije nego li je naša utrka uvrštena u bodovanje Prvenstva Europe.

brdo-duga

Bodove FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama marljivo su sakupljala dva naša istinska asa. Na pravom je putu da postane prvo ime europskih brdskih staza u kategoriji I turističkih automobila mladi Goranin Tomislav Muhvić, član Auto karting kluba „Petar Klepac“ iz Gerova kojem je „za dlaku“ izbjegla pobjeda u Kategoriji 1 turističkih automobila. Nepunu sekundu, samo 96 tisućinki u dvije je vožnje brži od njega bio izravni konkurent za naslov pobjednika grupe N Čeh Jiri Los. Od obojice je u Kategoriji 1 brži bio još jedan Čeh Lukas Vojacek (grupa A) učvrstivši tako vodeću poziciju uoči odlučujućeg nastupa u Buzetu. Muhviću za željeni naslov prvaka Europe igra samo pobjeda na „domaćoj“ stazi.

Drugi naš predstavnik Zagrepčanin Damir Mašić iz AK Zagreb racing team u identičnom automobilu „Mitsubishi Lancer EVO IX“ slovenskih „tunera“ odvezao je izvrsnu utrku osvojivši peto mjesto grupe N popevši se tako na ukupnoj ljestvici Kategorije 1 za jednu poziciju i sada je šesti što je izvrstan rezultat za prvu sezonu europskih nastupa. Hrvatska ima dvojicu vozača među deset najboljih u Europi što se ne pamti još od godina u kojima je legendarni Dubrovčanin Niko Pulić osvajano titule prvaka.

Među tri sudionika iz Hrvatske bio je i nekadašnji lovac na rekorde europskih staza Mađar Laszlo Szasz, član Autokluba Dubrovnik racing koji se ubrajao među favorite utrke. Na žalost nije završio usprkos dobrim vremenima sve do posljednje vožnje i tehničkih problema s formulom.