Prvenstvo Europe na brdskim stazama – JURIŠIĆ U ITALIJI

Prvenstvo Europe na brdskim stazama – JURIŠIĆ U ITALIJI

MATIJA JURIŠIĆ (snimio M.Krpan )

Mladi 18-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić u svom drugom nastupu na FIA europskom prvenstvu nastupa u konkurenciji 231 vozača iz deset zemalja

RIJEKA – Intenzivan ritam nastupa ove je sezone zacrtao jedan od najmlađih hrvatskih automobilista, svojevremeno trofejni kartingaš 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić, član Autokluba RI autosport. Uz domaće nastupe na brdskim utrkama, Jurišić je iskoristio protekli vikend za još jedan trijumf u prvom „formula driver“ nastupu u Buzetu, pobijedivši u konkurenciji juniora. Već ovog vikenda očekuje ga novi nastup na europskoj sceni, njegova druga inozemna utrka FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama bit će „Coppa Paolino Teodori“, utrka sa 60-godišnjom tradicijom u talijanskom gradiću Colle San Marco, koja je četvrta u nizu ovogodišnjeg prvenstva Starog kontinenta.

-Svakim novim nastupom stječem nova iskustva. Na utrkama europskog prvenstva velika je konkurencija, mnogo već iskusnih i trofejnih vozača, ja sam u tom krugu novi i svaki nastup na novoj stazi daje mi podstreha da budem što bolji. Moj tim brine o svakom detalju, imam podršku najbližih i želju za napretkom – uoči puta za Italiju kazuje ovaj riječki gimnazijalac koji se na stazama već dokazao nizom vrhunskih rezultata, a bljesnuo je kao iznenađenje sezone 2020. godine, kratke, ali slatke, obzirom da je osvojio uz kartingaški i dva automobilistička naslova državnog prvaka – onog u grupi A brdskog PH i ukupnog poretka kronometar vožnji. Sve mu je to donijelo i laskave titule najboljeg, ne samo juniora, već i apsolutno automobiliste sezone u Hrvatskoj, čime se upisao u povijest hrvatskog auto sporta.

Utrka u Italiji vozi se na izvrsnoj stazi Colle San Marco-San Giacomo duljine 5.031 metar i usponom od 7,55 posto. Ukupno je prijavljeno 231 vozača među kojima 32 u konkurenciji za Prvenstvo Europe. Jurišić je jedini hrvatski automobilist, u klasi 4 Kategorije I pet je vozača, a u konkurenciji iste kategorije, ali klase 5 nastupa i svojevremeni prvak Europe Slovenac Aleš Prek.

Jurišić vozi izvrsno pripremljenu Škoda Fabiu S2000 i u svom prvom europskom nastupu, u Češkoj, prije nepunih mjesec dana bio je treći u klasi i upisao prvih 15 europskih bodova. Najveća pozornost pridaje se nastupu formula i prototipova Kategorije II, te novi sraz tri vrhunska vozača – Talijana Simone Faggilija (Norma M20 FC), koji na ovoj talijanskoj utrci ima čak 11 pobjeda, njegovog sunarodnjaka Christiana Merlija (Osella FA 30) pobjednika posljednje tri utrke od 2017. do 2019.godine, te Sebastiena Petita (Nova NP 01-2), Francuza koji je nedavno upisao „generalku“ na našem Skradinu, a i pobjednik je prošlogodišnje buzetske utrke.

Talijanski organizatori, nakon prošlogodišnjeg preskoka organizacije utrke zbog korone, suočili su se s nizom specifičnih zadaća poštivanja epidemioloških uvjeta koji vrijede u ovom dijelu Italija. Treninzi se voze u subotu 26.lipnja od 9 sati, a bodovne utrke u nedjelju od 9 sati.

Miroslav KRPAN