Prvenstvo Europe na brdskim stazama – MATIJA JURIŠIĆ DRUGI

Prvenstvo Europe na brdskim stazama – MATIJA JURIŠIĆ DRUGI

Matija Jurišić (snimio M.Krpan)

18-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić u svom drugom nastupu na FIA europskom prvenstvu osvojio drugo mjesto grupe 4 i novih 18 bodova

RIJEKA – Sjajne vijesti stigle su iz Italije, gdje je održana četvrta ovogodišnja automobilistička utka FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama „Coppa Paolino Teodori“, utrka s 60-godišnjom tradicijom u talijanskom gradiću Colle San Marco. U konkurenciji 230 vozača, a posebno u skupini 27 vozača bodovanih za prvenstvo Starog kontinenta, izvrstan nastup i rezultat ostvario je jedini hrvatski vozač, mladi 18-godišnji riječki automobilist Autokluba RI autosport Matija Jurišić, u vrhunski pripremljenoj Škodi Fabia S2000. U svom drugom ovogodišnjem nastupu na utrkama Europskog prvenstva, Jurišić je osvojio drugo mjesto grupe 4, a šesto u kategoriji I turističkih automobila. Već od treninga pokazao je da mu staza Colle San Marco-San Giacomo, duljine 5.031 metar i usponom od 7,55 posto, dobro leži pa je tako bodovne vožnje odvezao u vrhunskom stilu, svaku sekundu bolje od prethodne. Najbolje mu je vrijeme bilo u završnici 2:48,243 minuta, čime je ujedno upisao i 17.mjesto „generalke“ Prvenstva Europe obje kategorije vozila.

-Naporan, ali dobar vikend je za nama. Išlo je sve prema planu, od treninga do bodovnih vožnji ostvarivao sam sve bolja vremena i na kraju se isplatilo. Drugi sam u grupi, odmah iza pobjednika Slovaka Petera Ambruza koji je vozio Mitsubishi Lancer Evo IX. Vraćamo se u Hrvatsku s novim iskustvom, slijedi nastup na Malački u okviru hrvatskog prvenstva, pa vremena za odmor nema – kazao je po ostvarenju ovog izvrsnog rezultata mladi riječki as, ne zaboravimo prošle 2020.godine trostruki državni prvak (auto i karting), te proglašen najuspješnijim hrvatskim vozačem u čak tri konkurencije.

Jurišić je nakon prvog nastupa u Češkoj, prije mjesec dana, s novih 18 bodova učvrstio treću poziciju grupe 4 i osmu Kategorije I u konkurenciji 37 vozača Prvenstva Europe.

Četvrtu utrku Prvenstva Europe na brdu, točno na polovici sezone, u generalci je dobio višestruki europski prvak Talijan Simone Faggioli (Norma M20 FC) s prednošću od 664 tisućinke sekunde, u dvije vožnje, ispred najvećeg rivala sunarodnjaka Christiana Merlija (Osella FA30) koji je trenutno vodeći sa stopostotnim bodovnim ostvarenjem, iz četiri utrke 100 bodova.Faggioli je uz najbolje vrijeme utrke 2:05,045 minuta, prosjekom 144,8 km/sat ovom pobjedom ostvario svoj 12.trijumf na ovoj talijanskoj stazi.

Miroslav KRPAN